Madeira

Het hoofdeiland Madeira is de meest bekende van een groepje eilanden in de Atlantische Oceaan. Porto Santo en de drie onbewoonde eilandjes van Ilheu Chao, Deserta Grande en Ilheu de Bugio zijn de andere leden. En speciaal voor de geschiedenisfreaks: Madeira werd zeshonderd jaar geleden ontdekt door de Portugese zeevaarder Gonsalves. Hij noemde het eiland ‘Ilha da Madeira’, wat houteiland betekent. Dat Madeira vulkanisch is van oorsprong zal je niet ontgaan als je het eiland ziet. Oude lava-stromen lopen zo de zee in aan de noord-kust. Het eiland trekt vooral veel winterse zonaanbidders aan. Maar natuurlijk kent bijna iedereen de naam ‘Madeira’ van het glaasje wijn…

Historische plek

Het hele eiland wordt doorkruist door de Levada’s. Dit slim bedachte irrigatiesysteem vervoert water van het noorden naar het zuiden. Het vele groen op het eiland wordt onder andere door deze Levada’s in stand gehouden.

De eerste kolonisten begonnen in het zuiden met de aanleg van de Levada’s. Deze irrigatiesystemen brachten het water uit de hoger gelegen bronnen langs de berghellingen naar beneden. Op die manier konden de terrassen hun water krijgen. Tegenwoordig omvat het irrigatiesysteem ± 2150 kilometer aan kanalen. Daarvan loopt 40 kilometer door tunnels. De kracht waarmee het water van de berghellingen naar beneden komt, wordt in sommige gevallen aangewend voor de energievoorziening op het eiland.

In het binnenland ligt een geïsoleerde vallei Currral das Freiras (Nonnenkraal) die in de wilde tijden van zeerovers gebruikt werd als veilig toevluchtsoord. Hitsige mannen stapten wel eens na een lange tocht op zee aan land, op zoek naar vrouwelijk schoon. Ze stroopten hier vaak het eiland voor af. De vrouwen – door ervaring wijs geworden – zochten hoog in de bergen hun toevlucht. Hier waren ze voor de ruige zeebonken, die met hun zeebenen niet meer aan klimmen gewend waren, letterlijk onbereikbaar.

Strand

Zandstranden zul je op het eiland Madeira niet vinden. Een enkel klein strandje ‘Prainha’ is te vinden vlakbij het dorpje Canical. Porto Santo heeft wel een lang zandstrand. Dus als je persé even met je blote voeten over zand wil gaan lopen, neem dan de boot maar als je aan dat dagje strand toe bent.

Natuur

De laurierboom is veel op dit eiland te vinden, samen met prachtige bloemen en planten, die uit de hele wereld naar het eiland zijn gebracht. Vooral in de negentiende eeuw werden er door de Europese kolonisten veel exotische planten geïmporteerd. Om die reden werd (en wordt!) Madeira geprezen als ‘de drijvende tuin in de Atlantische Oceaan’. De Madeirezen vernoemen straten, gebouwen, parken en dergelijke vaak naar bloemen en planten. Zo is de hoofdstad Funchal vernoemd naar venkel.

De Pico Ruivo is net iets hoger dan de punt ernaast van de Pico de Arieiro. Vanaf ruim 1800 meter hoogte heb je natuurlijk een superuitzicht over de omliggende bergen van Madeira.

Hoogseizoen

November tot juni.

Gem. temperatuur zomer

23 graden

Gem. temperatuur winter

18 graden

Uitgaanstips

Funchal heeft een gezellig oud centrum met vele winkels, terrasjes en restaurants. De stad is terrasvormig gebouwd en heeft een schitterende ligging aan een natuurlijke baai.

Outdoor

Je kunt al wandelend vele kilometers afleggen langs de zogenaamde Levada’s: watergoten. Madeira is dan ook heel erg geschikt voor wandeltochten langs de steile kust, over de muren van de Levada’s of op de honderd jaar oude trappen waar vroeger de Madeirezen met ezeltjes overheen liepen. Niet over een treetje struikelen natuurlijk.