Ibiza

Ibiza is het party-eiland bij uitstek. Het behoort tot de eilandengroep Balearen, ter hoogte van Valencia in de Middellandse Zee. De eilanden zijn eigenlijk toppen van bergen die gedeeltelijk onder zeeniveau verdwenen zijn.

In de zestiende eeuw verlieten veel bewoners Ibiza vanwege de toenemende aanvallen door zeerovers. Spanje keek niet om naar Ibiza en dus gingen de eilandbewoners zeeroverij met zeeroverij beantwoorden. De zeerovers van Ibiza beschermden de bevolking en verjoegen de piraten.

In de jaren vijftig van de twintigste eeuw werd Ibiza ontdekt door schilders, schrijvers, dichters en beeldhouwers. Zij vestigden hier een kunstenaarskolonie. Ook hippies kwamen op het eiland, om communies op te richten. Nadat hier door de Spaanse overheid paal en perk aan werd gesteld, kwam het massatoerisme op gang.

Het meest karakteristieke van Ibiza zijn de talrijke rotsachtige inhammen (cala’s), en opvallende kubusvormige huisjes. Ibiza wordt ook wel ‘het witte eiland’ genoemd. Het ademt een gemoedelijke en vriendelijke sfeer uit.

Historische plek

De hoofdstad van Ibiza heet Ibiza maar wordt door de bewoners ‘Vila’ genoemd (35.000 inwoners). Het stadje heeft 35.000 inwoners, schilderachtige straatjes, witgekalkte huisjes, knusse pleintjes en gezellige terrasjes. De stad is tegen de heuvels gebouwd en vanaf de haven zijn de stadsmuren al te zien.

De Dalt Villa (de hoge stad) is te bereiken via de poort La Puerta de las Tablas (1585). De hoge en zware ringmuren die de hoge stad omgeven, zijn gaaf bewaard gebleven. De zeven bastions en de drie toegangspoorten zijn nog terug te vinden. De muur is in de zestiende eeuw gebouwd, op oude Arabische vestingswerken, om de stad tegen aanvallen van zeerovers te beschermen. Het centrum van dit oudste deel van de stad is het plein voor de kathedraal Santa Maria (uit de dertiende eeuw en herbouwd in de achttiende eeuw). Vanaf dit plein heb je een prachtig uitzicht op de baai, heuvels, akkers en de daken van de huizen die terrasvormig afdalen naar de haven. Links van de kathedraal is het oudheidkundig museum met resten uit de tijd van de Carthagers en de Romeinen.

Strand

Op zo’n 10 kilometer van de haven vind je goede stranden, te bereiken per bus of taxi: Salinas Beach, Es Caballet Beach en tenslotte aan de andere kant van de stad het officieel nudistenstrand Playa d’en Bossa. De overige stranden liggen verspreid over het eiland, 15 tot 25 kilometer van de stad.

Uitgaanstips

Het uitgaansleven speelt zich in Ibiza op twee verschillende plekken af, in San Antonio en Ibiza-stad. In San Antonio speelt het nachtleven zich af in de megadiscotheken en de vele clubs. In Ibiza-stad is het uitgaansleven voornamelijk op straat in de verschillende barretjes. Een aantal bekende clubs zijn de Ku, de grootste en trendy club van Europa, de Pacha en de Amensia. Verder is de beachparty op Sallinas-beach en een bezoek waard.

Tevens zijn er vele restaurants waar je voor het stappen een goede bodem kan leggen: Suasalito en San Telomo in de haven, Grill San Rafaël in San Rafaël (5 km. van de stad), Rte dos Lunes in San Rafaël (5 km. van de stad), Sa Masia d’en Sord op de weg naar San Miguel (8 km. van de stad) en C’an Bernat in Santa Gertrudis (10 km. van de stad).

Recreatie & diversen

Er zijn talloze souvenirwinkeltjes, waar bijvoorbeeld parels, sieraden, weefstoffen, aardewerk en ijzersmeedwerk wordt verkocht. De winkels zijn geopend van 09.00 tot 13.00 en van 16.00 tot 19.00 uur. Op zaterdagmiddag zijn ze gesloten. Op veel plaatsen zijn auto’s, fietsen, brommers en scooters te huur.

Telefoonnummer VVV

971301900