Reuzengebergte

In Noord-Bohemen, 900 kilometer van Nederland, aan de grens met Polen ligt het Reuzengebergte (Krkonose). Deze flinke bergrug is 50 kilometer lang en zowel in de zomer als in de winter een populaire vakantiebestemming. Het Reuzengebergte is vooral bekend door de grillige Rübezahl en de Schneekoppe, die 1.602 meter hoog is. Tevens zijn de vlakke, afgeronde toppen in combinatie met steile hellingen en diepe dalen typerend. Het gebied is daarnaast uitstekend ingesteld op het toerisme. De skigebieden van het Reuzengebergte zijn niet te vergelijken met die van de Alpen. Het is allemaal iets soberder en een stuk goedkoper. Er wordt niet echt gedaan aan gezamelijke skipassen en liftverbindingen tussen de vrij kleine gebieden. Maar: de Tjechen zijn wel bezig met een inhaalrace om zo ook de kwaliteit van de Alpen gebieden te kunnen bieden en ‘niet hetzelfde als de alpen’ is eigenlijk juist in sommige gevallen heel erg goed. In het brede dal ligt het grootse en populairste wintersportcentrum van het Reuzengebergte Spindleruv Mlyn. Samen met de gebieden Svaty Petr en Medvédín worden elf pistes met een totale lengte 17 kilometer geboden. In dit gebied worden ook vaak verschillende kampioenschappen gehouden, zoals snowboarden en in de zomer mountainbiken. Reisverslag over Tsjechië: Snowboarden in Tsjechië

Hoogte gebied

690 tot 1.299 meter.

Aantal liften

Meer dan 40 liften die niet allemaal met elkaar in verbinding staan.

Km piste

Het grootste skigebied (Spindleruv Mlyn) heeft een totaal aan 11 kilometer piste.

Km loipe

Meer dan 90 kilometer.

Snowboardvoorzieningen

Overal worden snowboardvoorzienigen uit de grond gestampt. Wel moeten de snowboarders zelf de halpipes en parken bijhouden.

Liftpas prijzen

1 dag ± ƒ15,- en 6 dagen ± ƒ110,-.

Historische plek

In hoge gelegen gebieden van het Reuzengebergte zijn er veel bijzondere hutten te vinden. Deze werden vanaf de zestiende eeuw door houthakkers gebouwd. Tegenwoordig worden er een aantal als toeristische locatie gebruikt. Het kasteel in Jilemnice en het kasteel van Horni Branná zijn de moeite waard om te bezoeken. Andere bijzondere gebouwen zijn te vinden in Rokytnice, Jilemnice en Zaclér. Natuurlijk biedt Praag, dat niet ver weg ligt meer dan genoeg voor iedereen met culturele en historische interesses.

Natuur

Het Reuzengebergte heeft een rijke en veelzijdige plantenbegroeiing. De lagere gebieden worden gekenmerkt door de uitgestrekte sparrenbossen die worden afgewisseld door weiden met veel bijzondere planten. Je vind hier veel verschillende vogel-, dieren- en plantensoorten.

Seizoeninfo

Eigenlijk is er elk seizoen wel wat te doen.

Winterseizoen

December tot april.

Sneeuwzekerheid

Het gebied is vrij sneeuwzeker. De sneeuwzekerheid ontleent het gebied niet aan z’n de hoogte, maar aan klimatologische omstandigheden. Koude lucht van de Noordpool komt op haar route naar het zuiden – na de Scandinavische bergen – als eerste het Reuzengebergte tegen. Hier botst koude lucht met vochtige lucht. Resultaat: sneeuwval. Daarnaast zijn de meeste gebieden in het bezit van een aantal sneeuwkanonnen.

Uitgaanstips

De grotere plaatsen in het Reuzengebergte hebben genoeg uitgaansmogelijkheden. Zo heeft Spindleruv Mlyn bijvoorbeeld 17 disco-barretjes, een aantal cafés, een bioscoop en een museum.

Wintersport

Door de glooiende vorm van de bergen zijn de gebieden erg geschikt voor beginnende wintersporters. Voor vergevorderden zijn de afdalingen niet erg spectaculair. Wel heeft Plán twee zwarte pistes die door de ISF zijn goedgekeurd. Er lopen vooral kleine skitours over de bergkammen naar de buurdorpen.

Outdoor

Het gebied leent zich goed voor lange wandeltochten. Je kan bijvoorbeeld vertrekken vanuit de dorpen, Janske Lazne, Rokytnice, Strazne, Spindleruv Mlyn, Pec pod Snezkou en Velka Upa. Vooral in de herfst, wanneer de bladeren van kleur verschieten, is zo’n wandeltocht een aanrader.