Info over Turkije

Turkije vormt van oudsher een schakel tussen Azië en Europa. In de wereldstad Istanbul worden beide continenten door een imposante brug over de Bosporus met elkaar verbonden.

In 1923 werd de sultan van het eens zo machtige Ottomaanse Rijk afgezet door Kemal Atatürk, die vervolgens de republiek uitriep. Atatürk maakte van het traditionele islamitische Turkije een modern land. Zo zorgde hij voor de scheiding van kerk en staat, vervanging van het oude Arabische schrift door een Latijns schrift en de ontwikkeling van industrieën.

Turkije heeft sterke banden met het democratische Westen. In de periode 1960-1973 was het land echter een door militairen geleide democratie. In dezelfde tijd gingen honderduizenden Turkse gastarbeiders werken in welvarende Westeuropese landen als Nederland en Duitsland. Voor de aansluiting van Turkije bij de Europese Unie vormt tegenwoordig de mensenrechtensituatie een belangrijk struikelblok.

Vooral sinds de jaren tachtig is Turkije een populaire vakantiebestemming, dankzij de mooie badplaatsen, talloze historische bezienswaardigheden en een heerlijke keuken.

Hoofdstad

Ankara

Oppervlakte

779.452 km2

Hoogste punt

5.137 m. (Ararat).

Laagste punt

0 m.

Aantal inwoners

64,5 miljoen.

Autoletter

TR

Openingstijden winkels

Ma.t/m vr. 9.30 tot 13.00 en 14.00 tot 19.00 uur.

Voertaal

Turks.

Talen die ook gesproken worden

Koerdisch, Arabisch, Grieks, Armeens, Aramees.

Elektriciteit

220 V.

Tijdverschil

1 uur later.

Populaire reisaanbieders Turkije

Reisverhalen over Turkije

Reisverhaal Turkije

Reisverhaal Turkije

Geplaatst op 28 juni, 2021 door Travelsource

Nederlandse versie&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbspEnglish version 6 t/m 27 september 1997 Zaterdag, 6 september 1997 Zelden zijn we voor een vakantie zo vroeg uit de veren gegaan. Al om 2 uur ’s ochtends (!) staan we op het Centraal Station te wachten op de trein […]

Omliggende landen

Laatste blogartikelen