Moskou

Eén op de vijftien Russen woont in Moskou, waar burgemeester Luzhkov dezer dagen de hoofdstad onderwerpt aan een gigantische gedaantewisseling. In razend tempo verdwijnen oude en verschijnen nieuwe gebouwen. Moskou is het brandpunt van Ruslands maatschappelijke hervormingen. Het uitgaansleven kookt, de cultuur bloeit, veel oude verarmde Moskovieten haken af en een kleine, jonge elite van nieuwe rijken rukt op. De bevolking leeft tussen hoop en vrees.

In het stadscentrum ligt het Rode Plein, met aan één kant het Kremlin – het historisch complex van tsaristische paleizen en kerken dat omringd wordt door een grote rode muur. Het is al eeuwen lang een decor van politieke drama’s, met hoofdrolspelers als Ivan de Verschrikkelijke, Peter de Grote, Stalin en Gorbatjov.

Historische plek

Het Kremlin is de plaats waar in Moskou alle wegen naartoe lijken te leiden….. of is dit gewoon spreekwoordelijk heel mooi gezegd?

Hoe dan ook, vanuit deze plaats dirigeerden Ivan de Verschrikkelijke en Stalin hun legers en zag Napoleon toe hoe de stad onder zijn aanvallen brandde. Maar ook in de laatste eeuw maakten leiders van het land voor de ogen van volk en wereldpers hun politieke statements (denk maar eens aan Croetsjov, Gorbatsjov en Jeltsin). Hoe historisch wil je het hebben?

Het overbekende Rode Plein ligt (buiten de muren) aan de oostelijke kant. De toren van Kutafya, die de entree vormt voor de vele bezoekers die hier komen, ligt aan de westelijke kant.

Verder zijn er ook heel veel kerken te vinden in deze stad, iets wat veel mensen verbaast. Dat is niet helemaal gek als je bedenkt dat Rusland lange tijd een atheïstische staat was waarin elke vorm van religie niet toegestaan was. Voor deze tijden vormde het Kremlin naast het politieke ook het religieuze centrum van de Russische kerk. In deze kerken kun je tombes van religieuze leiders en bergen iconen bewonderen.

Communicatie info

Buiten telefooncellen zijn er tegenwoordig ook internetcafé’s te vinden in deze stad. Neem bijvoorbeeld café image.ru. Tegen niet al te hoge tarieven kun je tussen 9.00 en 21.00 je familie op de hoogte houden van je avonturen. Je kunt het vinden op Novoslobodskaya str. 16, vlakbij de metrostation Mendeleevskaya.

Internet site

www.moscow-guide.ru/