Info over Groenland

Vanaf het moment dat ontdekkingsreizigers in de Middeleeuwen het woeste Groenland betraden zijn verhalen over harige mensen en ijssteden niet van de lucht. Groenland heeft een wonderlijke natuur waarvan je fantasie op hol slaat: soms blijft het dag, soms blijft het nacht.

De grond is altijd bevroren en het hele landoppervlak is bedekt met een drie meter dikke ijslaag. Verder zijn er reusachtige ijsbergen die in zee brokkelen en behaaglijke iglo’s. Omdat ijs hun dagelijks leven beheerst verdelen Groenlanders het in drie soorten. Voor sommige bezoekers zijn dat net even twee soorten teveel, maar als je ervan uitgaat dat ijs niet alleen ‘koud’ betekent zul je de warme schoonheid van Groenland zien. Hoe dan ook, een vakantie naar dit verre gebiedsdeel van Denemarken gaat je niet in de koude kleren zitten.

Hoofdstad

Nuuk

Oppervlakte

2.175.000 km2

Hoogste punt

37.100 meter

Laagste punt

0 meter

Aantal inwoners

59.300

Openingstijden winkels

Ma.t/m do. 10.00 tot 17.30, vr. 10.00 tot 18.00.

Voertaal

Deens

Talen die ook gesproken worden

Inuit (dialect)

Elektriciteit

220 V.

Tijdverschil

1 tot 4 uur vroeger (verschillende tijdzones).

Populaire reisaanbieders Groenland

Reisverhalen over Groenland

Voordelen van een vakantiehuis in Coronatijd

Voordelen van een vakantiehuis in Coronatijd

Geplaatst op 21 december, 2021 door Sander

In tijden van COVID-19 geeft een vakantiehuis een stukje rust, ruimte en luxe waar we allemaal zo naar verlangen. Een vakantiehuis geeft ons de broodnodige verandering van omgeving en een gevoel van privacy. Des te meer reden om tijdens de pandemie goed voor jezelf te zorgen en jezelf te trakteren op een fijn verblijf. Laten […]

Griekenland reisverslag

Griekenland reisverslag

Geplaatst op 28 juni, 2021 door Huub Wolters

Griekenland De griekse vlag Eindelijk was het dan zover. Mijn eerste ” verre” vakantie kwam eraan. Als reisdoel hadden we Griekenland gekozen, enerzijds om het goede weer en anderzijds om de cultuur, die ons al aansprak sinds de geschiedenislessen op school. Even na 15.00 u begaven we, […]

Communicatie

Er zijn geen telefooncellen op Groenland. Alle plaatsen hebben een postkantoor waar fax en telegram kunnen worden verzonden.

Bellen is een ander verhaal. Dat doe je bij lokale ‘KNI-stations’, waar gesprekken via radiografische zenders lopen. Met een mobieltje bellen is ook mogelijk, maar de ontvangst is alleen maar goed rond de kuststeden.

Internationale landen code

299

NL. Ambassade ter plaatse

Groenland valt onder Deens bestuur, vandaar dat je in geval van problemen bij de ambassade van Denemarken moet zijn.

Deze ambassade is gevestigd in Kopenhagen. Bel naar het volgende nummer: 00-45-33707200 Fax: 00-45-33140350 Je kunt ook e-mailen:

nlgovkop@euroconnect.dk

Ambassade Nederland

De ambassade van Denemarken is in Den Haag:

Koninginnegracht 30

2514 AB Den Haag

Telefoonnummer: 070-3025959

Noodnummer

Je moet de lokale politie bellen.

Internet site

www.Greenland-guide.dk

Cultuur

In de hoofdstad Nuuk wordt ieder jaar in maart een internationaal sneeuwsculptuurfestival gehouden, waarbij iedereen zo’n perfect mogelijk een beeld uit sneeuw probeert te maken. Dat is wel even iets anders dan die ordinaire doorsnee sneeuwpop.

Een ander groot cultureel festival is Aasivik, met theater, dans, folkmuziek en rockmuziek.

Begin april vindt in Sisimiut jaarlijks een driedaagse feestelijke skiwedstrijd plaats. Gezien de barre weersomstandigheden komt het voor deelnemers meer aan op doorzettingsvermogen dan op techniek.

Religie

Overwegend Luthers.

Feestdagen

1 januari: Nieuwjaar

6 januari: Mitaartut

21 juni: Ullortuneq

25 en 26 december: Kerstmis

Vaste gebruiken en gewoonten

Op Kerstavond en Oudjaarsavond trekken kinderkoortjes langs de deuren om liedjes voor te dragen, waarna de Groenlanders ze trakteren op een drankje of een hapje.

Mitaartut (6 januari) is een soort Halloween, waarbij de kinderen zich verkleden als heksen.

Eén van de grootste evenementen is het einde van de Poolnacht, begin januari, wanneer na 24 uur nonstop duisternis eindelijk het zonlicht weer doorbreekt.

Rond Pasen worden in het noorden van Groenland sledehondenraces gehouden.

Ullortuneq is de Nationale Feestdag, op 21 juni. Deze dag gaat met aardig wat vlagvertoon gepaard en lokale culturele dingetjes. Verder zijn er feesttenten waar je tussen wintergejaste Groenlanders kunt eten. Met Ullortuneq viert Groenland ook dat in 1985 voor het eerst een eigen vlag gepresenteerd werd. Het rood en wit van de vlag zijn niet zomaar om hun leuke kleurencombinatie uitgekozen. Rood symboliseert de roodgekleurde middernachtszon en het wit staat voor sneeuw en ijs.

Eten en drinken

De gerechten op de menukaart zijn overwegend Deens, maar natuurlijk zijn er ook lokale specialiteiten. Groenlandse maaltijden bestaan uit veel vlees of vis, want verse groenten zijn hier schreeuwend duur.

Specialiteiten

Het traditionele eten is van het soort ‘net gevangen en bloederig’. Over smaak valt hier zeker te twisten, want ogen, hersenen, maag, nieren en hart worden met veel zorg bereid. Dierenvrienden zullen echter vooral huiveren als ze walvis en zeehonden op de menukaart aantreffen.

Fooi

Een fooi is meestal in rekening gebracht.

Gezondheid

Neem kleding mee die kan ademen en die je tegelijkertijd ook warm houdt. Thermo-ondergoed of lange onderbroeken van opa en oma, kleding die gemaakt is van fleece en snel droogt, waterafstotende terreinschoenen en een isolatieslaapzak. Wil je liever niet sneeuwblind worden, schaf dan een zonnebrilletje aan.

In je toilettas

Lippenbalsem, antimuggenspul (extra veel), klamboe en reservezonnebril.

Grensformaliteiten

Scandinaviërs hoeven alleen hun identiteitskaart in te pakken, terwijl reizigers uit de rest van Europa, Australië, Nieuw Zeeland, Canada, Japan en Amerika een geldig paspoort moeten meenemen. Toeristen uit de overige (niet-westerse) landen hebben voor een verblijf van langer dan drie maanden behalve een paspoort ook nog een visum nodig.

Paspoort

Zorg dat de reisdocumenten compleet en bovendien geldig zijn.

Infrastructuur

Geduld is een schone zaak en in Groenland een vereiste. Vanwege de immense ijskap zijn er nauwelijks wegen. Er is geen openbaar vervoer maar je kunt lekker rondstappen, vliegen of per boot reizen. Het weer kan nogal eens dwarsliggen, dus het is moeilijk om je reistijd exact te bepalen. Bij slecht weer vaart of vliegt er wel eens iets niet, wat begrijpelijk is.

Openbaar vervoer

Niet aanwezig.

Weer en klimaat

De bodem is zo’n acht maanden per jaar bedek met sneeuw. Heb je geen zin in wintertenen en paarse oorlellen, dan moet je Groenland in de korte zomer bezoeken, oftewel van midden juli tot begin september. Dit is de tijd waarin Groenland letterlijk groen is. Het is lang licht en op de bemoste toendra’s groeien zowaar bloemen!

Voordat je vergeet hoe genadeloos de natuur hier kan zijn prikkelt de zoveelste muggensteek weer je geheugen. De irritante steekbeestjes vallen je vooral tussen juni en juli ernstig lastig.

De fanatiekste masochisten kunnen trouwens nog het beste tussen december en februari Groenland bezoeken, wanneer het echt gruwelijk koud is.

Maar gelukkig kan Groenland ook betoverend zijn: een bizar natuurverschijnsel dat alleen maar in het Noordpoolgebied voorkomt is ‘aurora boralis’, oftewel het poollicht. De hemel wordt dan opgelicht door schitterende kleurenslingers. De natuur doet dit kunstje twee keer per jaar: zowel tussen oktober en november als tussen februari en april.

Klimaattype

Arctisch(nrd.&binnenland),subarct.(west-/oostkust)

Gem. temp. zomer

19 graden (uit de wind!)

Gem. temp. winter

-30 graden

Zomer / Winter

Juli tot september/ december tot februari.

Beste periode om land te bezoeken

Van mei tot begin juli.

Omliggende landen

Laatste blogartikelen over Groenland