Yucatan (Cancun & Playa del Carmen)

Dit schiereiland is bekend om de vele resten van de oude Maya-cultuur, zoals Chichen Itza. Daarnaast leent de Caribische kust zich heel goed voor zwemmen en duiken. De bekendste vakantiebestemming is Cancun, een mondaine badplaats. Maar als je wilt kun je de grote stroom toeristen ook mijden door in de kleinere plaatsjes te verblijven zoals Tulum of Playa del Carmen. In Playa del Carmen lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Hier is siësta nog echt siësta en liggen bootjes te drogen op het zand van het palmrijke strand, terwijl de lokale bevolking en de buitenlandse gasten urenlang gezellig in één van de strandcafeetjes bijkletsen. De ‘Walkaway’ met de vele winkeltjes, restaurants en typisch Mexicaanse uitgaansgelegenheden is het trefpunt van vakantievierders. Daarnaast zijn er nog tal van lokale restaurantjes en terrasjes die door het dorp verspreid liggen. Cultuurliefhebbers vinden de Maya-ruïnes van Tulum en Coba op bereikbare afstand, en duik-, snorkel- en visliefhebbers zullen zich hier uitstekend thuis voelen. Vanuit de haven vertrekt de ferry regelmatig naar het paradijselijke eiland Cozumel. In het koloniale Mérida vind je nog steeds markten, pleinen en sfeervolle restaurantjes. Ook de ruïnes van Uxmal en het vissersdorpje Progresso zijn het bezoeken waard. Heb je gewoon zin in Mexicaans luieren, dan kun je dat zonder schaamte doen, want het hangmattendorpje Tixkokob is een aanrader.

Historische plek

Uxmal is een oude Mayastad die rond 700 is gesticht. De gebouwen zijn geplaatst volgens de astronomische kennis van die tijd. Ze zijn rijk versierd met symbolen en afbeeldingen van Chac. Tot op de dag van vandaag staat deze stad met zijn gebouwen nog model voor de Mayakunst en haar architectuur. De trappen van de piramide van de god Kukulcan torent hoog uit boven de ruïnes van de oude hoofdstad Chichen Itza. In de lente en herfst vallen bij het aanbreken van de dag zonnestralen op de trappen, waardoor het lijkt alsof ze een slang vormen die omlaag naar de aarde kronkelt. Alsof de Kukulcan in de gedaante van een slang terugkeert naar zijn volk. In de verloren stad kun je verder nog andere tempels en verschillende offeraltaren vinden

Strand

De stranden langs de kust tussen Cancun en Tulum zijn ongelooflijk mooi.

Natuur

Yucatan ligt aan de rand van de jungle en is door de verborgen ruïnes van de Maya’s onverbrekelijk verbonden met archeologie. Meer dan 1600 opgravingen zijn in dit gebied gedaan en veel ligt nog verborgen.

Gem. temperatuur zomer

35 tot 40 graden

Gem. temperatuur winter

25 tot 35 graden

Watersport

De stranden kunnen dan wel mooi zijn, maar rondsnorkelen in het heldere water laat veel meer zien. Je zult verbaasd zijn over de maieren waarop een vis gekleurd is. Wil je wat meer de ongerepte natuur ontdekken, dan moet je op zoek naar Yal-Ku Lagoon. Het staat niet duidelijk aangegeven, maar de plaatselijke held zal heus wel kunnen vertellen waar je heen moet. Een plaats waar je heerlijk kunt zwemmen is de Cenote, een natuurlijk watertje in een kalkstenen grot.