Info over Wales

Wales is een eigenzinnig deel van Groot-Brittannië met een goed bewaarde cultuur. De alleroudste beschavingen zijn gewoonlijk zo dood als een pier, maar niet in Wales. Het land is vol ruige bergen en stille valleien waar nog altijd druïdes en witte heksen rondlopen en waar de Middeleeuwen nooit zijn afgelopen. Stonehenge is één van de plaatsen waar deze buitenwerkelijke sfeer heerst: de Keltische cultuur is nog springlevend.

Populaire reisaanbieders Wales

Communicatie

Telefooncellen zijn door heel het land te vinden. Faxen kan vanaf het postkantoor, die geopend is van maandag tot en met zaterdag tussen 9.00 en 17.00. Voor de hippere manieren van communiceren kun je een internetcafé binnen lopen, die in de grotere steden te vinden zijn.

Internationale landen code

44

NL. Ambassade ter plaatse

00-44-171-5903200

Ambassade Nederland

070-3645800

Noodnummer

999 of 112

Algemene vervoersinfo

0990-808080 (alleen binnen GB)

Collect call nr. naar NL

0800-890031

Internet site

www.uktravel.com

Cultuur

Een statig koningshuis, een overschot aan kastelen en moderne bouwwerken in de grote steden. Groot-Brittannië is interessant voor liefhebbers van architectuur. Wereldberoemd is de Britse literatuur, met grote jongens als Shakespeare, Marlowe, Keats en Dickens. En bij de muziekfanaten staat het land behalve klassieke componisten als Britten en Elgar vooral bekend als het mekka van de popmuziek. De legandarische Beatles trekken nog altijd veel toeristen naar Liverpool en Londen.

Religie

Overwegend Protestants (Anglicaanse Kerk).

Feestdagen

1 januari: Nieuwjaarsdag

mei: May Day

25 en 26 december: Kerstmis

Vaste gebruiken en gewoonten

’s Zomers zijn door het hele land paardenraces, muziekfestivals (Glastonbury, Edinburgh) en bloemencorso’s.

En wat de mensen zelf betreft: ze hebben de humor uitgevonden. Soms lijken Britten twee gezichten te hebben. Enerzijds staan ze te boek als netjes, stijf en conservatief, maar anderzijds kunnen ze verschrikkelijk uit hun dak gaan. Als je ooit Britten bent tegengekomen op vakantie, weet je dat ze na de nodige biertjes kunnen veranderen in echte party animals. De Britse popgroep Blur heeft over deze vakantieleefstijl het nummer Girls & Boys geschreven, met typische Britse zelfspot.

Eten en drinken

In de grote steden heb een grote keus uit wereldkeukens. Het is niet goedkoop om uit eten te gaan, dus je kunt ook een pub binnenlopen. Dat is goedkoper, gezelliger en een leuke manier om in contact te komen met Britten. Bij mooi weer kun je ook een voorraadje in de supermarkt kopen en dan alles in het park opeten.

Specialiteiten

Een Brits ontbijt bestaat uit brood, eieren, spek, aardappels, thee, melk, sinaasappelsap en worstjes.

High Thee: liters thee drinken waarbij kleine sandwiches, scones (met jam of slagroom), chocolade en koekjes geserveerd worden.

Scones: een soort gebaksdeeg waarop je jam of slagroom smeert.

Fish and chips: vettige patat met stukken vis, die in (meestal) een stuk krant verpakt wordt.

Lager, Bitter, Ale, Stout: Engels biertjes (lauw en zonder schuimkraag!).

Fooi

Voor het geven van fooien geldt het volgende: bij de rekening wordt ongeveer tien a vijftien procent fooi opgeteld. Als dit niet zo is, geef dan een fooi van tien procent. Ook aan taxichauffeurs kun je het beste een fooi van tien procent geven.

Gezondheid

Vergeet niet links te blijven rijden! Verder geen bijzonderheden.

Grensformaliteiten

Groot-Brittannië voert een streng alcohol- en drugsbeleid. Nederlandse jongeren hebben niet zo’n beste reputatie en worden vaak extra grondig gecontroleerd.

Paspoort

Je moet in het bezit zijn van een geldig paspoort.

Infrastructuur

Reizigers kunnen het beste gebruik maken van een BritRail Pass. Met deze pas kun je ongelimiteerd reizen binnen een vastgelegde periode. Eén pas geeft je recht op vier dagen totale reistijd binnen een tijdsbestek van acht dagen.

Als je links en rechts moeilijk uit elkaar kunt houden is openbaar vervoer een handig alternatief, waarbij je ook nog eens het prachtige landschap kunt bekijken. Het gebruik van autogordels is verplicht.

Max. snelheid

110 km.

Openbaar vervoer

In orde, maar prijzig!

  Brighton, Londen, 

Omliggende landen

Laatste blogartikelen