Roatan

De ‘Bay Islands’ Roatán, Guanaja en Utila liggen 50 kilometer voor de kust van Honduras. Roatan is het grootste eiland. Om de eilanden heen liggen riffen die uitstekende duikmogelijkheden bieden. De economie van het eiland is grotendeels gebaseerd op visserij, maar de laatste jaren begint ook hier heel langzaam toerisme een goede bron van inkomsten te vormen.

Maar terwijl de overige Caribische eilanden overspoeld worden met enorme aantallen neuzelende vakantiegangers, lijkt Roatan nog een stukje paradijs op aarde. Ssssst, niet verder vertellen.

Historische plek

Roatan heeft een interessante geschiedenis te vertellen. Natuurlijk heb je de onvermijdelijke Maya-cultuur, maar de ontdekkingsreiziger Columbus heeft in 1502 ook zijn weg naar dit plekje gevonden. Helaas heeft de buitenlandse bemoeienis tot gevolg gehad dat de Spanjaarden veel eilandbewoners hebben meegenomen om elders grof geld aan hen te verdienen. Ze hebben er in ieder geval wel voor gezorgd dat er op een bepaald moment wel heel erg weinig mensen op Roatan woonden. Piraten hebben hier ook rondgevaren. Franse, Engelse en Nederlandse zeecriminelen hebben los van elkaar een tijdje het eiland bezet. Het historisch museum geeft een goed zicht op Roatans culturele en maatschappelijke verleden.

Strand

Roatan lijkt het eiland te zijn waar ze al die tropische reclames opnemen. Als je met handdoekje en zonnebrandolie het strand gaat verkennen zul je niets anders zien dan wuivende palmbomen, koraalriffen en rotsformaties in zee. Nu die heerlijke tropische verrassing nog.

Natuur

Heerlijke stranden en heuvels die bedekt zijn met allerlei bijzondere boomsoorten zijn typerend voor Roatan. De jungle is onaangetast en propvol met allerlei bontgekleurde vreemde vogels. In een vogelpark zie je alle exemplaren rondfladderen.

Seizoeninfo

Het weer is eigenlijk altijd aangenaam op Roatan. Je kunt er het hele jaar door een aangename tijd hebben. Maar zorg ervoor dat je insectenspul meeneemt, want vooral tijdens het regenseizoen stikt het van de irritante zandvliegjes.

Gem. temperatuur zomer

29 graden.

Gem. temperatuur winter

18 graden.

Uitgaanstips

Roatan heeft genoeg restaurantjes en cafés om je even bij te laten komen van alle drukke bezigheden overdag. Het nachtleven is niet zo bruisend als dat van een grote stad, maar dat is nu net de charme. Hier en daar spelen garifuna-bandjes, zodat je lekker op het ritme kunt heupschudden.

Watersport

Duikers maken zichzelf belachelijk als ze hier niet rond gaan neuzen tussen de riffen. Je kunt ook wat peddelen in een kajak.

Outdoor

Schaduwen van groene bomen, heuvels en bergpieken die uit het aardoppervlakte steken trekken veel hikers en natuurliefhebbers aan. Naast bergen en dierenleven kun je spelonken of archeologische bouwsels bekijken.

Recreatie & diversen

Op het strand draven op een paard is eens wat anders, maar een bootje huren en wat vissen op zee kan je ook een mooi zicht op het eiland geven.

Communicatie info

Roatan is het enige ‘Bay Island’ met een fatsoenlijke autoweg en telefoonnetwerk. Een urgent telefoongesprek kan nog wel eens een opgave worden, want veel openbare telefooncellen zijn er niet op het eiland. Gelukkig hebben de meeste resorts op het eiland ook telefoonvoorzienignen.

Openbare telefoon

De telefooncellen zijn schaars.