Info over Belize

Belize is het kleinste land van Midden-Amerika, dat zeker na een eerder bezoek aan Mexico of Guatemala enigszins vreemd overkomt. Veel bewoners zijn Creools en er wordt relatief veel Engels gesproken. Ook de klanken van de alom tegenwoordige reggaemuziek klinken heel anders in de oren dan de mariachi van Mexico en de marimba van Guatemala. Belize heeft veel, vaak nog in perfecte staat verkerende overblijfselen van de oude Maya-cultuur. Dit afgewisseld met de werkelijk schitterende koraaleilanden voor de kust maken een bezoek aan dit land alleszins de moeite waard.Het is jammer genoeg tot op heden ook een arm land, wat tot gevolg heeft dat de eeuwenoude bouwwerken van de Maya’s nog veelal verborgen liggen in en overwoekerd worden door dichte jungle. Een aantal complexen is echter al wel toegangelijk zoals het schitterende complex van Althun Ha, waar in 1968 het grootste, door Maya’s bewerkte, stuk jade werd gevonden. Ook zeer de moeite waard is Xanantunich, Belize’s meest bekende Maya-complex, waar je vanaf de tempel El Castillo een prachtig uitzicht hebt over

het dichte oerwoud dat het complex omringt. Net zoals in de buurlanden wordt er nog veel Maya gesproken, al wordt deze taal in Belize steeds meer tot een eigen taal onder invloed van het

Engels en het Spaans.

Hoofdstad

Belmopan

Oppervlakte

22.965 km2

Hoogste punt

1.122 m

Laagste punt

0 m

Aantal inwoners

230.160

Autoletter

BH

Openingstijden winkels

Ma. t/m vr. van 8.00 tot 16.30 uur

Voertaal

Engels

Talen die ook gesproken worden

Spaans; Belize-creools; Garifuna; Maya-dialecten

Elektriciteit

110 – 220 V

Tijdverschil

7 uur vroeger

Populaire reisaanbieders Belize

Reisverhalen over Belize

Sorry, nothing to display.

Communicatie

Overal zijn wel telefoons te vinden, waarbij de moderne variant van een telefooncel met kaart steeds meer voorkomt. Bellen vanuit zo’n ding is wel prijzig. Collect call is mogelijk als je via een onderneming belt die BLT heet. Een BLT-vestiging is meestal te vinden in hotels en sommige betaaltelefoons hebben ook collect call-mogelijkheden. In San Ignacio is een internetcafé te vinden.

Internationale landen code

501

NL. Ambassade ter plaatse

In het geval van problemen kun je je wenden tot de Belgische ambassade in Mexico:

41 Av. Alfredo Musset,

Colonia Polanco, 11550

Of:

Av. Vasco de Quiroga 3000-7

Colonia Santa Fé, 01210.

Ambassade Nederland

De ambassade van Belize is gevestigd in België:

Brand Whitlocklei 136

1200 Brussel

Tel.: 00-32-2-7326204

Noodnummer

90 (ambulance en brandweer), 911 (politie)

Internet site

www.belizenet.com

Cultuur

Belize is een land waarin verschillende culturen, talen en etnische groepen naast elkaar voorkomen. Dankzij onderlinge verdraagzaamheid en religieuze tolerantie hebben al deze verschillende elementen zich in de maatschappij gemixt. De Creolen vormen met 30 procent de grootste bevolkingsgroep. Zij zijn gedeeltelijk afstammelingen van de Engelsen die hier ooit terecht kwamen. Engels, Spaans en Creools zijn de meest voorkomende talen.

Religie

Overwegend katholiek.

Feestdagen

1 mei: Dag van de arbeid

10 september: Nationale feestdag

21 september: Onafhankelijkheidsdag

12 oktober: Dag van Columbus

25-26 december: Kerstmis

Vaste gebruiken en gewoonten

Traditionele dansen worden door de Maya- en de Garifuna- afstammelingen nog steeds opgevoerd. Op 19 november is de Garifuna-gemeenschap in een feeststemming, omdat ze dan Garfuna Settlement Day vieren. In het zuiden en westen van Belize voeren Maya’s tijdens festivals nog steeds hun dansen uit. Ook de Creoolse bevolking heeft een verleden als het om dansen gaat, te zien op markten en feesten.

Eten en drinken

De gerechten zijn een combinatie van Latijns-Amerikaanse en Caribische elementen. Rijst en bonen domineren de inhoud van elk bord, maar met de verschillende kruiden die ze gebruiken lijkt het toch allemaal weer net niet op elkaar. Als je vegetariër bent, zal het niet meevallen om iets fatsoenlijks te eten te vinden.

Specialiteiten

De visgerechten zijn het proberen waard. Daarnaast zijn Mexicaanse vleesgerechten zoals empanadas en tamales ook overal verkrijgbaar. Verder staan schildpad en kreeft regelmatig op de menukaart.

Een typisch lokaal drankje is ‘seaweed’; een mixje van zeewier, melk, suiker en room.

Gezondheid

Neem voorzorgsmaatregelen tegen gele koorts, hepatitis A, malaria en tyfus.

In je toilettas

Neem eventuele geneesmiddelen in de originele verpakking mee, als het kan met doktersrecept.

Water

Lekker uit een flesje water drinken.

Eten

Pas op met rauw vlees!

Grensformaliteiten

Visum

Een visum is verplicht.

Paspoort

Je paspoort moet tenminste nog een half jaar geldig zijn.

Infrastructuur

De handigste en goedkoopste manier om Belize rond te reizen is per bus. Er zijn regelmatige busdiensten en de bussen zijn redelijk ruim, zodat je niet bij wildvreemden op schoot hoeft te zitten.

Weer en klimaat

Het regenseizoen valt in de maanden juni, juli en augustus. De droogste periode van het jaar is over het algemeen tussen februari en mei. Eind november wordt het weer koeler en vanaf november tot februari komen er meer regenbuien voor. De luchtvochtigheid is gemiddeld 85 procent, maar de wind zorgt ervoor dat de warmte niet verstikkend wordt.

Klimaattype

Tropisch maritiem

Gem. temp. zomer

28 graden

Gem. temp. winter

23 graden

Beste periode om land te bezoeken

November tot april

Omliggende landen

Laatste blogartikelen