Azoren

Op twee uur vliegen van Lissabon liggen de eilanden van de Azoren. De archipel bestaat uit negen eilanden die in drie groepen bij elkaar liggen: in het westen Corvo en Flores; in het midden terceira, Graciosa, Sao Jorge, Pico en Faial; en in het oosten Sao Miguel en Santa Maria. Door de warme golfstroom is het klimaat mild.

Historische plek

Het eiland Terceira is het dichtstbevolkt. Het werd in de 15e eeuw gekoloniseerd. Het 16e eeuwse ‘Castelo de Sao Joao Baptista’ is een fort aan de voet van de Monte Basil in de hoofdstad Angra do Heroismo. Het hele oude centrum van deze stad is wereldcultuurmonument. Verder vind je op de eilanden veel kerken en fraaie herenhuizen.

Strand

Stranden zijn in beperkte mate te vinden op de eilanden. Op Sao Miguel ligt ten oosten van de stad Ponta Delgada een zandstrand. Aan de oostkant van Terceira en op Faial kun je er ook een paar ontdekken.

Natuur

De natuur op de eilanden is erg mooi. Sao Miguel wordt ook wel het groene eiland genoemd. Er zijn veel bossen en groene weiden. Het is een erg vruchtbaar eiland waar thee, tabak en ananas worden verbouwd. Er zijn op dit eiland meren, watervallen en hete bronnen. Een afwisselend landschap vind je ook op Terceira. Het is oorspronkelijk een vulcanisch eiland. Vandaar de kratermeertjes en onderaardse grotten. Ook op Faial is een oude krater, nu uitgeroepen tot natuurreservaat. Flores is ruim 900 meter hoog en heeft een mooie natuur met veel bloemen, riviertjes en meertjes.

Gem. temperatuur zomer

21 graden

Gem. temperatuur winter

14 graden

Gem. temperatuur water

17 tot 24 graden

Uitgaanstips

De hoofdplaats van Sao Mighuel, Ponta Delgada, is een gezellig stadje waar je restaurantjes en winkels vindt.

Watersport

Ondanks de kleine hoeveelheid stranden op deze eilandengroep, zijn er goede mogelijkheden om in zee te zwemmen en te duiken. Op Sao Miguel zijn duikcentra Caloura en in Vila Franca do Campo.

Ook op de andere eilanden zijn faciliteiten.

De belangrijkste watersport is zeilen, maar je kunt ook kayakken, en surfen.

Outdoor

Wandelen is een van de bezigheden die je hier goed kan doen. Soms kan zo’n wandeling best pittig worden… beklim bijvoorbeeld de hoogste berg van Portugal op het eiland Pico. De berg, die ook Pico heet, is 2.350 meter hoog.

Mountainbiken en paardrijden kun je op deze groene eilanden ook doen.

Recreatie & diversen

In Horta op Faial kun je golven. Het is ook de ontmoetingsplaats van zeezeilers uit de hele wereld.

Pico was vroeger het centrum van de walvisvaart. Je kunt er het museum bezoeken, maar er zijn ook mogelijkheden om ze in levende lijve te zien.

Aan paragliding kun je doen op de eilanden Faial, Terceira, Santa Maria en Sao Miguel.