Info over Rusland

Het eens zo machtige Rusland beleeft verwarrende en zware tijden. De overgang van het strenge staatscommunisme naar een vrije markteconomie en parlementaire democratie verloopt bijzonder moeizaam. Er is de laatste jaren een ernstige toename van werkloosheid, armoede, criminaliteit en corruptie. Steeds meer Russen proberen de ellende weg te spoelen met wodka, met alle gevolgen vandien. Eind 1999 heeft de oude en zieke president Jeltsin plaats gemaakt voor de ‘sterke man’ Poetin, op wie nu alle hoop is gevestigd.

Toch zijn er ook nu al gunstige ontwikkelingen. Sinds de val van het IJzeren Gordijn in 1989 mag het land zich bijvoorbeeld verheugen in een groeiende stroom westerse toeristen, die veel harde valuta in het laadje brengen. Topattracties zijn de steden Moskou en Sint Petersburg, niet alleen vanwege de talloze bezienswaardigheden maar ook omdat ze relatief toegankelijk zijn. Daarnaast verkennen buitenlandse bezoekers steeds vaker het onmetelijke Rusland – dat qua oppervlakte bijna twee keer zo groot is als de Verenigde Staten – via romantische cruises over de Wolga of per trein met de duizenden kilometers lange Trans-Siberië-Express naar Vladivostok.

Hoofdstad

Moskou

Oppervlakte

17.075.400 km2

Hoogste punt

5642 m. (Elbroes, Kaukasus).

Laagste punt

-30 m. (Kaspische Zee).

Aantal inwoners

146.861.022

Autoletter

RUS

Voertaal

Russisch

Talen die ook gesproken worden

Oekraïens, Duits, Tataars.

Elektriciteit

220 V.

Tijdverschil

1 tot 11 uur later.

Populaire reisaanbieders Rusland

Reisverhalen over Rusland

Op vijf wielen door Rusland, Azië en Australië; een reis van 15 maanden door 17 landen op 2 motoren

Op vijf wielen door Rusland, Azië en Australië; een reis van 15 maanden door 17 landen op 2 motoren

Geplaatst op 28 juni, 2021 door Travelsource

Maartje Schneemann en Leon Batta maakten een halve wereldreis op twee motoren, een Yamaha XT500 uit 1985 en een EML motorcross zijspan met XT-blok. Ze reden zo’n 33000 kilometer van Nederland naar Australië via de voormalige Sovjetunie, China en Zuidoost Azië. Hieronder staat een gedeelte van het reisverslag over deze reis. Niet alles kon rijdend op […]

Trans Siberië Express: van Moskou naar Beijing

Trans Siberië Express: van Moskou naar Beijing

Geplaatst op 28 juni, 2021 door Travelsource

Welkom bij dit uitgebreide reisverslag van Chris Oomes. In meer dan 20 pagina’s wordt de reis van Moskou naar Beijing met de Trans Siberië Express beschreven. Bovendien is de tekst voorzien van vele fraaie illustraties. Om het geheel wat overzichtelijker te maken, is het verslag opgesplitst in drie gedeelten. In het eerste deel krijgt u […]

Communicatie

Vanuit grote steden als Moskou en St. Petersburg kun je (normaal gesproken) rechtstreeks internationale gesprekken voeren. In kleinere plaatsen ben je meestal afhankelijk van een operator, en moet je een gesprek ruim van te voren aanvragen.

Het verzenden van faxen en telegrams kan vanuit grotere hotels. Op het gebied van Internet staat in Rusland nog in de kinderschoenen. Maar er is er bijvoorbeeld eentje bij de Russische universiteit RGGU. Je moet uitstappen bij metrostation NOVOSLOBODSKAYA (?!). gelegen aan Chayanova str 15. Je vindt het café op de eerste verdieping.

Internationale landen code

7

NL. Ambassade ter plaatse

Kalashny Pereulok 6

103009 Moscow

Tel.: 00-7-501-7972900

Fax: 00-7-501-7972904

E-mail:

nederl@dol.ru

Ambassade Nederland

Andries Bickerweg 2 2517 JP Den Haag

Afd. consulaire aangelegenheden:

Laan van Meerdervoort 1

2517 AA Den Haag

Tel.: 070-3467940

Geopend: maandag, woensdag en vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur

Noodnummer

01 (brandweer), 02 (politie), 03 (ambulance).

Toeristenbureau in Nederland

020-6798964

Internet site

http://russia-tourism.com

Cultuur

Hoewel communisme en godsdienst slecht samengaan heeft de Russisch-Orthodoxe Kerk het Sovjet-tijdperk glansrijk overleefd. De kerken, met hun karakteristieke ui-vormige daken, stromen tegenwoordig weer vol. De prachtige religieuze iconen behoren tot Ruslands traditionele en uiterst kostbare kunstschatten.

De Russische cultuur blinkt uit in veel disciplines, zoals literatuur (Gogol, Poesjkin, Tolstoi, Nabokov), klassieke muziek (Tjaikovski, Rachmaninov, Prokovjev, Sjostakovitch), film (Eisenstein en Tarkovski) en ballet (Anna Pavlova, Vaslav Nijinsky, Marius Petipa).

Religie

Russisch-orthodox, joods, katholiek en islam.

Feestdagen

12 juni: Onafhankelijkheidsdag

Vaste gebruiken en gewoonten

Russen voelen zich soms niet begrepen door buitenlanders omdat die niet over de ‘Russische ziel’ beschikken. In zijn meest voorkomende variant is dit chauvinistisch sentiment te vergelijken met ons Oranjegevoel, maar in bepaalde kringen (die zich lijken uit te breiden) escaleert het in een Blut-und-Bodem-ideologie.

Bovendien zijn Russen vaak bijzonder vriendelijk en gastvrij. Als ze echter het gevoel krijgen dat hiervan misbruik wordt gemaakt, kan plotseling de stemming met dezelfde passie volledig omslaan.

Eten en drinken

De Russische keuken is eenvoudig en voedzaam, en onder andere gebaseerd op borsch (maaltijdsoep met rode bieten), boekweit (voor pap of ‘blini’) en shaslik (shish kebab). Tijdens feesten en bijzondere gelegenheden worden gerechten gereserveerd als gebraden eend gevuld met appels en gans gevuld met boekweit.

En verder staan Russen terecht bekend als stevige drinkers. Wodka wordt gedronken als water.

Vooral in Moskou en Sint Petersburg verschijnen de laatste jaren steeds meer cafés en restaurants met internationale keukens: Italiaans, Frans, Indiaas, Chinees en nog veel meer.

Fooi

Fooi geven is niet gebruikelijk in Rusland. Grote hotels en restaurants tellen 5 tot 15 procent bij de rekening op voor de verleende service. Winkels hebben vastgestelde prijzen, maar op de markt moet je onderhandelen.

Gezondheid

De Russische gezondheidszorg is over het algemeen goed. Toeristen worden in geval van nood vrijwel gratis behandeld (alleen onkostenvergoeding voor medicijnen e.d.). Wanneer verblijf in een ziekenhuis voor langere tijd nodig is kunnen de kosten echter enorm oplopen. Zorg daarom voor een ruimdekkende verzekering!

Water moet voor gebruik (drinken, tanden poetsen, eten, etc.) altijd worden gekookt. Eet alleen goed gekookt vlees en vis. Groente moet ook gekookt worden en fruit geschild. Melk is gepasteuriseerd en levert dus geen gezondheidsrisico’s op.

Inentingen zijn nodig tegen Hepatitis A, tyfus (oost- en centraal-Siberië) en rabies (hondsdolheid).

Bezoekers die langer dan 3 maanden willen blijven moeten een certificaat kunnen overhandigen waarin staat dat ze HIV-negatief zijn.

Grensformaliteiten

De regels voor paspoorten en visas worden regelmatig aangepast, dus vraag vooraf altijd om actuele informatie bij ambassade of consulaat.

Je moet je in Rusland te allen tijde kunnen identificeren, dus neem altijd (bij voorkeur kopieën van) paspoort en visum mee.

Visum

Verplicht en op tijd aanvragen!

Paspoort

Geldig paspoort.

Infrastructuur

Het internationale luchtverkeer gaat allemaal via Moskou, dat vier vliegvelden heeft. Van hieruit kun je met Aeroflot naar de meeste grote Russische steden.

Openbaar vervoer in de steden (meestal tram, trolleybus of metro) is uitgebreid en goedkoop. De chique metro’s van Moskou en Sint Petersburg zijn een attractie op zich.

Ook rijden er veel taxi’s, maar let op dat je niet bij ’n illegale taxi instapt.

Minder snel, maar soms bijzonder avontuurlijk en romantisch, is het reizen per trein. Denk bijvoorbeeld aan de prachtige Trans-Siberië-Express van Moskou tot Vladivostok. Een andere recreatieve manier van reizen is per boot over fraaie rivieren als de Wolga, Lena en Ob.

Max. snelheid

90 km/u.

Weer en klimaat

Door de enorme omvang van het land heeft Rusland verschillende klimaattypen zoals; continentaal, steppe-, berg-, subarctisch en arctisch. Zoals je misschien al kunt afleiden uit de soorten, is het er niet bepaald het hele jaar door lekker warm…

Gem. temp. zomer

18 graden

Gem. temp. winter

-13 graden

Gem. neerslag in mm.

624 mm.

Omliggende landen

Laatste blogartikelen