Info over Schotland

Schotland is wild, ongetemd en regenachtig. Het slechte klimaat geeft het een scherp randje. Schotland is één van die gebieden in Europa waar je nog makkelijk aan het jachtige westerse leven kunt ontsnappen. Naast een moderne cultuurstad als Edinburgh met spannende bezienswaardigheden en festivals zijn stilte, rust en natuur in Schotland altijd binnen handbereik. Met een fly drive naar Schotland kun jij al het moois van Schotland ontdekken.

Populaire reisaanbieders Schotland

Reisverhalen over Schotland

Engeland & Schotland fietsreisverslag

Engeland & Schotland fietsreisverslag

Geplaatst op 28 juni, 2021 door Travelsource

Engeland & Schotland Land van regen en muggen Een week voor vertrek neem ik het besluit: Ik ga fietsen in Engeland en Schotland! Ik heb al jaren het plan om het Britse continent van eenbezoek te vereren, maar ben steeds weerhouden door het slechte weer ende muggen. Mijn […]

Historische plek

In de meeste landen geeft de hoofdstad een beeld van de geschiedenis, cultuur en aard van het volk, zo ook Edinburgh. Op de hoge basaltrots in het centrum van de stad zijn meer dan 2000 jaar lang versterkingen aangebracht. Edinburgh Castle, dat het hele jaar open is biedt bijvoorbeeld onderdak aan de Schotse kroonjuwelen, de oudste kroonjuwelen van Europa. Ze werden daar bewaard na een bijeenkomst van het laatste Schotse parlement (in 1707!) en raakten in de jaren daarna in de vergetelheid! In het kasteel kun je verder The Stone of Destiny bewonderen waar vroeger de Schotse vorsten op gekroond werden. De hoofdstraat Holyrood in Edinburgh is nog grotendeels intact gebleven sinds de zestiende en zeventiende eeuw. De musea en gerestaureerde huizen in deze buurt geven een fascinerend beeld van het vroegere stadsleven. In de hele stad zijn attracties te vinden die passen bij de status van een Europese hoofdstad. Het Museum of Scotland laat aan de hand van zeldzame kunstvoorwerpen de complete geschiedenis van het land zien. Calton Hill, dat in de buurt van Edinburgh ligt, is de moeite waard om te beklimmen; al was het alleen al om het geweldige uitzicht en de romantische monumenten uit de Verlichting. In die tijd stond de stad bekend als ‘het Athene van het Noorden’. Het culturele festival van Edinburgh trekt ieder jaar grote aantallen bezoekers, ook uit het buitenland.

Strand

De kustlijn van Schotland is woest en steil. De stranden in westelijk Schotland zijn bezaaid met witte schelpen, die schelpenweiden heten. Er groeien allerlei kleurige wilde bloemen en op de gronden nestelen verschillende vogelsoorten.

Natuur

Zo op het eerste gezicht gebeurt er niet veel in de Schotse natuur, maar als je beter om je heen kijkt begin je te ontdekken. Langs de kilometers kust en vrijstaande rotspartijen in zee strijken honderden vogels neer. Steile bergen omgeven de meren van de typische Schotse westkust, waar otters voorkomen. In de heuvels en dalen zijn allerlei wandelroutes uitgezet, die je langs watervallen en meren leiden. Ver in het noorden ligt een glooiend landschap met duizenden kleine veengronden.

Seizoeninfo

Bezoek je Schotland, dan is het helemaal niet gek als je zowel in zon als regen baadt. In het algemeen kan gezegd worden dat het weer aan de oostkust koel en droog is, terwijl de westkust een zachter en vochtiger klimaat heeft. De beste tijd om naar Schotland te gaan is ergens tussen mei en september. In de winter is het weer guur en wordt het snel donker. De zee is stormachtig en ferries die de eilandjes met Schotland verbinden varen in het winterseizoen erg onregelmatig.

Winterseizoen

December t/m maart

Zomerseizoen

Juni t/m september

Hoogseizoen

Mei tot en met september

Gem. temperatuur zomer

17 graden

Gem. temperatuur winter

3 graden.

Uitgaanstips

Kroegtijgers moeten er even op letten dat het nachtleven zich niet echt ’s nachts afspeelt. De pubs gaan ’s morgens om 11.00 uur open en sluiten de deur alweer om 23.00 uur. En denk niet dat je nog even voor het sluiten kunt bestellen, want de laatste kans krijg je rond 22.00 uur. Natuurlijk is een uurtje droog staan te omzeilen door of een blad met bier te bestellen, of het rigoureus aan te pakken met pullen halve liters bier. Clubs en uitgaansgelegenheden in Glasgow horen tot de populairste van Groot-Brittannië. Veelgevraagde DJ’s komen niet voor niets uit deze regio. Dit is waarschijnlijk de reden waarom de stad onlangs in een Engels lifestyle magazine tot ‘coolest place to be’ is uitgeroepen. Heb je er niet zo’n behoefte aan om het woelige stadsleven in te duiken, dan bieden de plaatselijke pubs genoeg amusement. Wat dacht je van een avondje ‘ceilidh’? Nee, dit is geen drankje, maar een Schotse volksdans waar je gezellig kunt meehopsen met danspasjes die je net niet helemaal kunt volgen (kunnen ze ook eens om jou lachen). Edinburgh is de stad waar vrijwel het hele jaar door grote muziek-, dans- en kunstvoorstellingen naartoe trekken. Vooral de zomer is het ideale seizoen om wat te gaan zien

Outdoor

Schotland heeft ruige natuur en is daardoor een uitdagend land voor actieve mensen. Je kunt er dagenlange bergtochten maken, weg van het neurotische stadsleven. Heb je zoveel blaren dat je niet meer kunt lopen, dan stap je op een mountainbike en fiets je gewoon verder.

Recreatie & diversen

De grillige heuvels van Schotland – vooral in de omgeving van St. Andrews of Gleneagles – zijn ideaal om tegen een golfballetje te meppen. Elektrische golfkarretjes zijn onbekend en tijdens het aflopen van de 18 holes leer je het landschap wat beter kennen. Vissen is een hobby van bijna iedere Schot. Volgens kenners kun je nergens anders zo goed op zalm vissen.

Omliggende landen

Laatste blogartikelen