Info over Guatemala

De ultieme geschiedenisles in Midden-Amerika is een bezoek aan Guatemala. Het is het meest indiaanse land van de regio, wat zowel blijkt uit de eeuwenoude Maya-overblijfselen als uit de bevolking. In de meer afgelegen gebieden zijn de mensen regelrechte afstammelingen van de oude Maya’s, die een hoge vorm van beschaving kenden.

Dertig jaar lang is het land verwikkeld geweest in een krankzinnige burgeroorlog, tot in de jaren negentig. Dit heeft diepe sporen nagelaten en het land is nog steeds aan het herstellen. De laatse jaren is het toerisme weer een beetje op gang gekomen.

Ondanks alle ellende heeft Guatemala altijd een ontweerstaanbare aantrekkingskracht uitgeoefend op backpackers: de meeste van hen komen voor de (werkende) vulkanen en de ruïnes van de Maya-beschaving. Toerisme is dan ook een belangrijke inkomstenbron.

Hoofdstad

Ciudad de Guatemala, Guatemala-stad

Oppervlakte

108.899 km2

Hoogste punt

4.220 m (Volcán Tajumulco)

Laagste punt

0 m

Aantal inwoners

1,2 miljoen

Autoletter

GCA

Openingstijden winkels

Ma.t/m vr. 9.00 tot 15.00 uur. Za. tot 12.30 uur.

Voertaal

Spaans

Talen die ook gesproken worden

Engels, Maya-talen (o.a. Quiché)

Elektriciteit

110 – 125 V

Tijdverschil

7 uur vroeger

Populaire reisaanbieders Guatemala

Reisverhalen over Guatemala

Guatemala reisverslag, Huub Wolters

Guatemala reisverslag, Huub Wolters

Geplaatst op 28 juni, 2021 door Huub Wolters

Guatemala De vlag van Guatemala Guatemala is een land met vele mogelijkheden. Cultuur, een groot gedeelte van het oude Maya-rijk lag hier, en natuurschoon, hooggebergte, vulkanisch gebergte en regenwoud, zijn hier volop te vinden. Vandaar dat wij ervoor gekozen hebben onze vakantie 1996 in dit land door te brengen. […]

Communicatie

Telgua is in Guatemala wat KPN Telecom voor ons is. Bij Telgua kun je internationale telefoongesprekken voeren en faxen. De vestigingen zijn door het hele land te vinden, dus elke stad heeft er minstens één. Je kunt er terecht tussen 7.00 en 24.00 uur. De telefoontarieven zijn hoog en je kunt niet collect call naar Nederland bellen. Een internationale operator krijg je te pakken als je 171 intoetst.

Internetvoorzieningen zijn in opkomst, maar tot nu toe hebben aleen de grote steden (zoals Coban, Guatemala-City en Flores) internetcafés.

Internationale landen code

502

NL. Ambassade ter plaatse

Adres:
16 Calle 0-55, Zona 10Edificio Torre Internacional, Nivel 13Ciudad
de Guatemala 01010GuatemalaTel: (+502) 367 4761Fax:
(+502) 367 5024e-mail: nlgovgua@intelnet.net.gt
Website : Ambassade in Guatemala

Openingstijden voor
publiekMaandag t/m vrijdag van 09.00 tot 13.00 uurTelefonisch
bereikbaarMaandag t/m vrijdag van 08.00 tot 16.30 uur

Ambassade van België : het adres is 11 Calle 2-29, Zona 14, Ciudad de Guatemala 0104. Tel.: 00-502-3374884.

Ambassade Nederland

De ambassade van Guatemala is gevestigd in Brussel:

Winston Churchillaan 185

1180 Brussel

Tel.: 02-3459047

Noodnummer

120 (politie), 123 (brandweer), 128 (ambulance).

Collect call nr. naar NL

Niet mogelijk.

Internet site

www.guatemala.travel.com

Cultuur

De Maya-ruïnes zijn veruit de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in het land. Een onderdeel van deze oude beschaving die nog steeds onder de mensen leeft, is het maken van handgeweven doeken en kleding. Deze tunieken zijn extreem kleurig (denk aan de wasmiddelreclame met Frank Govers!). Sommige streken hebben hun eigen kleurencombinaties, maar dat is hoogstwaarschijnlijk iets waar een doorsnee reiziger geen onderscheid tussen kan maken. Naast dit alles zijn Maya-rituelen en magische gebruiken hand in hand gegaan met het door de Spaanse kolonisten geïmporteerde katholieke geloof.

Religie

Rooms-katholiek, protestants, Maya-religie.

Feestdagen

1 januari: Nieuwjaarsdag

1 mei: Dag van de Arbeid

maart/april: Semana Santa (Heilige Week); week voor Pasen

30 juni

15 september: Onafhankelijkheidsdag.

20 oktober

1 november: Allerzielen

25 december: Kerstmis

Vaste gebruiken en gewoonten

De Semana Santa is Guatemala’s grootste evenement, waarbij processies en andere feestelijke optochten door het hele land worden gehouden.

Rabin Ajau, een feest dat gevierd wordt in Cobán, is een traditioneel indiaans feest dat vier dagen duurt. Wil je het een keer meemaken: het feest wordt gehouden van 21 tot 26 juli.

Eten en drinken

Het eten in Guatemala is niet echt bijzonder; het heeft nog het meest iets weg van Mexicaans eten. Een taco of een bord tortilla kun je altijd wel ergens krijgen.

Vlees wordt meestal gegrild of gebakken en reken maar dat je een lap vlees op je bord krijgt. Bonen en rijst zijn voor vegetariërs een goed alternatief, maar verder hebben zij weinig keuze in dit land.

Een typisch Guatemalteeks ontbijt bestaat uit tortilla en eieren.

In Guatemala hoef je je vertrouwde kopje koffie niet te missen, want het moedergebied der koffie is Midden-Amerika. Overal kun je het drinken, maar het is soms wel een beetje slap.

Rum en Quetzalteca zijn de nationale drankjes waar de vlammen van uit je keel slaan… Handig als je tijdens een regenbui een koudje hebt opgelopen.

Fooi

10 procent fooi bij de rekening geven is heel aardig.

Gezondheid

In het land komen gele koorts, hepatitis A, malaria en tyfus voor. Houd medicijnen in de originele verpakking (eventueel met recept en begeleidende brief van de dokter). Het zwemwater rond grote toeristische plekken is niet altijd betrouwbaar.

Neem geen snoepjes of drankjes aan van vreemden! Criminelen hebben in Guatemala soms de vervelende neiging om toeristen via voedsel en drinken te drogeren.

In je toilettas

Middeltjes tegen zon en diarree.

Water

Drink aleen water uit flessen.

Eten

Was alle groenten en fruit. Eet geen rauw vlees.

Grensformaliteiten

Het hangt van het land van herkomst af of je 30 dan wel 90 dagen in Guatemala mag blijven. Maak voor de zekerheid kopieën van alle waardevolle documenten zoals je rijbewijs, paspoort en vliegtickets.

Visum

Je heb geen visum meer nodig.

Paspoort

Een geldig paspoort is nodig. Zorg er voor dat je het altijd bij je draagt.

Controle

Je kunt overal aangehouden worden voor controle.

Infrastructuur

De manieren om je in dit land voort te bewegen zijn per vliegtuig, bus, boot, taxi of motor.

In het openbaar vervoer lopen veel zakkenrollers rond; vooral in nachttreinen en op toeristische busroutes moet je goed op je spullen letten!

Huur je een auto, zorg er dan voor dat je niet teveel van bekende wegen af gaat. Let erop dat de auto technisch in orde is en dat er airconditioning in zit. Rijd met dichte ramen en afgesloten deuren, er zijn gevallen bekend dat toeristen overvallen zijn langs de weg. De wegen zijn niet zo perfect als in Nederland, dus ga niet ’s nachts rijden; je zult geen steek zien. Neem geen lifters mee.

Weer en klimaat

Guatemala is bergachtig en ligt precies op een breukvlak, dus om de zoveel jaar komt een aardbeving de boel een beetje omschudden.

De Pacific-kustlijn is tropisch en warm met temperaturen van rond de 38 graden. De hoge luchtvochtigheid zorgt er ook nog eens voor dat het drukkend heet kan zijn en dat je er goed op moet letten dat je genoeg vocht binnen krijgt. In het berggebied kan het in de regentijd ’s nachts ijskoud zijn.

Klimaattype

Tropisch regenwoud- en savanneklimaat.

Gem. temp. zomer

21 graden

Gem. temp. winter

18 graden

RegenSeizoen

Mei tot oktober

Beste periode om land te bezoeken

Tussen december en maart

Omliggende landen

Laatste blogartikelen