Banff/Lake Louise

“Ski The Real Rockies!”
Zo’n 100 jaar geleden kwamen de eerste pioniers op houten ski’s met leren bindingen al af op de ongerepte natuur met schitterende bergpieken in het Banff National Park. Tegenwoordig kun je hier naast de nog altijd prachtige natuur genieten van rust en heerlijke sneeuw. Alleen zijn de mogelijkheden naast het skiën en snowboarden behoorlijk uitgebreid. Zo kun je op ‘snowshoes’ het winterse wonderland bekijken, tochten maken per ‘snowmobile’, in een slee getrokken door honden de omgeving verkennen, schaatsen of heli-skiën. De lucht is droog en koud, vooral in januari en februari.

De Canadese Rockies bieden drie skigebieden en twee gezellige dorpen. En daar komt de enorme ‘Western’ gastvrijheid bij en de een dik pak sneeuw. Je kunt wintersporten in Lake Louise, Sunshine Village of Mount Norquay.

De bekendste plaats hier is Banff, waar je meer kan doen dan wintersporten alleen. Je vindt hier fitness centra, je kunt er schaatsen, bowlen, naar de bioscoop, zwemmen, kunst bekijken in musea en een galerie, skaten en natuurlijk lekker uit eten in één van de vele restaurants.

De skigebieden rondom Banff hebben de verzamelnaam ‘Tri-Area’, omdat je in zowel ‘Sunshine Village’, ‘Lake Louise’ als ‘Mount Norquay’ met dezelfde pas terecht kunt. Een skibus zorgt de hele dag voor vervoer tussen de verschillende gebieden.

Lake Louise wordt door sommigen ‘heaven on earth’ genoemd. Dit gebied is vooral bekend bij snowboarders en extreme skiërs en biedt ongelooflijk lange en indrukwekkende runs door bomen, naast prachtige afdalingen in bowls -bijna altijd met diepe sneeuw. De pistes zijn erg goed en snel bereikbaar, vlakbij het dorp en bieden mogelijkheden voor afdalers van elk niveau. Alhoewel de meeste afdalingen moeilijk tot zeer moeilijk vallen (circa 75%), zijn van alle bergtoppen ook lekker makkelijke afdalingen voor beginners te maken. Vanuit het dorp gaan elk half uur shuttlebusjes naar het skigebied. Tussen de middag kun je terecht in een tiental restaurants en cafetaria’s, inclusief de nieuwe ‘Lodge of Ten Peaks’ met een groot zonneterras en gezellige open haard. Na het skiën biedt Lake Louise circa 20 restaurants en bars voor de après-ski en een heerlijk diner.

Mount Norquay, op 15 minuten (per gratis skibus) van het centrum van Banff, is lang het meest bekend geweest om haar ski-mogelijkheden voor beginners. Echter voor de gevorderden is vorig jaar de Mystic Ridge geopend. Vanaf de pistes kijk je uit over Banff. Het is een klein maar gemoedelijk gebied.

Sunshine Village is waarschijnlijk het best bewaard gebleven geheim van de Canadese Rockies, met ruim 10 meter sneeuw per jaar en als logo: ‘Canada’s Best Snow’! Eenmaal boven wachten 91 pistes met poedersneeuw, onder andere de pistes op de in 1996 geopende Goat’s Eye Mountain. De echte cracks zullen hun hart ophalen als zij de Delirium Dive vanaf Lookout Mountain proberen! En in Sunshine Village wordt extra aandacht besteed aan snowboarders met het Snowboard Park op Mount Standish. Sunshine staat bekend om lichte, droge sneeuw: powder dat om je oren stuift, elke keer dat je een bocht maakt. Voor de liefhebber hebben wij informatie over Sunshine met een kaart van het gebied dat correspondeert met panorama foto’s met schitterend uitzicht over de pistes en de bergtoppen.

Hoogte gebied

1.636 – 2.730 meter.

Aantal liften

Mt Norquay: 6
Sunshine: 12
Lake Louise: 11

Km loipe

Beperkte langlauf voorzieningen.

Snowboardvoorzieningen

Lake Louise heeft een zeer goed onderhouden halfpipe verstopt tussen de bomen van de ‘Wixwaxy Trail’. Hier vind je ook een zeer toffe run met fantastische hits! Mt Norquay heeft een prima funpark en pipe waar veel locals van Banff trainen. In Sunshine Village kun je de pipe vinden bij de Billy Goat’s Gruff trail (te bereiken met de Wheeler Double chair).

Winterseizoen

Van november tot mei.

Sneeuwzekerheid

Uitstekend.

Uitgaanstips

In Banff kun je après-skiën tussen 16:00 en 18:00, daarna wordt het rustiger als de meesten wat gaan eten om ontluikende dronkenschap tegen te gaan. Na 22:00-en is het weer gezellig in de nachtclubs en barretjes. De bekendste dance/disco club is de Silver City, in Wild Bill’s Legendary Saloon treden vaak alternatieve bands op. Als je van hele grote biefstukken houdt moet je een keer gaan eten in Bumpers Restaurant. Verder? Heel veel restaurants om uit te kiezen: van Italiaans, Frans en Indisch tot wat de Canadesen eenvoudigweg “European Cuisine” noemen.

In Lake Louise kun je eens kijken bij Charlie Two’s waar het vaak genoeg helemaal los gaat. Ook zijn er een aantal goede plekken om te eten. Wil je meer, dan zul je toch naar Banff moeten gaan. Gelukkig rijden er taxi’s!