Omgeving Vancouver, Calgary (West-Canada)

Het zou kunnen zijn dat mensen in Europa zich aan het vervelen waren, maar feit is dat in de 18de eeuw missionarissen en bonthandelaren neerstreken in Alberta, het westen van Canada. Tot dat moment werd dit gebied alleen maar bevolkt door indianen. De plotselinge komst van deze nieuwelingen zorgde zoals de geschiedenis ons al vaker heeft laten zien voor nogal wat onrust en oorlogjes. Gelukkig zijn ze daar op een bepaald moment wijzer geworden en besloten de bevolkingsgroepen voortaan vreedzaam naast elkaar te leven.

De belangrijkste industrie is gebaseerd op de natuurlijke bronnen van het landsdeel. De Turner Valley bleek oliebronnen te hebbben (1914) en vanaf die tijd groeide de economische standaard in Alberta een steeds verder uit tot een stabliele financiële basis.
Voordat al deze ontwikkelingen plaatsvonden was Alberta een onverkende wildernis. Tegenwoordig bevinden zich de twee grootste steden van Canada, Edmonton en Calgary, in dit gebied. De meeste mensen komen naar dit gebied vanwege de natuur en de historische plekken die het hen biedt.

Historische plek

Wil je zonder gezondheidsrisico’s in de ogen van een beer kunnen staren, dan kun je het beste een bezoek brengen aan het natuur-historisch museum in Banff. Naast beren kun je een bende opgezette mammals, insekten en vogels uitgebreid bekijken. Verder geeft het museum een historisch overzicht van alle historische gebeurtenissen in de 18de eeuw.

Natuur

Omdat het opgericht is in 1885 mag het Banff National Park zich het oudste natuurpark van Canada noemen. Elk jaar bezoeken stromen toeristen het park om de smaragdgroene wateren met eigen ogen te zien. Bedekte sneeuwtoppen en glinsterende gletsjers vormen samen met de rest van het park een thuis voor wilde dieren waaronder grizzlyberen, kariboes en wolven. En dit is nog maar één van de landschappen in Alberta waar het heel goed hiken is. Je merkt vanzelf als je aan het reizen bent dat alles zijn charme heeft.

Seizoeninfo

Ondanks de variatie in de weersomstandigheden is er toch ergens wel een onderverdeling te maken in het weer.
De maand juli is het warmste maandje van het jaar, waar gemakkelijk temperaturen van rond de 24 graden gehaald worden, terwijl het de op-en-top wintermaand januari is, waar je soms rondloopt in temperaturen van -15 graden. De winters zijn niet bepaald wat Nederlanders gewend zijn: de droge lucht maakt de wind snijdend koud, waardoor de temperaturen aanvoelen als -30.
Verder moet je rekening houden met het feit dat het weer regelmatig per gebied plotseling om kan slaan.

Zomerseizoen

Juli en augustus.

Hoogseizoen

September – oktober en juni – augustus.

Gem. temperatuur zomer

22 graden

Gem. temperatuur winter

-15 graden

Wintersport

In het winterseizoen komen veel toeristen de prima ski resorts en de veschillende cross-country ski-trails verkennen. Verder zijn genoeg mogelijkheden om te schaatsen of flink tegen een puck aan te meppen tijdens een wedstrijdje in de nationale sport van Canada: ijshockey.

Outdoor

Het is geen toeval dat activiteiten zo variërend zijn als het klimaat. Als je hier een jaar door zou brengen, dan zou je elk weertype wel een keer meemaken. De zomer is zonnig (zoals het hoort) en in dit seizoen is het prima om te gaan hiken, mountianbiken of te klimmen in de omgeving. De winterperiode is ook echt winter zoals ze het in de kerstliedjes bedoeld hebben. Dus kun je haast niet anders buiten doen dan te gaan schaatsen, skiën of een urenlange sneeuwtocht te maken.

Recreatie & diversen

De uitgestrekte natuur is een trekpleister voor allerlei activiteiten die je in de buitenlucht kunt doen. Om eens een dwarsstraat te noemen; hiking, mountainbiken, bergbeklimmen, caving, hang-gliding, raften en voor de minder actieven onder ons picknicken. Verder kun je prima golfen in Jesper Park: klinkt toch ook niet verkeerd?