Whistler

Glimmende bergpieken, een strakblauwe lucht, stijle hellingen, rustige bossen en een vriendelijke lokale bevolking. Da’s Whistler in een notendop. Het beroemdste skigebied van Canada ligt ongeveer 120 kilometer verwijderd van Vancouver, aan de voeten van Whistler- en Blackomb Mountain. De liften liggen op ’n steenworp afstand van het dorp.
Volgens diverse belangrijke ski-magazines in Noord-Amerika is Whistler ‘The Number One Ski Resort’. Waarom eigenlijk? Als je puur naar de objectieve cijfers kijken kent Whistler twee bergen en 33 liften. Maar het ski-seizoen begint al half november en soms loopt soms door tot in juni met een gemiddelde sneeuwval per jaar van maar liefst 9 meter! Op de Blackcomb Gletsjer kun je zelfs gedurende de zomer op je board of de latten staan.

Vanuit vijf verschillende ‘resort’ centra kun je met moderne liften de Whistler – of de Blackcomb Mountain op. Meer dan 200 pistes en 12 grote bowls maken het afdalen hier tot een optimale belevenis en bieden iedere wintersporter voldoende mogelijkheden. Steile hellingen met poedersneeuw, pistes met buckels of een perfect geprepareerde piste. Voor de beginners biedt Whistler het uitgekiende ‘MagicTrax’ programma van drie dagen, terwijl de gevorderden hun kunsten kunnen verbeteren tijdens verschillende, dagelijkse ‘Mountain Top Ski’ Workshops. Speciaal voor kinderen van 3 tot 17 jaar biedt Whistler verschillende programma’s en de snowboarders worden natuurlijk ook niet vergeten.

Het skiën en snowboarden in Whistler is echter niet alles: geniet van een autovrij dorp met de bergen op de achtergrond, winkel naar hartelust, ga gezellig en lekker uit eten, drink wat in een lounge of ga stappen in één van de nacht-clubs.

Vanuit de diverse hotels zijn de liften gemakkelijk bereikbaar, in sommige gevallen zelfs te voet. Als je niet wil wandelen biedt Whistler een unieke shuttle-systeem, The Village Shuttle, waarmee je helemaal gratis tussen Whistler Village, Village North en Upper Village kunt reizen. Overdag kun je vanuit je accommodatie naar de liften en weer terug en als je ’s avonds uit eten wil (of lekker uit!), dan rijden de bussen ook naar het centrum.

In totaal heeft Whistler 5.202 kamers, ondergebracht in hotels, pensions en appartementen. Het centrum telt 93 horecagelegenheden en 207 winkels. Er zijn pinautomaten, banken, musea, fitnesscentra en tennisbanen. Bovendien heeft Whistler een filmhuis, een bibliotheek en een zwembad. Kortom? Whistler is een perfecte vakantie bestemming, ’s winters en zomers!

Hoogte gebied

652 tot 2.284 meter.

Aantal liften

33

Km piste

250 kilometer.

Km loipe

32 kilometer.

Snowboardvoorzieningen

Heel goed! Whistler wordt dan ook druk bezocht en bewoond door Canadese pro’s. Je vindt een Funpark: halfpipe, boardercross, jumps. Regelmatig worden snowboard evenementen en wedstrijden gehouden.

Seizoeninfo

Het winterseizoen loopt van 17.11-22.04 (Whistler Mountain) en van 22.11-10.06 (Blackcomb Mountain). ’s Zomers kun je op de gletsjer terecht voor wintersport activiteiten. (Veel summer camps en slalom teams).

Zomerseizoen

Van mei tot augustus.

Sneeuwzekerheid

Uitstekend, niet alleen door vele meters sneeuwval per jaar maar ook door een grote hoeveelheid sneeuwkanonnen.

Gem. temperatuur winter

-6 graden.

Uitgaanstips

In het gratis krantje ‘The Pique’ kan je snel zien wat er ’s avonds allemaal te doen is. Merlin, aan de voet van Blackcomb Mountain, is een favoriete après-spot voor snowboarders en locals. Wil je na het skiën met andere vakantiegangers een biertje drinken, dan kan je naar de Longhorn Saloon. Andere barretjes met een goede reputatie zijn Tommy Africa’s Booze, Garfinkels en The Longhorn.
In het dorp vind je allerlei restaurants, met bijvoorbeeld een Chinese, Griekse, Franse, Italiaanse, Mexicaanse en Thaise keuken. Voor een goedkope maaltijd moet je zeker de Subway of de Tex-Mex proberen.
In de discotheken Rogue Wolf en The Savage Beagle kun je dansen op house, hiphop en trance. Wil je een avondje minder doorzakken, dan kan je een filmpje pikken in de plaatselijke filmzaal.

Uitgaansprijzen

Whistler is niet goedkoop!

Wintersport

Vooral in de winter trekt Whistler veel bezoekers, van extreme skiërs en pro-snowboarders tot klimmers en langlaufers. Tot een van de meest opvallende activiteiten die je in Whistler kunt doen behoort het maken van een heli-tocht om daarna onder begeleiding van een gids af te dalen over ongerepte sneeuw. Je kunt kiezen uit dagtochten of tochten van meedere dagen. Stel je voor: een helikopter zet jou -met een kleine groep mensen- af op berghellingen waar normaal geen mens komt.
Een andere leuke bezigheid is sneeuwscooteren. Je kunt op deze manier verder de bergen en bossen intrekken. Ook hier ga je met een gids en een kleine groep op stap en krijg je de mooiste plekjes in de omgeving van Whistler te zien.

Voor snowboarders is een funpark aangelegd met een halfpipe, een aantal hits en een boardercross. Skiërs en snowboarders kunnen les krijgen van zeer vriendelijke instructeurs in het draaien van hun eerste bochtje, het verbeteren van hun stijl of het onder de knie krijgen van offpiste-technieken.

Let op: De eerste twee maanden van het jaar kunnen extreem koud zijn, dus zorg dat je niet alleen voorzien bent van warme kleding maar ook een goede sneeuwbril en face mask bij je hebt. Ook buiten deze maanden kan de temperatuur vrij laag zijn.

Outdoor

s Zomers is Whistler vooral een goede bestemming om op de mountainbike – die je ter plaatse kunt huren – mooie tochten te maken door bergen, bossen en langs meren.
Natuurlijk vormen de bergketens een ideaal speelterrein voor klimmers en wandelaars. Met een gids kan je dagtochten of expedities maken. Verder kan je je inschrijven voor ‘flightseeings’, waarbij je met een helikopter over over gletsjers vliegt, en even landt voor een picknick.
Verder zijn er in Whistler mogelijkheden om te raften, kajakken, paardrijden, vissen of zwemmen in een van de vijf meren. Kinderen kunnen bijvoorbeeld kanoën, zwemmen of zeilen.

Trendsport

Veel jongeren uit Vancouver komen ’s zomers naar Whistler om in het skatepark hun trucjes te showen. Onder deze jongeren bevinden zich af en toe pro-snowboarders. Deze verblijven vaak in het zomer-snowboardcamp om op de gletsjer te oefenen voor het komende winterseizoen. Nationale ski-teams trainen ook in de omgeving van Whistler. Zij zijn dan bezig met downhill inlineskaten.

Recreatie & diversen

De echte golfliefhebbers kunnen terecht op zes verschillende golfbanen.
Veel van de luxe condos hebben privé-tennisbanen.
In het Meadow Park Sports Center kun je schaatsen, tennissen of squashen.