Andermatt

Andermatt is een van de oudste Zwitserse bergdorpen. Het ligt verscholen tussen de bergketens van de Alpen in het hartje van Zwitserland. Hierdoor is het gebied in de winter erg sneeuwzeker. Vooral de berg Gemsstock met zijn 3.000 meter is erg bekend onder de liefhebbers van mooie uitgestrekte poederafdalingen.

Het gebied van Andermatt is niet alleen geschikt voor ‘extreme mountaineers’, maar ook voor families zijn er genoeg afdalingen en faciliteiten (bijvoorbeeld in het nabijgelegen plaatsje Nätschen). In de zomer wordt Andermatt veel bezocht door klimmers en wandelaars.

Het plaatsje heeft verder een oude dorpskern, gezellige restaurants, hotels en vakantiehuisjes.

Hoogte gebied

1.444 tot 2.963 meter.

Aantal liften

Het skigebied van Andermatt (een skipas voor Andermatt-Sedrun-Disentis) telt zo’n 34 liften. Andermatt zelf heeft 5 liften.

Km piste

Het skigebied van Andermatt (een skipas voor Andermatt-Sedrun-Disentis) telt 56 kilometer aan piste. Deze pistes kan je allemaal per lift bereiken. Daarnaast zijn er nog een aantal andere pistes waarbij je deze liftpas wel kan gebruiken, maar die niet met andere liften te bereiken is. Andermatt zelf heeft zelf 9 pistes.

Km loipe

20 kilometer.

Snowboardvoorzieningen

Er is onder andere een snowboardpark met twee halfpipes en een boardercross.

Winterseizoen

December tot april.

Sneeuwzekerheid

Doordat het gebied in hartje Alpen ligt is het er erg sneeuwzeker.

Uitgaanstips

In het plaatsje bevinden zich een aantal barretjes en één discotheek: Dancing Gotthard.

Wintersport

Het gebied heeft voor alle (ski- en snowboard-) niveau’s goede pistes. Daarnaast is het zeker de moeite waard om eens telemarks te huren. Je kan de omgeving ook per sneeuwscooter afscheuren. Verder heeft het gebied geen sneeuwkanonnen nodig, vanwege zijn goede ligging.

Watersport

In de zomer kan je bij en rond Andermatt vissen, maar daar is wel een vergunning voor nodig. Tevens zijn er mogelijkheden om mee te gaan met een excursie canyoning en raften.

Outdoor

In de zomer is Andermatt mooie uitgangsbasis om wandeltochten te maken of om te klimmen. Er is ook een klimhal en er zijn 3 klimscholen. Tevens zijn er vele mountainbikeroutes. Natuurlijk kan ook een keer gaan paragliden.

Trendsport

In de zomer is er voor de inliners, skaters en skateboarders een skatepark aanwezig.

Recreatie & diversen

Wil je de bergen en bossen eens vanaf een rug ervaren, dan is het zeker de moeite waard om eens een paard te huren. Bekijk je de omgeving liever vanaf een net gemaaid grasveld, dan is er altijd een mogelijkheid om te golfen (9 holes). Verder zijn er twee tennisbanen.

Dagje relaxen? Dan kan je altijd nog het museum of het zwembad bezoeken.

Telefoonnummer VVV

+ 41 41 88 71 454

Internet site

www.andermatt.ch

Sneeuwhoogte informatie

+ 41 41 88 70 181