Antalya

Antalya is de hoofdstad van de gelijknamige provincie, die gelegen is op een rotsplateau aan de voet van het Taurusgebergte. Ook Antalya kent haar overblijfselen uit de rijke geschiedenis. De verschillende overheersers hebben allemaal hun eigen stempel op deze stad gedrukt.

Historische plek

De Turkse Riviéra heeft een rijk verleden, waarvan de overblijfselen goed bewaard zijn gebleven. Vooral restanten van de Romeinen, de Selçukseoverheersing, het Byzantijnse tijdperk en het

Osmaanse rijk kom je hier tegen.Een verhaaltje:

De koning van Aspendos beloofde zijn dochter aan de man die het meest nuttige gebouw van de stad kon maken. Je snapt wel dat iedere man het wel zag zitten om met een koningsdochter te trouwen (da’s tegenwoordig wel anders). Twee mannen bleven uiteindelijk over: de ontwerper van een aquaduct en degene die een theater had ontworpen. Bijna viel de keus op het aquaduct tot hij toch nog even een laatse blik op het theater wierp. De koning stond op de bovenste galerij toen hij een stem hoorde zeggen: “Uw dochter hoort mij toe”. De akoestiek van het theater was zo perfect dat de gefluisterde woorden van de architect de koning van beneden af bereikten. Daar was de koning toch wel van onder de indruk en het theater werd het winnende ontwerp. Kon meteen het theater als feestlocatie worden gebruikt.

Strand

Natuurlijk ontbreken de stranden hier niet! het Lara strand (een zandstrand) vind je ten oosten van de stad en het Konyaalti strand (dit is een kiezelstrand) ligt in het westelijke deel van de stad.

Natuur

Als je nu eens een keer niet op het strand wilt rondhangen, kan je de bergen intrekken. Daar stromen de Kursunlu watervallen die een eindje verder in een meer storten. Anderen zijn bijvoorbeeld de Manavgat watervallen. Wanneer je het aandurft om een wandeling te maken naar de top van de citadel in Alanya heb je een heel mooi uitzicht over de kust en het achterland. Waar je ook bent, pijnboombossen kom je overal tegen.

Seizoeninfo

Met ongeveer 300 zonnige dagen per jaar is de Turkse kustlijn dé zonnigste bestemming in Turkije. Veel mensen zoeken hier ook hun toevlucht als het om ‘overwinteren’ gaat. De temperaturen liggen in de wintermaanden rond de 17 graden, een aangename temperatuur als je die vergelijkt met die kleumige winters in Nederland.

Winterseizoen

November tot en met februari.

Zomerseizoen

Juli tot en met september.

Gem. temperatuur zomer

28 graden en hoger.

Gem. temperatuur winter

Rond de 16 graden.

Uitgaanstips

In Antalya kun je prima flaneren door de verschillende smalle straatjes van het oude centrum, je ogen uitkijken op de kleurige groente- en fruitmarkten of op souveniertjesjacht gaan op de bazaar.

De oude haven van Antalya is zeker het bezoeken waard. Deze schilderachtige haven is heel zorgvuldig gerestaureerd en in dit gebied bevinden zich ook veel restaurants en café’s.