Info over Tsjechië

Tsjechië ligt in het bergachtige centrum van Europa, knus tussen Duitsland, Polen, Slowakije en Oostenrijk in. De hoofdstad van dit land, Praag, hoort in het rijtje thuis van de allermooiste steden ter wereld. Al was het alleen maar om de overweldigende variatie aan historische monumenten en bouwstijlen.

Hoofdstad

Praag

Oppervlakte

78.864 km2

Hoogste punt

1603 m.

Laagste punt

167 m.

Aantal inwoners

10,3 miljoen.

Autoletter

CZ

Openingstijden winkels

Ma. tot en met za. van 08.30 uur tot 18.00 uur.

Voertaal

Tsjechisch.

Talen die ook gesproken worden

Duits. (voornamelijk door de jongeren)

Elektriciteit

220 V.

Tijdverschil

Geen.

Populaire reisaanbieders Tsjechië

Reisverhalen over Tsjechië

Stedentrip Tsjechië, Praag

Stedentrip Tsjechië, Praag

Geplaatst op 28 juni, 2021 door Travelsource

21 t/m 26 april 1998 Dinsdag, 21 april 1998 We vertrekken in de voormiddag vanaf Schiphol naar Praag. Het weer is tot nu toe niet erg geweldig geweest dus we vrezen het ergste voor deze korte vakantie. In Praag aangekomen blijkt dat allemaal wel mee […]

Communicatie

Internationale landen code

420

NL. Ambassade ter plaatse

00-420-224312190

Ambassade Nederland

Het consulaat-generaal is te vinden op: Strawinskilaan 1 1077 XX Amsterdam 020 575 3016

Noodnummer

150 (brandweer), 155 (ambulance) of 158 (politie).

Collect call nr. naar NL

0042003101

Internet site

www.czech.cz

Cultuur

Tsjechië heeft heel veel historische monumenten, die de eeuwen glansrijk hebben overleefd. Na de val van het Grote Moravisch Rijk in 905 – dat sterk beïnvloed was door Byzantium – ontwikkelde de Tsjechische kunst en cultuur zich en staat het vol met gotische kathedralen, gebouwen uit de renaissance en barok en originele voorbeelden van art nouveau en kubisme. De beroemdste Praagse schrijver is natuurlijk de Duits-joodse Frans Kafka, die in fantastische romans en korte verhalen een haarscherp beeld heeft geschetst van de absurde moderne 20ste eeuwse samenleving. Andere Tsjechische schrijvers zijn Milan Kundera (‘de ondraaglijke lichtheid van het bestaan’) en de voormalige toneelschrijver en huidige president Vaclav Havel. De Tsjechische filmkunst geniet internationale erkenning dankzij regisseurs als Milos Forman (One Few over the Cuckook’s Nest en Amadeus) en Jiri Menzel (Ostre sledovane vlaky/Closely Watched Trains). Last but not least heeft het land ook grote klassieke componisten voortgebracht, met name Antonin Dvorak, Bedrich Smetana en Leos Janacek.Verder zijn er diverse kastelen en kloosters te bezichtigen. Daarnaast kent Tsjechië veel andere attracties, waaronder een groot aantal prachtige kuuroorden – bijvoorbeeld Karlovy Vary, Marianske Lazne en Lazne Luhacovice – met heilzame warme bronnen, historische stadjes en een fraaie natuurlijke omgeving.

Religie

Katholiek en protestants.

Feestdagen

1 januari: Nieuwjaarsdag maart-april: Pasen 1 mei: Dag van de arbeid 8 Mei: Bevrijdingsdag 5 Juli: Cyril en Methodius Dag 6 juli: Jan Hus Dag 28 oktober: Dag van de Republiek 25 december: Kerstmis

Vaste gebruiken en gewoonten

Dat de Tsjechen een muzikaal volk zijn blijkt wel uit de muziekfestivals. Eind mei wordt bijvoorbeeld sinds 1946 het jaarlijks druk bezochte Praagse Lente Internationaal Muziek Festival gehouden. Verder zijn er diverse kastelen en kloosters te bezichtigen. In september vindt het Dvorak Herfst Muziek Festival plaats, in Karlovy Vary. De stad Brno heeft in oktober het Nieuwe Muziekfestival en het Internationaal Jazz Festival in december. Ook een mooie belevenis is het Internationaal Film Festival van Karlovy Vary, dat jaarlijks in juli plaatsvindt.

Eten en drinken

Een typische Tsjechische maaltijd bevat varkensvlees, met deegballen met zuurkool of kool. Zoete toetjes bestaan bijvoorbeeld uit deegballen van fruit en pannekoeken (hmm?). De nationale drank is bier en wordt al sinds jaar en dag in Tsjechië gebrouwd.

Specialiteiten

Specialiteiten in Tjechië op het gebied van eten zijn: Knedliky – ronde deegballen gemaakt van aardappelen Houskove – brood Smazeny syr – gefrituurde kaas Knedliky s vejci – roereieren met deegballen Tsjechië is een van de landen waar het bier het eerst werd gebrouwen. Het is dan ook de nationale drankje van het land de bekendste merken zijn: Pilsner Urquell, Budvar en Praagse Staropramen. Zuid-Moravia produceert goede witte wijn met de naam bile vino.

Fooi

De keuze om fooi te geven wordt aan de toerist zelf overgelaten. Indien je fooi geeft wordt de rekening vaak met 10 tot 20 Kronen verhoog. Laat nooit munten minder dan 1 Kroon op de tafel liggen, want dit is zo weinig dat beledigend is.

Gezondheid

Geen bijzonderheden bekend.

Grensformaliteiten

Visum

Geen visum nodig.

Paspoort

Een geldig paspoort.

Infrastructuur

Voor de meeste hoofdwegen moet tol betaald worden, die aan de grens geïncasseerd wordt(tolsticker). Een autowegen vignet voor een heel jaar kost 800 kronen en een 10 dagenkaart 100 kronen. Indien men aangehouden wordt zonder tolsticker kan je een boete oplopen tot 5000 Kr. Er zijn ook mogelijkheden om met het openbaar vervoer te reizen. De expres bussen van Ceska automobilova (CSAD) zijn vaak sneller en betrouwbaarder dan de trein Ceske drahy (CD). Bij ons vergeleken zijn zowel de bus als trein goedkoop.

TOL

Voor sommige wegen moet tol betaald worden.

Weer en klimaat

Tsjechië heeft een klimaat met warme zomers en koude, natte winters. Praag heeft van mei tot september een gemiddelde temperatuur van 14 graden Celsius. In april en oktober is het minimaal 8 graden en in december, januari vriest het. Het landschap is erg afwisselend. Zo zijn er 455 natuurlijke meren (voor diegenen die cijferofiel zijn).De belangrijkste bergketens – en tegelijkertijd beschermde natuurgebieden – zijn: de Krkonose (Giant Mountains) aan de Poolse grens; de Hrub Jesenik in noord-Moravië; de Sumava (Bohemer Woud) in Bohemen; en ten slotte nog verder oostwaarts de Beskidy, dat overigens een ideale lokatie is om te skiën, hiken of mountainbiken.

Klimaattype

Landklimaat.

Gem. temp. zomer

18 graden.

Gem. temp. winter

-2 graden.

Beste periode om land te bezoeken

April, mei en september.

Omliggende landen

Laatste blogartikelen