Noord-Canada

Op de kaart ligt in het noorden van de provincie Manitoba Churchill. Deze plaats is een oude kleine havenstad aan de westkust van de Hudson Bay. Het ligt in een gebied met extreme weersomstandigheden, maar daar hebben de bewoners van deze streek geen last van.
De faciliteiten zijn niet erg luxe: de wegen zijn bij lange na niet zo gestroomlijnd als in Nederland, stoplichten zijn zeldzaam en door het barre weer maken bijvoorbeeld groene bomenlanen geen deel uit van het doorsnee straatbeeld. Niet een plaats waar je bij de eerste indruk direct naartoe zou willen.

Toch barst het van de redenen om hier eens een kijkje te gaan nemen. Een greep hieruit:
Om te beginnen ligt hier het hart van de ‘ijsberen-migratieroute’. Een interessant woord, maar wat betekent het? Elk jaar weer trekken tussen september en november ijsberen naar andere oorden om voedsel, oftewel zeehondjes, te zoeken. Dit vertaalt zich weer in het dagelijkse leven dat het helemaal niet ongewoon is dat er zo nu en dan eens een ijsbeer een stad binnenloopt. Je kunt zo’n beest natuurlijk geen ongelijk geven, want in de stad (lees: in de vuilnisbakken in een stad) is natuurlijk veel eenvoudiger eten te scoren dan in de natuur. Het schijnt zo regelmatig te gebeuren dat politie speciale ‘ijsbeercellen’ heeft laten bouwen om een rebellerende ijsbeer even veilig op te kunnen bergen.

Een andere reden om naar de noordelijke gebieden van Canada te trekken is dat de natuur zoveel ontspanningsmogelijkheden biedt. De uitgestrekte toendra-achtige natuur leent zich uitstekend voor activiteiten zoals hiken, raften, mountainbiken of kayakken.
Naast natuurpracht en ijsberen heeft de provincie Manitoba verschillende bevolkingsgroepen met elk hun eigen cultuur. In 1717 trokken de eerste pioniers naar dit deel van Canada om een nieuw bestaan op te bouwen. Na eeuwenlang elkaar het leven zuur gemaakt te hebben, leven de oorspronkelijke bewoners van dit gebied (Eskimo’s, de Inuit en de Chipewyan) vreedzaam naast de Amerikaans/ Franse pioniers. Sommigen onder hen leven nog steeds volgens de oude tradities die van moeder op kind zijn overgedragen. Dit leven – dicht bij de natuur – bestaat uit jagen, vissen en het maken van kunstvoorwerpen uit speksteen.

Historische plek

Een stenen fort dat nooit is belegerd, dat moet een beetje dubieus zijn. En helemaal als het de functie had om de bonthandel te beschermen. Maar toch is het waar: 40 jaar lang bouwde men aan Fort Prince of Wales, waarna het zonder slag of stoot aan de Fransen werd overgedragen.
Niet echt een historische plek, maar waar je wel een zicht kunt krijgen van de gesschiedenis van de streek, is het Eskimo museum op La Verendrye Ave. Dit museum heeft een overzicht gemaakt van de oorspronkelijke bewoners van deze streek: de Inuit, Eskimo’s en de Chipewyan. De collectie van voornamelijk Inuitcultuur bestaat uit beelden tot kayakken die dateren uit 1700 VC.

Het grootste fort van Canada is toch wel Fort Edmonton Park in Edmonton, aan de North Saskatchewan River in de provincie Alberta. Het is nagebouwd naar een origineel fort van de Hudson Bay’s Company dat indertijd op dezelfde plaats stond. Een van de drukst bezochte historische forten is Fort Henry bij Kingston, Ontario, in een zeer toeristisch gebied aan de St. Lawrence rivier. Hier worden de bezoekers het meest betrokken bij de fort-activiteiten. Bij binnenkomst ontvang je dan ook je ‘marching orders’: een overzicht van het dagprogramma en de evenementen gedurende het seizoen, en de opdracht ‘have fun’.

Strand

Natuurlijk is er in Churchill een strand, maar het is niet geschikt om eens lekker rond te lopen voor een wandeling: het is nogal rotsachtig. Natuurlijk kun je wel even naar de zee lopen om je teen erin te steken.

Natuur

Churchill is zonder twijfel de best bereikbare plek ter wereld om ijsberen in hun natuurlijke omgeving te kunnen observeren. De beste tijd om deze machtige beesten hier te zien is in oktober en begin november, als honderden ijsberen zich in de regio verzamelen, wachtend op het moment dat de zee is dichtgevroren. Dan keren ze terug op het pakijs waar ze op hun belangrijkste voedselbron, de zeehonden kunnen jagen.

Een zogenaamd Iepenbos ligt 24 kilometer ten oosten van Hudson Bay. Als je hier uit de auto stapt, hoor je de rivier luidruchtig in de bedding stromen. Het stikt er van de vis, wat fantastisch is als je verslaafd bent aan vissen of gewoon een goed excuus wilt hebben om een kleedje uit te spreiden voor een picknick in de vrije natuur. Overal zie je enorme iepen (vaak meer dan 100 jaar oud) boven alles uittorenen waardoor je haast zou zeggen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Stil, stoer en mysterieus staat het bos om je heen. Het is misschien het beste als je tijdens deze ontdekkingstocht even niet denkt aan de film ‘Blair Witch Project’, want de fantasierijke onder ons zouden het dan wel eens even zwaar kunnen krijgen. Gelukkig zijn er genoeg open plekken in het bos te vinden waar je in het zonlicht even tot rust kunt komen.

Seizoeninfo

Eigenlijk is het hele jaar winterachtig te noemen. De enige maanden zonder sneeuw zijn juli en augustus. De toendra is dan op haar mooist. In deze tijd kleuren de wilde bloemen oranje, rood en paarsig. De rest van de maanden is het gewoon een kwestie van goed inpakken tegen de kou en vanaf september begint de sneeuw alweer uit de lucht te vallen.
Muskieten en ‘black flies’ zijn vervelende insecten die met name in juli en augustus de mensen teisteren. Wees voorbereid om een gevecht te leveren!

Zomerseizoen

Juli en Augustus

Hoogseizoen

September – oktober en juni – augustus.

Gem. temperatuur zomer

11 graden.

Gem. temperatuur winter

-40 graden.

Uitgaanstips

Weinig luxe is de beste omschrijving voor het uitgaansleven hier. Naast wat lokale kroegen zijn er amper gelegenheden te vinden waar je meer kunt dan je alleen maar aan de bar hangen. Een bioscoop en een zwembad zijn ongeveer de meest luxe voorzieningen die je zult vinden.

Wintersport

De mogelijkheden om te kunnen skieën, snowboarden of te langlaufen zullen niet bepaald zeldzaam zijn als je bedenkt dat ongeveer het hele jaar door sneeuw ligt en de temperaturen gemiddeld rond het vriespunt zijn.

Watersport

Het is niet aan te raden om eens lekker te gaan zwemmen, maar je kunt een kayak huren of een boottocht maken langs de rotsige kustlijn zijn de mogelijkheden waar je uit kunt kiezen.

Outdoor

De toendra, bossen en de rivieren die het landschap bevolken leveren tal van activiteiten die allemaal hun charme hebben. Of je nu rustig in een bos wil lopen of je helemaal te pletter wil fietsen op een moutainbike: het kan allemaal.

Recreatie & diversen

Hudson Bay is door de aanwezige rivieren en meren gezegend met een overvloed aan vissoorten. Je kunt hier volop vissen, maar daar is wel een verguning voor nodig! Visvergunningen kun je kopen bij verschillende instanties zoals Macleods True Value, Northeast Service, The Co-op Gas Station, Webb Home Hardware, The Convenience Superstore, en Saskatchewan Environment and Resource Management Offices.