Info over Hawaii

Wie kent niet de bijna mythische naam van de archipel in de Pacific: Hawaii.Het staat voor zon, strand, palmbomen en een diversiteit aan natuurschoon. De archipel bestaat uit de eilanden Oahu, Maui, Kauai, Molokaien en Big Island Hawaii. Elk eiland heeft zijn eigen identiteit en biedt de reiziger steeds weer iets nieuws.Van lavastromen tot hoge golven, van golfbanen tot regenwouden, van eeuwige sneeuw tot vulkanische droogte: Hawaii heeft het allemaal. Oahu is het eiland met de meeste inwoners, met stranden als Waikiki en Sunset Beach en een veelvoud aan culturen die zich in het drukke zakenleven van Honolulu mengen. De wolkenkrabbers aan de kust verraden een drukke welvaartsmaatschappij die bruist van de energie.De North Shore van Oahu daarentegen is verboden terrein voor hoogbouw en heeft nog altijd zijn oude karakter weten te bewaren. Veel houten hutjes en kleine huizen zorgen voor een gezellige sfeer. De Haleakala is de slapende vulkaan op Maui, waar zich ook een sterrenwacht bevindt. Wil je naar een echt bloemeneiland, dan moet je naar Kauai gaan.

Hoofdstad

Honolulu

Oppervlakte

16.757 km2

Aantal inwoners

1.160.000

Openingstijden winkels

Maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 18.00 uur

Voertaal

Engels

Talen die ook gesproken worden

Hawaïaanse dialecten

Elektriciteit

110/120 V

Tijdverschil

11 uur

Populaire reisaanbieders Hawaii

Reisverhalen over Hawaii

Sorry, nothing to display.

Communicatie

Er zijn diverse telefoonhokjes en callcenters in de grotere dorpen. Het gebruik van een telefoonkaart is aan te raden om de kosten in de gaten te kunnen houden. Je kunt ze kopen in alle supermarkten.

Internationale landen code

1808

Ambassade Nederland

Je moet bij de Amerikaanse ambassade zijn:Museumplein 191071 DJ Amsterdam020-5755309

Cultuur

De Polynesiërs belandden na aardig wat zwerftochten over de oceanen op de archipel Hawaii. De mensen die vanaf dat moment Big Island bewonen, zijn net zo verscheiden als het landschap. De afgelopen tweehonderd jaar arriveerden hier golven immigranten om op de suikerrietplantages te werken. Ze kwamen uit China, Japan, Portugal of de Filipijnen en brachten samen een mix tot stand met zeer uiteenlopende gewoontes en gezichten. De oorspronkelijke cultuur wordt tegenwoordig overschaduwd door het toerisme en de grote invloed die Amerika op het eiland heeft.

Religie

Christendom en boeddhisme

Feestdagen

April: The Merrie Monarch festivalMei: Lei DayJuni: King Kamehameha Day,staatsvrije dagSeptember: Aloha Week 31 oktober, HalloweenDecember: Quiksilver/Eddie Aikau Memorial Big Wave Classic, surfwedstrijd wannneer de golven hoger dan 6 meter worden7 december: Herdenking van het bombardement op Pearl Harbour in 1941April: Merry Monarch Festival (een wedstrijd van traditionele dansen) in Hilo

Vaste gebruiken en gewoonten

Hoewel de missionarissen, die hier in de negentiende eeuw kwamen, de Kahiko onderdrukten omdat ze het te uitnodigend en te barbaars vonden, is de edele danskunst niet verdwenen. In plaats daarvan ging het dansen underground en werd de vaardigheid generaties lang in het geheim overgedragen van meester op leerling. Tot 1960 vonden voorstellingen alleen maar in privé-ruimtes plaats, maar toen begonnen een paar liefhebbers van de traditie weer te dansen en te zingen op festivals. En dat dansen is niet zomaar wat. Een aantal religieuze Hula’s doen je de rillingen over je rug lopen, met hun heel precieze bewegingen en de diepgevoelde emoties van de dansers. Maar niet-religieuze Hula’s vertellen over liefde, sex, oorlog, vissen of gewoon over de schoonheid van de eilanden.Tegenwoordig zijn er scholen die de Hula Halau leren aan wie het maar wil. Zoals zoveel meisjes in Hawaii kun je Hula-lessen gaan volgen. De dansen die je leert zijn bijvoorbeeld ‘Little Brown Gal’, ‘Hukilau’ en ‘Lovely Hula Hands’, allemaal prachtige dansen met gracieuze hand- en heupbewegingen. Het zijn nogal verwaterde versies van de geanimeerde, atletische en soms erg sensuele dansen van het oude Hawaii. Maar toch leuk om te leren (voor een speciale avond!!). Deze ‘ge-update’ versies zijn samengevat onder de naam Hula Kahiko en verbeelden samen bijna honderdvijftig jaar van een verloren gewaande kunst. De dans is zelfs een centraal punt geworden van een heropleving van de cultuur van Hawaii zoals die bestond voordat Captain Cook in 1779 de eilanden bereikte.Het beste festival van traditionele dansen is het Merry Monarch Festival dat in Hilo gehouden wordt.

Eten en drinken

De meeste Amerikaanse fastfood-ketens vind je ook in Hawaii.Dit geldt echter alleen voor Oahu, om de doodeenvoudige reden dat dit eiland de meeste inwoners heeft.Op de andere eilanden is het aanbod aan fastfood-voorzieningen kleiner, maar er is altijd wel een restaurantje of barretje te vinden dat maaltijden serveert.

Specialiteiten

Visgerechten zijn erg speciaal en ook nog eens vers van de haak.Traditioneel eten bestaat voornamelijk uit vis en vruchten. En als je van ananas houdt, dan zit je hier goed:De eindeloze ananasplantages leveren een overvloed aan vruchtvlees aan.

Fooi

Fooi geven mag, maar vaak zit de fooi al in de prijs berekend.

Gezondheid

Geen bijzonderheden.

Grensformaliteiten

Je krijgt, zodra je Amerika binnenkomt een stempel voor twee maanden. De departure tax op internationale vluchten is ongeveer 6 dollar.

Paspoort

Het paspoort moet nog minstens 3 maanden geldig zijn.

Infrastructuur

De eilanden zijn onderling per vliegtuig te bereiken, Aloha Air is de voordeligste chartermaatschappij.De vouchers zijn bij elk toerismekantoortje te kopen en vrij te veranderen wat bestemming en datum aangaat. De internationale aanvlieghaven is Honolulu International Airport.Vluchten op Maui zijn ook mogelijk, voornamelijk vanuit Canada.Het wegennet op de eilanden is goed. Soms hier en daar wat gehavend, maar over het algemeen kun je ook zonder 4-wheel overal komen. Openbaar vervoer is alleen beschikbaar op Oahu. Je kunt voor 1 dollar zo lang als je wilt in de bus blijven zitten.

Openbaar vervoer

Op Oahu kun je voor $1 het hele eiland rondreizen

Geldigheid rijbewijs

Internationaal rijbewijs

max toegestane alcohol promillage

0.2 promille

Weer en klimaat

Het klimaat is overwegend subtropisch. De zomer duurt van november tot april, winter is het vanaf mei tot oktober. In de zomer staat er veel swell (in normaal Nederlands: golven) wat Hawaii tot een Mekka maakt voor wind- en golfsurfers. De wintermaanden zijn kalmer maar met meer wind. Het klimaat wordt bepaald door de werking van hoge- en lagedrukgebieden die zich rond de vulkanen vormen.Hierdoor regent het bijvoorbeeld 360 dagen per jaar op het eiland Kauai, de plek met de meeste neerslag ter wereld.Het meest stabiele weertype vind je op Oahu, waar de inactieve vulkaan Diamond Head weinig invloed heeft op het weerbeeld.Big Island is wat betreft het landschap het meest divers.Het oosten is heel vochtig met de meeste neerslag terwijl het westen weer droge stukken kent. Mount Lea is de hoogste piek waar zelfs eeuwige sneeuw op ligt.

Klimaattype

Subtropisch klimaat

Gem. temp. zomer

25 graden

Gem. temp. winter

20 graden

Gem. neerslag in mm.

Van niks tot veel te veel

Gemiddelde aantal dagen zon

Van 10 tot 350 zonnedagen

Beste periode om land te bezoeken

November tot en met februari

Omliggende landen

Laatste blogartikelen