Info over Mexico

Mexico behoort tot Latijns Amerika. Het noorden grenst aan de Verenigde Staten van Amerika. Ten zuiden ervan liggen Guatemala en Belize. Op de hoogvlakte – het meest centrale deel van het land – wonen de meeste mensen. Hier ligt ook de hoofdstad, Mexico-Stad. De hoogvlakte ligt tussen de Sierra Madre Occidental en de Sierra Madre Oriental, twee gebergten die ten zuiden van de hoogvlakte samenkomen in een vulkanisch gebied.

Een groot deel van het noorden is woestijngebied. Ten westen van het gebergte is het land gecultiveerd, hier vind je grote landbouwbedrijven. Aan de kusten van Mexico liggen lange witte stranden.

Mexico is een land van tegenstellingen. In het noorden proef je de koloniale sfeer, uit de tijd dat de Spanjaarden vonden dat ze het voor het zeggen hadden. In het zuiden wonen veel indianen, de oorspronkelijke bewoners van het land. Mexico is een van de meest geïndustrialiseerde Derde Wereld-landen, maar de indianen leven in armoede.

Je kunt in Mexico veel zien van alle volken die er door de eeuwen heen geleefd hebben. De Maya’s, Azteken, Tolteken, Zapoteken en Spanjaarden hebben tempels, piramides, steden en tradities achtergelaten.

Hoofdstad

Mexico Stad

Oppervlakte

1.953.162 km2

Hoogste punt

5.610 m ( vulkaan Pico de Orizaba)

Laagste punt

-10 m

Aantal inwoners

91.158.290

Voertaal

Spaans

Talen die ook gesproken worden

Engels

Elektriciteit

110 V

Tijdverschil

7 tot 8 uur vroeger (er zijn drie tijdzones)

Populaire reisaanbieders Mexico

Reisverhalen over Mexico

Mexico reisverslag Ruta Maya, Paul en Monique Schilders

Mexico reisverslag Ruta Maya, Paul en Monique Schilders

Geplaatst op 28 juni, 2021 door Paul en Monique Schilders

Ruta Maya ’97 8e DAG 15-04-97 San Cristóbal – Quetzaltenango Als we om 6.00 uur opstaan is Monique een stuk fitter dan gisteren. Na een groepsontbijt vertrekken we om 7.30 uur naar het land van de eeuwige lente, Guatemala. Het is 11.00 uur als we […]

Maya Route; 3 weken Mexico, Guatamala en Belize

Maya Route; 3 weken Mexico, Guatamala en Belize

Geplaatst op 28 juni, 2021 door Travelsource

Mexico, Guatemala en Belize, reisverhaal Christiaan Rasch. TravelSource.nl  Home Page  Reisverhalen  Deals  Hotelreserveringen  Landeninfo […]

Communicatie

Vanuit telefooncellen die het opschrift ‘larga distancia’ of ‘LADA’ hebben, kun je naar het buitenland bellen. Het lijkt erop dat Mexico een redelijke efficiënt telefoonnetwerk heeft, maar naar huis bellen is een dure aangelegenheid. Je kunt beter – waar mogelijk – met een telefoonkaart bellen om de kosten te drukken. Deze kaarten kun je bij het postkantoor kopen.

Lokaal bellen is daarentegen goedkoop en sommige hotels laten je zelfs gratis lokaal bellen.

Internationale landen code

52

NL. Ambassade ter plaatse

Av. Vasco de Quiroga 3000 – 7.piso

Colonia Santa Fé

01210 México D.F.

Tel.:00-52-5-2589921

Fax:00-52-5-2588138

E-mail: nlgovmex@nlgovmex.com

Postadres:

Apartado Postal 10-656

11000 México D.F.

Openingstijden: ma. t/m vr. van 08.30 tot 16.00 uur.

Ambassade Nederland

Nassauplein 17

2585 EB Den Haag

Tel.:070-3602900 / 070-3560543

openingstijden: ma. t/m vr. van 09.00 tot 13.00 uur en van 14.00 tot 17.00 uur.

Toeristenbureau in Nederland

In Londen: 00-44-171-4889392.

Cultuur

De Mexicanen zijn trots op hun indiaanse en koloniale verleden. De folklore wordt in ere gehouden, variërend van het traditionele handwerk van de indianen tot de vrolijke mariachi-orkestjes.

Grote steden zijn er weinig en de indianencultuur is springlevend en overal in terug te zien, vooral in de bonte kleuren van de kleding. Het merendeel van de mensen woont in het vulkanische zuidelijke gedeelte, terwijl in het noorden een onmetelijke jungle zich uitstrekt, waar soms diep verscholen nog oude ruïnes te vinden zijn.

Religie

Katholiek (90%) en protestants (5%).

Feestdagen

In februari wordt er door het hele land carnaval gevierd, waarbij elke plaatsje ook nog eens zijn lokale heiligen in het zonnetje zet.

Een voor ons misschien morbide ‘feestdag’ is Dia de los Muertos (Dag van de Doden), dat op 2 november wordt gevierd. Op deze dag worden de voorvaderen vereerd. De hele familie gaat dan naar het kerkhof om de overledenen eten en drinken te brengen. Vooral kinderen stoppen zich vol met snoep in de vorm van een skelet. Overal worden kaarsen aangestoken en bloembladeren gestrooid, om vervolgens samen met de doden een feestje te bouwen op de begraafplaats. ‘Gedenk te sterven’ is in Mexico een populaire spreuk.

Vaste gebruiken en gewoonten

De traditionelere feestdagen van Mexico kunnen regelrecht uit een film komen. Ze zijn kleurrijk, bloederig en duren bovendien soms dagen lang. De reden waarom sommige feesten voor ons nogal ongewoon zijn, ligt misschien in het feit dat de mensen alle aspecten van het leven de moeite waard vinden, zelfs de dood. Ook staan ze nog dicht bij de natuur, iets wat je kunt zien aan de afbeeldingen van oude Maya-goden die bij de mensen thuis hangen.

Eten en drinken

Wat ook je eerdere ervaringen met Mexicaans eten zijn, als je nog nooit eerder in Mexico bent geweest kan het haast niet anders of de vlammen slaan uit je oren zodra je een hap hebt genomen.

Specialiteiten

Ceviche: rauwe vissalade met een limoenendressing.

Queso fundido: gesmolten kaas geserveerd met tortillas en salsa.

Tamales: een soort stoomgerecht van rijstepap in bananenbladeren gerold. 

Salchicha: een soort hot dog, maar dan met salami.

Tampiqueña: dunne reepjes vlees geserveerd met guacamolesaus.   

Veracruzana: gekookte vis met tomaat en uien.

Barbacoaor Pibil: gestoomd vlees met kruiden gewikkeld in bladeren.

Fooi

Gebruikelijk is een fooi van 10 tot 15 procent.

Gezondheid

Het is niet zo moeilijk om ziek te worden waar een totaal ander klimaat heerst, het eten anders smaakt en de sanitaire voorzieningen vaak veel te wensen overlaten.

Het is sterk aan te raden om geen kraanwater te drinken, en muggensteken te vermijden.

Eet geen rauw vlees en koop niets bij kraampjes op straat. Zorg verder dat je voldoende vocht binnen krijgt.

Als je naar Mexico gaat, hoef je geen verplichte vaccinaties te halen. Laat je voordat je vertrekt nog even nakijken door de huisarts en controleer even hoe het staat met je inentingen tegen polio, tyfus, tetanus en hepatitis A.

In je toilettas

Anti-muggenspul en middeltjes tegen diarree.

Water

Drink alleen water uit flessen.

Eten

Geen rauw vlees of van straatkraampjes.

Grensformaliteiten

Voor de inwoners van landen die lid zijn van de Europese Unie is een toeristenkaart verplicht. Deze is in het vliegtuig te krijgen, aan de grens en in het Mexicaanse consulaat.

Paspoort

Om een toeristenkaart te kunnen krijgen, heb je een paspoort nodig dat na vertrek vanuit Mexico nog minimaal een half jaar geldig is.

Infrastructuur

Het wegennet in Mexico is redelijk en je kunt best met een auto door het land reizen. De bewegwijzering is echter niet zo volledig en duidelijk als in Nederland. Verder is het land bergachtig, dus in één dag kun je niet al te grote afstanden afleggen.

Daarnaast is er het openbaar vervoer. Bussen rijden over het algemeen regelmatig en redelijk op schema. Er zijn ook luxe bussen.

Weer en klimaat

Mexico is een groot land met gevarieerde landschapsvormen. Hierdoor heeft het zeer verschillende klimaten. Van warme gebieden waar de gemiddelde temperatuur hoger ligt dan 26 graden, tot koude gebieden met temperaturen onder de 10 graden.

De regenachtigste maanden zijn mei tot oktober, de koelste maanden zijn december tot februari.

Klimaattype

Subtropisch, tropisch, woestijn, berg, steppe.

Gem. temp. zomer

35 graden

Gem. temp. winter

25 graden

Gem. neerslag in mm.

In de natste maand: 160 mm

Beste periode om land te bezoeken

Oktober tot en met mei

Omliggende landen

Laatste blogartikelen