Praag

De staatskundige én culturele hoofdstad Praag is prachtig gelegen aan de Moldau, de rivier die de Tsjechische componist Smetena inspireerde tot een van zijn mooiste symfonieën. Omdat Praag – in tegenstelling tot veel andere Europese cultuursteden – in de Tweede Wereldoorlog ontsnapt is aan bombardementen, is het een historisch openluchtmuseum van wereldklasse. Verder heeft de stad een groot aantal interessante musea, theaters en concertzalen. Ook het uitgaansleven swingt geweldig, met als brandstof het lokale bier. Zeker voor een voormalige oostblok-stad is de Praagse bevolking tegenwoordig opvallend internationaal samengesteld; creatieve geesten uit alle windstreken vinden hier hun inspiratie.

Historische plek

Het centrum is historisch en je kunt te voet op je gemak alles bekijken. Voor diegenen die op vakantie ook hun dosis cultuur nodig hebben, zitten goed! Voor een macaber uitstapje moet je de begraafplaats bij Sedlec bezoeken. Je zult daar een gotische beenderenverzameling vinden met de botten van ongeveer 40.000 mensen. Vind je dat nu net even te ver gaan (en dat kan) dan kun je ook de gotische Onze-Lieve-Vrouwe-kerk binnengaan om wat religieuze architectuur (zonder botten) te bewonderen. Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van Praag, dan is het heel onderhoudend om naar het Hradek mijnmuseum te gaan, of om mijnschachten te bekijken.

Winterseizoen

November tot en met februari.

Zomerseizoen

Juli tot en met september.

Hoogseizoen

Het hele jaar door wordt de stad druk bezocht.

Gem. temperatuur zomer

18 graden.

Gem. temperatuur winter

‘-2 graden.

Uitgaanstips

In restaurants in het centrum hanteren ze 2 tarieven en heeft men 2 spijskaarten: eentje voor de Tsjechen en eentje voor toeristen. Dat scheelt aanzienlijk in prijs. Is dat niet het geval, dan kan het gebeuren dat bij het totaalbedrag ca. 20% wordt gerekend. Voor concerten en andere culturele activiteiten betaal je als buitenlander meer dan het dubbele van de normale prijs.

Wintersport

Skiën kun je hier prima, het is een populaire bezigheid en relatief goedkoop.

Outdoor

De heuvels en het lage gebergte zijn geschikt voor hen die van hiken houden. De serieuze klimmers moeten hun heil zoeken in het noorden van Bohemia zoeken.

Internet cafe

Café Electra: Rasinovo nabrezi 62, 12000 Prague 2

Internet site

http://hgins.uia.ac.be/politica/praag.htm