Gran Canaria

Het ene moment wandel je door verrukkelijk geurende pijnboombossen, om vervolgens je voeten te branden aan het hete zand van een onwerkelijk woestijnlandschap. Zo kijk je van steile kliffen naar een diepblauwe oceaan en dan waan je je weer in de Grand Canyon. Dit zijn slechts enkele van de vele gezichten van Gran Canaria, het westelijk van Noord-Afrika gelegen subtropische eiland, dat ondanks zijn massatoeristische reputatie ook een ideale wandelbestemming blijkt te zijn.

De landschappelijke variatie op Gran Canaria is verbazingwekkend. De ruige, vulkanische bergwereld van het hooggebergte is fascinerend, de verstilde schoonheid van het omringende binnenland nog onontdekt. Witte dorpjes liggen er te midden van een magnifieke natuur. Biologen noemen het eiland een mini-continent, reden waarom de Spaanse overheid er maar liefst dertig beschermde gebieden instelde. Voeg hieraan toe dat het net van wandelpaden even veelomvattend als onbekend is, de weersgesteldheid altijd dermate mild en aangenaam dat men dit ‘Eiland van de Eeuwige Lente’ het mooiste klimaat ter wereld toeschrijft. En je zult het met ons eens zijn dat Gran Canaria een eldorado voor wandelaars is.

Historische plek

Zeker het bezoeken waard is het huis van Columbus. Hij heeft een tijdje in Las Palmas gewoond ter voorbereiding op zijn reis naar Amerika. De kathedraal van Las Palmas laat het zeevaartverleden van de stad goed zien.

Strand

Ongeveer 50 van de 236 kilometer kust op Gran Canaria bestaat uit verschillende soorten stranden. Maspalomas, met 250 hectare duinen, is bijvoorbeeld heel bijzonder. Naast deze rustige zandstrook beschikt Gran Canaria ook over woeste en steile gebieden waar nog altijd ongerepte plekken te vinden zijn. De meeste stranden vind je aan de zuidkant van het eiland waar het klimaat droger en zonniger is. Omdat de bergen in het midden van het eiland de uit het noorden aandrijvende wolken tegenhouden is het in het zuiden vrijwel elke dag onbewolkt.

Natuur

Het ongelooflijk afwisselend landschap van Gran Canaria heeft het eiland de bijnaam ‘miniatuurcontinent’ bezorgd. Inderdaad biedt het eiland naast de stranden en de toeristische infrastructuur een toegankelijke natuur met verrassend verschillende aspecten. Ideaal dus voor natuurwandelingen en bergsporten.

Hoogseizoen

Febr., maart, april, juli, aug., nov. en december

Gem. temperatuur zomer

24 graden

Gem. temperatuur winter

19 graden

Uitgaanstips

Op het eiland zijn een aantal grote discotheken te vinden. De beste en de meeste vind je in de hoofdstad Las Palmas. Als je het massatoerisme wilt ontlopen kun je in achterafstraatjes een knus restaurantje of barretje zoeken.