Omgeving Montreal, Toronto (Oost-Canada)

De grote steden in het oosten van Canada zijn erg verschillend van karakter.
Kijk bijvoorbeeld naar provincie Ontario, waar we Toronto op de kaart ontdekken. Toronto noemen ze Canada’s meest opwindende stad en het culturele hart van zuid-Ontario. Je vindt tal van theaters, galerieën, concertzalen en musea. Het is een paradijs voor winkelliefhebbers van chique boetieks in Yorkville en Eaton Centre tot fruit en groentenstalletjes op de markt van St.Lawrence. Verder is de stad bekend om het lekkere eten (Griekse restaurants in Danforth Avenue, cafe’s in Little Italy en eetgelegenheden in het fascinerende Chinatown). “Come and see for yourself” zouden ze daar nuchter tegen je zeggen.
Maar ja: dan is er ook nog Ottawa. Die heeft maar liefst op drie gebieden een reputatie hoog te houden. Het is de hoofdstad van Canada, de koudste hoofdstad van het Noord-Amerikaanse continent en iedereen roept erover dat het ook nog eens de saaiste stad is. De regering heeft aardig met geld gesmeten om het imago wat op te poetsen, maar het heeft niet echt geholpen. Het is ook een beetje moeilijk om een bruisende stad te ontdekken tussen perfect getrimde grasveldjes, aangeveegde fietspaden en joggingroutes. Of je moet dat juist heel erg spectaculair vinden. Musea en andere culturele bezienswaardigheden maken het leven niet echt wilder. Betrouwbare bronnen melden gelukkig dat het best wel meevalt met die vermeende saaiheid. Neem als voorbeeld de rivier die door de stad stroomt. Deze is in de winter stijf bevroren en iedere inwoner die een beetje uit de voeten kan qua schaatsen, begeeft zich op het ijs.

Montreal is een vreemde eend in de bijt als je deze stad vergelijkt met de anderen. De skyline van Montreal torent hoog uit boven de oude kerken en gebouwen en omdat ze hier gewoon Frans spreken, kan het wel eens voorkomen dat je je af zult vragen of je niet stiekem in een ander land dan Canada terecht bent gekomen. Het is ook niet helemaal raar dat er Frans gebabbeld wordt, want tweederde van de mensen daar zijn van Franse afkomst. De anderen zijn een verzameling van Europese, Aziatische, Zuid-Amerikaanse en Joodse pioniers. Het resultaat is een stad waar door deze verschillende culturen altijd ergens wel een feestje te vieren valt in kroeg, club of festival.

Historische plek

Parliament Hill is één van de meeste bezochte bezienswaardigheden in Ottowa. Je hebt het allemaal ongetwijfeld een keer op tv gezien. Zo niet, dan kun je met eigen ogen het wisselen van de wacht eens gaan bekijken.
De geschiedenis van Québec is niet helemaal weggeborgen in musea. Als je op een provinciale weg rijdt, kom je langs allerlei oude – soms stenen – huisjes die nog uit de tijd van de eerste kolonisten stammen. Verder zijn nog heel veel oude overdekte bruggetjes, kapelletjes en watermolens in prima staat en als je geluk hebt mag je ze ook nog van binnen gaan bekijken.
Eén van de meest charmante plaatsjes in Ontario is Niagara-on-the-lake. Het ligt ongeveer 26 km. stroomafwaarts van de beroemde waterval. Het aanzicht van dit plekje lijkt regelrecht uit een boekje van Beatrix Potter te komen: netjes bijgehouden tuintjes, straatjes waarlangs rijen bomen geplant zijn, nu nog een sprekend konijn of muisje en de basis voor een nieuw Potter-verhaal is compleet. Maar mooi is het wel. Ergens vroeg in de negentiende eeuw is het stadje ontstaan, noemden ze het Newmark en daarmee werd het één van de eerste steden in ‘Upper Canada’. Door wat grensverschuivingen en kleine conflictjes is het plaatsje uiteindelijk omgedoopt tot Niagara-on-the-lake. De charme ligt meer in het totaalbeeld dan in een specifieke locatie, maar als je er dan toch met alle geweld ééntje wilt zien moet je door Queen Street gaan lopen. Daar moet je de apotheek even binnenstappen. Het interieur van deze pillenbrouwerij is namelijk erg mooi. Het kabinet heeft prachtig houtsnijwerk en het sterft er verder van die ouderwetse porseleinen potjes met mysterieuze inhoud. Kun je niet tegen apothekerslucht (die mensen bestaan ook), dan is het Niagara Historical Museum ook leuk.

Strand

Gatineau Park leent zich prima voor een wandelingetje langs de zanderige oevers van de meertjes die je tegenkomt.

Natuur

Ontario heeft zo ongeveer de beroemdste watervallen ter wereld: de Niagara Watervallen. Bewapend met regenjas, zuidwester en kaplaarzen kun je met een bootje richting dit staaltje natuurgeweld dobberen om zo het oorverdovende geluid van neerstortend water te ervaren.
Québec heeft een erg afwisselend landschap waarin de kracht van de natuur nog regeert. Bergen, dennenbossen, ontelbare meren, natuurparken en een kustlijntje van 6000 km. maakt het allemaal erg aantrekkelijk voor natuurliefhebbers. Veel van de natuurparken zijn goed bereikbaar en liggen ongeveer op 2 uur rijden van Montréal of Québec.
Walvissen kijken in Trinity Bay is voor heel wat visliefhebbers een punt op hun verlanglijstje. Rond Trinity Bay hebben aardig wat maritieme deskundigen zich verschanst om meer te weten te komen over deze grote zoogdieren. Om meer mensen te interesseren voor deze grote, maar kwetsbare reuzen, worden walvis-excursies georganiseerd.

Seizoeninfo

Uiteraard is de zomer het warmste, dat wil zeggen juni, juli en augustus. Maar dat wil niet zeggen dat het ook automatisch de beste maanden zijn om de reizen. In deze tijd komen veel muggen voor, die zich thuis voelen tot de bossen en het water. Het is ook een beetje afhankelijk van waar je heen gaat, maar mei en vooral september zijn eigenlijk het beste. In deze maanden zijn de hordes muggen en de meeste toeristen verdwenen.

Winterseizoen

December tot april.

Zomerseizoen

Juni tot september.

Hoogseizoen

Juli en augustus.

Wintersport

Quebec is de speeltuin voor ski-liefhebbers bij uitstek. Deze provincie heeft rond de 70 skigebieden, waarvan verschillende gebruikt worden voor internationale wedstrijden. Van Tremblant wordt gezegd dat het in Noord-Amerika de beste plaats is om te skieën. Maar voor cross-countrymensen is bijvoorbeeld Mont-Sainte-Anne bij Quebec erg geschikt.

Watersport

In de omgeving van Quebec stromen heel wat riviertjes, welke zich prima lenen om recreatief op het water bezig te zijn: sportvissen, kanoën en nog veel meer. Raften kan erg goed op de Jacques-Cartier Rivier. Lac Philippe and Lac La Pêche in het Ganiteau park hebben weer erg goed peddelwater.

Outdoor

Je zou bijna in herhaling vallen… : in de natuurparken kun je prima kamperen, kajakken, vissen, zwemmen, hiken, mountainbiken, klimmen en abseilen. In de winter draait het qua sport rond de sneeuw en kou, crosscountry en skiën, ijsklimmen, ijsvissen en de tochten die je kan maken op een sneeuwscooter.
Tip: Laurentides, Val-David om precies te zijn, is de plek waar je moet zijn om te klimmen.

Trendsport

Chute Montmorency, hoger dan de Niagara watervallen, bevriest ’s winters tot één van de meest beklommen ijsmuren van Canada.