Istanbul

Geschiedschrijvers zijn niet helemaal met elkaar eens over het ontstaan van Istanbul. Volgens bijvoorbeeld mythologische bronnen was ene koning Byzas (natuurlijk weer ’n zoon van de zeegod Poseidon en nimf Semstra) getrouwd met Phidaleia. Van zijn vrouw wordt gezegd dat zij de stichtster was van de stad.

Hoe dan ook, weinig steden in de wereld hebben zo’n rijk verleden als Istanbul.

Al in de oudheid speelde de stad een grote rol als de hoofdstad van het Osmaanse rijk, maar stond toen bekend onder de namen Constantinopel en Byzantium. Dankzij de verschillende heersers vind je binnen de oude stadsmuren overal monumenten uit een veelbewogen verleden. Maar niet alleen geschiedenis is een reden om naar Istanbul te trekken, lopend door de stad krijg je een goede indruk van het alledaagse straatbeeld; van kraampjes met gepofte kastanjes en maïskolven tot schoenpoetsertjes. Hier in Istanbul lijkt het heden een ontmoeting te hebben met verleden tijden.

Historische plek

Een stad met zoveel geschiedenis stikt van de trekpleisters. De meest bekende zijn het Topkapi-paleis en de Blauwe Moskee (ook gekend onder de naam Sultan Ahmed Camii). Uit de Romeinse tijd is niet bijster veel overeind gebleven, ze zijn grotendeels door latere overheersers onherkenbaar verbouwd of simpelweg platgebrand. Daarentegen is er qua kerken uit de Byzantijnse periode nog wel wat te bekijken, ook al zijn ze allemaal omgevormd tot moskeeën.

Bijzondere plaatsen in de stad zijn:

EYÜP SULTAN Dit is de tombe van Eyüp Ensari, vriend en banierdrager van de profeet Mohammed en is daarmee de heiligste plek van Istanbul.

TELLI BABA Telli Baba is een heilige wiens grafkelder in Rumelikavagi wordt bezocht door jonge vrouwen en meisjes die een echtgenoot zoeken (in plaats van aan datingprogramma’s mee te doen). Over de tombe liggen gedragen bruidsjurken, waarvan de bezoeksters een stukje mogen afknippen.

HELVACI BABA Terwijl de mannelijke helft van de stad op vrijdagmiddag in de moskee aan het bidden is, verzamelen vrouwen zich bij het lege graf van Helvaci Baba, waar ze papiertjes met smeekbeden neerleggen. Vrouwen die bijvoorbeeld graag een kind willen, maken van stokjes en draadjes een symbolisch wiegje.

AZIZ MAHMUD HUDAI Dit is een klooster dat in Üsküdar ligt en 4 eeuwen geleden gebouwd is door Aziz Mahmud Hudai, de stichter van de Celveti orde..

MERKEZ EFENDI Dit voormalige klooster van de Halveti soefi orde trekt nog steeds veel bezoekers. Er was ooit een wensbron waar men steentjes in kon gooien, maar die is door de autoriteiten dichtgemaakt. De bron wordt nu doorgesluisd naar een onderaards keldertje waar bezoekers op een glaasje genezend water worden getrakteerd.

Seizoeninfo

De lente (april tot en met juni) en de herfstmaanden september en oktober is de beste periode om langs te komen.

Het klimaat is heerlijk warm, het hangt er alleen een beetje vanaf hoe je warm zou omschrijven. In de zomer is het naar Nederlandse begrippen stervensheet. Mocht je toch in die periode op vakantie willen gaan, dan is het verstandig om net zoals iedereen een siëstaatje in te lassen tijdens de warmste uren van de dag.

Het oostenlijke deel van Turkije is een verhaal apart. Sneeuwliefhebbers moéten daar eigenlijk tussen juni en oktober heen. Vanaf die tijd begint langzaam weer sneeuw te vallen en dit maakt het tot een geweldig wintersportgebied.

Uludag is het mondaine skigebied ten zuiden van Istanbul, gelegen in het gelijknamige beschermde park.

Hoogseizoen

Juli en augustus.

Gem. temperatuur zomer

28 graden.

Gem. temperatuur winter

10 graden.

Uitgaanstips

Het nachtleven van een veelzijdige stad als Istanbul moet wel bruisend zijn! Ook al spreek je geen vloeiend Turks, een bezoek aan de talrijke opera’s en openluchtvoorstellingen (’s zomers) zijn aanraders. Zit je daar nu niet echt op te wachten, dan kun je altijd nog toevlucht zoeken in een bioscoopbezoek, waar ook internationale films worden vertoond.

Maar natuurlijk zijn er ook talrijke bars en nachtclubs! Voor een blik in het typisch Turkse nachtleven moet je in de kleinere bars zijn, waar vaak livemuziek te zien en horen is….

Andere tips zijn te vinden in het maandelijkse cultuurblad Istanbul Kültürve Sanat Haritasi en de Engelstalige The Guide, die je kunt kopen in boekwinkels en kiosken.

Parmakkapi is één van de uitgaansgebieden waar een overvloed aan restaurants, cafés, en bars is. Parmakkapi wordt nog levendiger als je Büyük Parmakkapi Sokak en de daaraan grenzende Hasnun Galip Sokak inloopt. Je zou van deze buurt rustig kunnen zeggen dat zo ongeveer elk gebouw omgetoverd is tot bar, café of restaurant. Het is in ieder geval niet nodig om je hier druk te maken of je wel een leuke tent zult vinden.

Recreatie & diversen

Je hoeft niet bang te zijn dat je het saai gaat hebben in deze stad, want er is altijd wel iets te doen. Vooral op het gebied van feesten en festivals heb je een ruime keus.

Het belangrijkste festival voor het culturele leven is het International Istanbul Festival of the Arts (gehouden ergens achterin juni tot midden juli). Sinds het begin van de jaren 80 bestaat dit festival en heeft naar men zegt, veel goede dingen gedaan voor de Turkse kunstwereld. Door het voorbijtrekken van wereldartiestenis er over en weer inspiratie opgedaan voor nieuw werk. Maar niet alleen in beeldende kunsten maar ook voor muziek, film en theater zijn er festivals.

Met de ‘Gouden Tulp'(!) lokt Istanbuls filmfestival in april niet echt hele grote filmmakers, maar schijnt toch altijd een heel erg goed programma te hebben. Toch maar een kijkje nemen dus.

In oktober is er het oudste jazzfestival van de stad, het Akbank Jazzfestival. tijdens dit gebeuren zijn er bekende en onbekende, maar daarom niet minder gepassioneerde jazzartiesten te bewonderen.

Tot slot nog een interessant wetenswaardigheidje. Niet veel mensen weten dat Istanbul een hele bijzondere bevolkingsgroep heeft. Dit zijn Alevieten en ze vormen een kleine vrijzinnige, humanitaire en mystiek georiënteerde religie waartoe in totaal 10 tot 20 miljoen Turken behoren. Het verschilt qua opvattingen van de Islam dan ook zoals dag en nacht. Ze hebben bijvoorbeeld geen moskee, hechten geen waarde aan dagelijkse rituelen en zijn voorstanders van gelijke rechten voor vrouwen. Tijdens een wekelijkse bijeenkomst (cem) – onder begeleiding van een dede – wordt de saz (een zevensnarige luit) bespeeld en voeren mannen en vrouwen dansen uit.

Communicatie info

Consulaten in Istanbul