Info over Costa Rica

Lege stranden, mooie golven, regenwouden, actieve vulkanen en een overvloed aan flora en fauna. Zo zou je Costa Rica kunnen samenvatten. Dit landje is iets groter dan Nederland en grenst in het noorden aan Nicaragua en in het zuiden aan Panama. Aan de westkant ligt de Stille Oceaan en in het oosten schittert de Caribische Zee. Het opvallende is de lange keten van vulkanen die door dit land loopt. Drieëntwintig procent van het gehele land is tot beschermd gebied verklaard.

De hoofdstad San José ligt op 1100 meter in de Centrale Vallei. Deze stad wordt door veel toeristen kort bezocht, omdat ze veel op een gewone Europese stad lijkt. Het is er druk, er rijden veel auto’s, je vindt vele westers aandoende winkels en Amerikaanse fastfood ketens. Let goed op je spullen want er is redelijk veel kleine diefstal en als toerist ben je een makkelijke prooi.

San José is eigenlijk de enige echte grote stad in Costa Rica. In de rest van het land kom je vooral dorpjes tegen met maar enkele huisjes, een voetbalveld en een kerk. Het leven is er heerlijk simpel. In schril contrast met deze kleine sobere nederzettinkjes vind je steeds meer plaatsen die onder invloed van het oprukkende (Amerikaanse) toerisme omgetoverd zijn tot golfbanen en vakantiedorpen. Op de mooiste stukjes strand worden voor rijke buitenlanders villa’s gebouwd. Gelukkig zijn er nog manieren en plaatsen genoeg om dit te omzeilen…..

Hoofdstad

San José

Oppervlakte

51100 km2

Hoogste punt

3819 m (Cerro Chirripó)

Aantal inwoners

3.465.000

Voertaal

Spaans

Talen die ook gesproken worden

Engels

Elektriciteit

110/220V stekker met twee poolen

Tijdverschil

7 uur vroeger

Populaire reisaanbieders Costa Rica

Reisverhalen over Costa Rica

Reisverslag Costa Rica met Erik van Roekel

Reisverslag Costa Rica met Erik van Roekel

Geplaatst op 28 juni, 2021 door Travelsource

Monteverde 14 – 16 mei Monteverde Skywalk 14 mei:we staan vroeg op, we hebben het wel gehad met de Buena Vista Lodge. Rond 8.30 naar Monteverde. De routebeschijving blijkt niet goed te zijn. Na enige navraag (mijn jaartje Spaans komt weer eens van pas) vinden we de juiste weg. Monteverde […]

Communicatie

Een aantal toeristische plaatsen heeft internetcafés (vaak worden deze beheerd door Amerikanen). Zit je echt in de rimboe, dan wordt het moeilijker om contact te maken met de buitenwereld. In de meeste plaatsen kun je bellen.

Internationale landen code

506

NL. Ambassade ter plaatse

Oficentro Ejecutivola Sabana

Tercer Edificia, Tercer Piso

Sabana Sur, San José

tel: 00-506-2961490

nethemb@sol.racsa.co.cr

ma t/m vr van 8.00 tot 12.00 uur

Ambassade Nederland

Laan Copes van Cattenburch 46

2585 GB Den Haag

tel: 070-3540780

ma t/m vr van 9.00 tot 15.00 uur

Cultuur

Men noemt de Costa Ricanen ook wel ‘Tico’s’, een afkorting van ‘hermaniticos’ wat ‘kleine broertjes’ betekend. De prototype Tico’s zijn over het algemeen een beetje lui en werken alleen als het echt moet. Degenen die niet in de stad wonen hebben namelijk genoeg fruit in hun tuin hangen om van te leven. Het zijn echte levensgenieters die het prachtig vinden als je ze begroet met ‘pura vida’, puur leven. Ze kennen weinig stress en andere westerse kwaaltjes. Toch is het westerse leven wel tot ze doorgedrongen: De meeste Tico’s vinden bijvoorbeeld merkkleding te gek. Veel winkels in San José liggen dan ook bomvol met (nep) Nike-, Adidas- en surfmerkkleding. Wil je makkelijk ‘vrienden’ maken, dan hoef je alleen maar shirtjes of stickers weg te geven.

Religie

Rooms-katholiek

Feestdagen

11 april: Dia de Juan Santemaria

1 mei: Dag van de Arbeid

25 juli: Dia de La Anexion de Guanacaste A Costa Rica

15 augustus: Moederdag

15 september: Onafhankelijksdag

25 december: Eerste Kerstdag

1 januari: Nieuwjaarsdag

Vaste gebruiken en gewoonten

In elk dorp vind je een voetbalveld. Costa Ricanen vinden het over het algemeen heerlijk om te voetballen en ze zijn er ook goed in. Er worden soms wedstrijden gehouden tussen toeristen en de plaatselijke mannen waarbij het regelmatig voorkomt dat de met voetbalschoenen spelende buitenlanders genadeloos verliezen van de op blote voeten spelende ‘locals’.

Eten en drinken

Bijna elk gerecht wordt geserveerd met rijst. Vooral ‘pinto’ (rijst met bruine bonen) wordt in allerlei combinaties gegeten en dan wel als ontbijt, middageten én avondeten. Een lekker tussendoortje zijn ‘platanos’: gefrituurde bananenplakjes. ‘Sodas’ zijn kleine restaurantjes waar ze nationale gerechten serveren. Zoek je een goede ‘soda’, kijk dan waar de meeste Costa Ricanen zitten te eten en ga daarheen. In de grotere steden vind je ook restaurants die westerse gerechten op het menu hebben staan.

Verder er is een groot aanbod van allerlei (voor ons) onbekende groente- en fruitsoorten. Hoewel het maag-darmkanaal niet altijd positief reageert op vreemd tropisch voedsel, is de kans op serieuze darmstoornissen in Costa Rica klein.

Specialiteiten

‘Batido’ is een lekkere milkshake gemaakt van vers fruit, waarbij je kunt kiezen of je het fruit met melk of water gemengd wilt hebben. Probeer eens een ‘batido’ met banaan en ananas!

Fooi

Vaak is tien procent fooi meegerekend in de rekening.

Gezondheid

Voor een bezoek aan Costa Rica worden door de GGD doorgaans twee vaccinaties aangeraden: tegen geelzucht en DTP. In het laagland kan malaria voorkomen, je wordt dan

ook geadviseerd om hiervoor een preventieve pillenkuur te slikken die begint vóór vertrek en doorgaat tot vier weken na terugkeer in Nederland. Voordat je gaat kun je in elk geval het beste nog even contact opnemen met de GGD of je huisarts. Over het algemeen wordt Costa Rica gezien als een relatief hygiënisch land met vrij lage gezondheidsrisico’s.

Er zijn een aantal goede ziekenhuizen in Costa Rica. Er gaan zelfs rijke Amerikanen naartoe om plastische chirurgie te ondergaan omdat de prijs/kwaliteitsverhouding erg goed schijnt te zijn.

Je kunt water drinken uit de kraan maar hierdoor kan wel lichte irritatie in je maag ontstaan. Aangeraden wordt dan ook om alleen water te drinken uit een fles.

In je toilettas

Neem in ieder geval goed muggenspul mee, zoals ‘DEET’. Daarnaast is het aan te raden om Betadinescrub of een andere soort douchegel mee te nemen met een desinfecterende werking. Tevens is het niet overbodig om een EHBO-kit bij je te hebben met bijvoorbeeld een aantal verpakte spuitjes, (snel)verband, gaas, desinfectiemiddel, pleisters, middelen tegen diarree, een klamboe en pijnstillers. Je weet maar nooit.

Grensformaliteiten

Vooral bij de grens van Panama (Paso Canoas) kan er zeer streng gecontroleerd worden. Costa Rica ligt namelijk op de drugsroute van Colombia naar Amerika. Paso Canoas is bijvoorbeeld een grote overstapplaats voor de bussen. Als je daar bent, zelfs zonder de intentie om buiten Costa Rica te reizen, heb je grote kans dat je gecontroleerd wordt. Zonder paspoort mag je niet met de bus mee. Het is in feite verstandig om tijdens je verblijf in Costa Rica altijd je paspoort bij je te hebben zodat je bij eventuele controle zo min mogelijk gedoe hoeft te verwachten.

Paspoort

Verblijf je minder dan 90 dagen, dan is alleen een geldig Nederlands paspoort nodig.

Infrastructuur

Vanaf San José vertrekken bussen naar alle delen van het land. Het is handig om van te voren een plaats te reserveren, want het kan er druk en benauwd worden. Verder is het handig om een kleine tas te vullen met de belangrijkste spullen en deze bij je te houden. Meestal wordt er namelijk verzocht om al je spullen onderin de bus te zetten, dan kan je ze kwijt zijn. De grootste wegen zijn over het algemeen goed onderhouden, maar de wegen naar de meer afgezonderde plaatsen kunnen erg slecht en hobbelig zijn. Ga dan niet achter in de bus zitten, want daar heb je er het meest last van. Trek voor een busreis een hele dag uit, want deze kan erg lang gaan duren doordat de bus vaak stopt waar de mensen langs de weg staan.

In San José kan je ook een auto huren, maar deze zijn over het algemeen vrij duur (±330 Euro per week). Vraag wel naar vierwiel aandrijving en airco. Om een wagen te kunnen huren heb je in ieder geval een geldig rijbewijs nodig.

Taxiritten zijn niet erg duur in Costa Rica. Voor korte ritten vragen de taxichauffeurs meestal het bedrag wat op de meter staat. Voor langere ritten (bijvoorbeeld drie uur) kan je wel afdingen.

Tevens zijn er een aantal binnenlandse vluchten. Kijk wel in wat voor een toestel je stapt, want ze zijn niet allemaal even veilig.

Weer en klimaat

In de Centrale Vallei heeft de temperatuur een gemiddelde van 22 graden. De kustgebieden zijn over het algemeen warmer. Er is weinig verschil tussen de winter en de zomer temperatuur maar er wordt wel een onderscheid gemaakt tussen het regenseizoen en de tijd dat er minder regen valt. Costa Rica kent dus in principe twee seizoenen!

Het is belangrijk om ademende kleding mee te nemen, die vooral ook licht is, zoals katoen en linnen. Neem tevens ook ‘waterproof’ kleding mee want ook al is het geen officieel regenseizoen, er kan nog steeds regen uit de hemel vallen. Deze regenbuien zijn over het algemeen maar van korte duur.

Klimaattype

Tropisch maritiem

RegenSeizoen

Juni t/m oktober

Beste periode om land te bezoeken

April tot mei of half oktober tot half december

Omliggende landen

Laatste blogartikelen