Costa Verde

In het noordelijkste deel van Portugal ligt het landschap van de Costa Verde, de ‘groene kust’. In het voor- en najaar regent het er wat vaker dan in de rest van Portugal waardoor het vruchtbaarder is. In de zomer is het qua temperatuur lekker, maar niet te warm.
Porto, de belangrijkste stad in de Costa Verde, ligt aan de rivier de Duoro vlakbij de monding in de Atlantische Oceaan. Het is een industrie- en havenstad, maar ze heeft ook hele oude stadswijken en schilderachtige steegjes.
De wijnen waar Noord Portugal bekend om staat worden ‘vinhos verdes’ genoemd. De portwijn is een bekende. Ze wordt gemaakt van de druiven die langs de Duoro groeien.

Historische plek

De rivieren speelden altijd een grote rol in de geschiedenis van Portugal’s Costa Verde. In Vila Nova de Foz Côa is een archeologische park. Aan de oevers langs de rivier de Côa zijn hele oude rotstekeningen gevonden. Langs de grensrivier de Minho liggen eeuwenoude vestingsteden. Caminha, Vila Nova de Cerveira en Valenca Da Minho bewaakten deze grens. Ze zijn natuurlijk een bezoek waard.
Op de Duoro varen zeilscheepjes ‘barcos rabelos’ waarmee vroeger de portwijn naar Vila Novo de Gaia (in Porto) werd gebracht om te rijpen. Tegenwoordig gebeurd dit transport over de weg. De port kun je proeven in de wijnkelders. Dat dit ooit een rijk land was kun je zien aan de dramatische landhuizen. Tegenwoordig worden ze opgeknapt en in sommige kun je rondkijken.

Strand

In de baaien van de noord portugese kust liggen zandstranden met mooie duinenrijen. Bij Espondo, Vila do Condo, Povao de Varzim en Ofir bijvoorbeeld.

Natuur

Het uitgestrekte laaggebergte van Trás-os-Montes ligt in het oosten van Noord Portugal. Hier is het Nationale Park Peneda-Gerês is het grootste van Portugal. Grillige bergruggen en diepe rivierdalen domineren het landschap en er leven wolven, wilde, zwijnen en roofvogels, heel gezellig dus, maar het schijnt er echt mooi te zijn met veel bossen en watervallen. Er zijn een heel aantal rivieren die vanuit de bergen door de Costa Verde stromen. De Minho is al eeuwen de grens met Spanje. De Duoro komt vanuit het diepe binnenland van Spanje. Over deze en andere rivieren kun je een bootreis maken.

Gem. temperatuur zomer

19 graden

Gem. temperatuur water

17 graden

Uitgaanstips

Langs de kust zijn veel stapplaatsen. De grotere steden hebben gezellige bars en discotheken.

Uitgaansprijzen

Het is hier niet duur!

Watersport

Aan de Atlantische kust van Portugal kun je lekker windsurfen, duiken en zeilen. Overal langs de kust zijn surfplanken, waterski’s, waterscooters, duikuitrusting en zeilboten te huur. Golfsurfers kunnen hun hart ophalen. Hier en daar liggen zandbanken voor de kust, waardoor lekkere golven ontstaan. Bij Caminha staat bovendien een lekkere stevige middagbries die zorgt voor genoeg wind om te windsurfen.

Outdoor

Sportvissers kunnen hun hart ophalen in zowel de grote rivieren die de laagvlakten doorsnijden, als in de stuwmeren en bergbeekjes van Trás-os-Montes.
Op de rivieren kun je ook aan rafting doen en de stuwmeren ook trekken kayakers aan.

Noord Portugal heeft veel onverharde wegen die een ware uitdaging vormen voor wandelaars en fietsers. Je kunt je voorstellen dat je hier lekker kan mountainbiken.

Recreatie & diversen

Religieuze feesten worden in het katholieke Portugal uitbundig gevierd.
In Santo Tirso, 20 kilmeter ten noordoosten van Porto, wordt in de week vóór Pasen een prosessieoptocht gehouden. Ze dragen een fraai uitgedoste Maria-beeld rond.
De ‘Feira de São João’, een uitbundig evenement met processies, dans, een markt en afsluitend feestelijk vuurwerk, wordt eind juni gevierd in Braga.

In Viana do Castelo wordt eind augustus een dagenlang durend festival gevierd: Romaria da Senhora da Agonia. Er is een jaarmarkt, een processie en stierengevechten.
In veel stadjes en dorpjes wordt geregeld een markt gehouden, maar als je kan moet je naar Barcelos gaan. Daar wordt elke week de grootste markt van Portugal gehouden.