Alanya

De meest bezochte badplaats aan de Turkse zuidkust die voor elk wat wils heeft, is toch wel Alanya. Het oude centrum ligt hoog op een kaap die uitloopt in de zee. Op de rotsen vind je de Rode Toren met de citadel die het beeld van Alanya domineert. Het moderne Alanya heeft zich aan beide zijden van de kaap ontwikkeld. Winkeltjes, bars en restaurants zijn genoeg te vinden, maar ook een aantal goed bewaard gebleven historische plaatsen moet je eens gaan bekijken.

Historische plek

De haven van Alanya en de beschermde positie ten opzichte van de rotsen maakte Alanya tot een gewild bezit voor iedere overheerser. Om de zoveel tijd kwam er weer eens een bende ‘veroveringslustigen’ om een poging te wagen de stad in te nemen. In 1922 nam ene sultan, genaamd Keykubat, wanhopige maatregelen om de stad te beschermen. Hij maakte brandende fakkels vast aan de hoornen van berggeiten en dreef ze richting de bergkam. Omdat vanuit de verte leek alsof er een enorm leger aankwam, vluchtte de vijand onmiddelijk. Slimme gast, die sultan.

In Alanya kun je een bezoek brengen aan het voormalige huis van Atatürk, de oprichter én eerste president van de huidige Turkse president.

Strand

Alanya heeft twee zandstranden, waarvan het mooiste en beroemdste het Cleopattra strand is.

Natuur

De grotten van Damlatas zijn zeker de moeite waard om te bekijken.

Seizoeninfo

Met ongeveer 300 zonnige dagen per jaar is de Turkse kustlijn de zonnigste bestemming in Turkije. Veel mensen zoeken hier ook hun

toevlucht als het om ‘overwinteren’ gaat. De temperaturen liggen in de wintermaanden rond de 17 graden, een aangename temperatuur als je die vergelijkt met die kleumige winters in Nederland.

Winterseizoen

November tot en met februari.

Zomerseizoen

Juli tot en met september.

Gem. temperatuur zomer

Vanaf 27 graden.