Lausanne

Historisch maar jong van hart, dat is Lausanne. Gebouwd op drie heuvels biedt de stad een mooi zicht op het meer van Genéve. Het is geen grote stad, maar er is zoveel te doen dat het een belangrijke toeristische trekpleister is. Desondanks wordt de stad gelukkig niet overladen door druk en stinkend autoverkeer. De oude binnenstad is autovrij gemaakt en al rondstruinend kun je de mooie historische gebouwen bekijken. Er zijn genoeg winkels, musea en restaurants te vinden waar je je tijd in kunt doorbrengen.

De ‘Zwitserse Rivièra’ bulkt eigenlijk van het geld. Langs de oevers staan kapitale huizen en hierdoor verschilt de sfeer nogal van het paradijs waarin Mary Shelley in de negentiende eeuw haar Frankenstein schreef. Maar ja, dat is dan ook wel weer het andere uiterste.

Naast een populair toeristisch oord is Lausanne een sportstad waar het Olympisch Comité zijn zetel heeft.

Historische plek

In Lausanne staat een kathedraal die tussen de twaalfde en dertiende eeuw gebouwd is. Het vormt met zijn enorme voorportaal en gebrandschilderde roosvenster een typisch voorbeeld van gotische bouwkunst.

Het grote Palais de Rumine heeft verschillende afdelingen waar je tentoonstellingen kunt bekijken over bijvoorbeeld natuurwetenschappen of Zwitserse kunst.

Natuur

De stad is omgeven door naaldbossen, wijngaarden en (je kunt het niet missen) het meer van Genéve, waardoor er hele mooie wandel- of fietstochten door de natuur te maken zijn.

Seizoeninfo

De winter in Lausanne is wel echt winter, maar om goed te kunnen skiën of snowboarden moet je in het noorden van Zwitserland zijn. De zomer is een goed jaargetijde voor liefhebbers van drukte. Op een enkel regenbuitje na is het ’s zomers zonnig en warm: iedereen is op pad. De lente en het nazomerseizoen zijn minder druk met temperaturen rond de 13 graden.

Winterseizoen

December tot maart.

Zomerseizoen

Juni tot september.

Hoogseizoen

Mei tot oktober.

Gem. temperatuur zomer

30 graden.

Gem. temperatuur winter

1 graad.

Uitgaanstips

Je kunt je in Lausanne op verschillende manieren vermaken. Ga eens lekker uit eten in een bistro, bezoek een balletvoorstelling of dans de hele nacht op de nieuwste clubmuziek!

Watersport

Logisch, met zo’n prachtig meer in de buurt zijn er genoeg mogelijkheden om je op en in het water te vermaken. Je kunt in een zeilboot stappen of een beetje windsurfen.

Outdoor

Wandel- en fietstochten over bergen en heuvels zijn een goede optie als je wat meer dan alleen het stadsleven wilt ontdekken. Er zijn verschillende routes uitgestippeld.

Recreatie & diversen

Iets wat je echt moet gaan zien is het Musée de l’Art Brut. Hier vind je een verzameling ongewone werken die niet door doorsnee kunstenaars zijn gemaakt, maar door artistieke misdadigers en psychiatrische patiënten (echt waar!). De kunst is ontstellend en vervreemdend. Je zou kunnen zeggen dat het weer eens wat anders is dan een verantwoorde blik werpen op een Rembrandt.

Communicatie info

In Lausanne kun je op de bekende manieren met het thuisfront in contact blijven. Het aantal internetcafés neemt ook enorm toe.

Openbare telefoon

Overal te vinden, je belt met muntjes of kaart.

Internet cafe

32 Petit-Chene: www.incom.ch/café.html

Postkantoor

Ma. t/m vr. 8.00-18.00 uur, za. 7.30-11.00 uur.