British Columbia & the Rockies

Dit deel van Canada moet bedoeld zijn voor mensen die van avontuur en natuur houden. Het binnenland van British Columbia en het wildleven van de Rocky Mountains in de Nationale Parken van Mount Revelstoke, Banff, Yoho en Jasper zullen je stil doen vallen.
wanneer je de Rocky Mountains naar het noorden volgt, kom je in steeds verlatener streken. Urenlang kun je hier rijden zonder andere mensen tegen te komen. Maar ja, hoeveel personen wonen op een plaats waar het bijna de hele winter donker is en het veertig graden kan vriezen? Af en toe ontdek je een verlaten huis langs de weg en bijna even vaak kruisen beren je pad.
British Columbia kun je via de Alaska Highway of de Cassiar Highway doorkruisen. Het meest bijzondere aan de route zijn de beren die je onderweg zeker zult zien. Naast je geparkeerde auto kan ineens een zwarte beer opduiken. Maar let op! Hoe dol je ook bent op beren, stap nooit uit om hem een boterhammetje te voeren!

Historische plek

Fairbanks is een universiteitsstad werd in 1902 door goudzoekers gesticht en telt nu 31.000 inwoners. Er staat een mooi museum over de geschiedenis van Alaska, maar de stad zelf is niets bijzonders. Misschien is dit ook wel logisch, want hij is nog geen honderd jaar oud.

Natuur

Van Fairbanks kun je makkelijk naar Denali National Park rijden, met zijn rijkdom aan wild en met de hoogste berg van Noord Amerika, de 6.235 meter hoge Mount McKinley.
Toch even een paar handige tips als je hier wilt cruisen.
De eerste veertien kilometer mag je met de auto het park in, na deze afstand mag je alleen verder als je toestemming van de tourist information hebt gekregen om bijvoorbeeld naar een camping te rijden. Het minimale aantal overnachtingen is drie en de auto mag alleen op de heen- en terugweg gebruikt worden. Je moet bovendien eten voor drie dagen meenemen, want op campings is niets te krijgen.
Om het park toch te kunnen bezoeken rijden er bussen. Deze bussen rijden de 80 kilometer naar het einde van de weg en stoppen onderweg als er wat te zien is. Aangezien de buschauffeurs dit elke dag doen, zien ze alles lang voordat de passagiers in de bus wat zien. Het zou kunnen voorkomen dat de chauffeur op een gegeven moment stopt en je vraagt alle ramen dicht te doen en niet meer te praten, omdat hij een wolf richting de bus ziet komen.
Verder kun je tijdens een tocht door het park grizzlyberen, rendieren of kariboes, marmotten, bevers en vreemde vogels tegenkomen. Ook het landschap met zijn bergen en rivieren is erg mooi, zeker de berg McKinley.
Bij het eindpunt van de weg is een rangerspost. Hier kun je uitstappen en een andere bus terug nemen, zodat je hier een hele dag kunt blijven. Als je in het park gaat wandelen moet je belletjes aan je voeten binden, zodat de beren je eerder horen (en dan moet je maar hopen dat ze weg gaan). Als je een beer plotseling tegenkomt en hij schrikt van je, dan kan hij namelijk erg gevaarlijk zijn. Voordat je nu zweert dat je hier je leven niet wilt gaan wagen: Alle informatie over wat je moet doen als een beer op je af komt krijg je bij de tourist information (compleet met video). Spannend!!?

Uitgaanstips

In de grote steden zijn kroegen en clubs te vinden waar je je uitstekend kunt vermaken, maar de voornaamste reden waarvoor je naar dit gebied komt, moet toch wel de natuur zijn. Het is niet te plaatsen onder het kopje dansen-in-je-favoriete- spijkerbroek-op-de-bar, maar een aardige tip is misschien deze.

Iets boven Fairbanks is in het dorpje Ester de oudste kroeg van Alaska te vinden, de Malemute-saloon. De vloer is van zand en je kunt de pindadoppen gewoon op de grond gooien. Op zaterdagavond is er een show over hoe het er in de begintijd aan toeging, wel leuk om eens mee te maken.

Watersport

Langs de Cassiar Highway zijn genoeg locaties waar je op de rivier kan kanoën. Terwijl je over het water peddelt kun je hier en daar een groepje bevers zien zwemmen of recht in de ogen van een eland staren die stomtoevallig aan de oever wat groen naar binnen staat te werken.

Outdoor

Zo’n vier kilometer buiten Hyder ligt een rivier waar vaak beren achter de zalm aanzitten. Je kunt onder begeleiding van een stoere ranger (met geweer) stiekem in de bosjes gaan staan om te kijken of zo’n overmaatse beer aan het vissen slaat.

Het is alsof je zelf aan het vissen bent: je zit soms uren te wachten voordat er iets gebeurt. Maar het geeft een enorme kick om een grizzly of een zwarte beer op acht meter afstand zonder hek te zien. Maar als die beer nogal lang op zich laat wachten, zijn er ook nog zeearenden om naar te kijken.

Recreatie & diversen

De wereldberoemde Nationale Parken Banff en Jasper met bergen wildleven, het Wells Gray Provincial Park en de vele andere parken zijn de moeite waard om te paard of met een paar goede bergschoenen aan doorheen te trekken.