Alaska

De noordelijke staat Alaska, met de mythische bijnaam ‘The Last Frontier’, is een heerlijke verademing voor hardwerkende stadsmensen. Je kunt er prachtige wandelingen maken door de onbedorven wildernis, met een cruiseschip langs fjorden en walvissen varen of een bezoek brengen aan romantische afgelegen ‘frontier towns’.

In 1867 kocht de Amerikaanse Secretary of State William H. Seward voor 7,2 miljoen dollar het gebied Alaska van de bijna bankroete Russen. Er was veel kritiek op ‘Sewards Ice Box’, maar uiteindelijk ging het Congres akkoord met de deal. De rijkdommen van de afgelegen ruige regio werden langzaam maar zeker ontdekt: eerst de walvissen, toen de zalm en ten slotte het goud.

Ruim driekwart van de huidige bewoners van Alaska zijn blanke Amerikanen. Daarnaast wonen er Afro-Amerikanen (4%) en indianen, eskimo’s en Aleoeten (samen 16%). Het grootste deel van de trotse bevolking van Alaska heeft bewust gekozen om hier te leven. Dicht bij de natuur die nog in zijn oorpronkelijke staat verkeert.

Het zuidoosten, Inside Passage, is het meest toegankelijke gebied van Alaska. Vanuit Seattle kun je een mooie rondreis maken naar deze bijzondere streek met zijn mooie fjorden.

Als je meer wilt zien van Alaska kun je ook het vliegtuig nemen naar de regio South-Central, waar je een bezoek kunt brengen aan het Prince William Sound (een schitterend natuurgebied aan de Golf van Alaska) en het Kenai Peninsula (een uitstekend recreatiegebied, vooral tijdens het visseizoen).

Nog verder noordelijk ligt het Denali National Park. Dit oogverblindend mooie natuurgebied trekt jaarlijks één miljoen bezoekers. Bij de ingang kun je massa’s toeristen aantreffen, maar als je eenmaal in het park bent is het gelukkig redelijk rustig. Je kunt je hier vergapen aan wilde dieren als wolven, bruine beren, elanden en gouden adelaars. De topattractie is de reusachtige Mount McKinley, Amerika’s hoogste berg.

Hoogte gebied

6194 meter (Mount McKinley of Denali).

Historische plek

In Juneau, de hoofdstad van Alaska, staat het Alaska State Museum. Hier vind je een tentoonstelling over de regionale geschiedenis en een overzicht van inheemse kunstwerken.

Ketchikan, de eerste stop van de Alaska Marine Hwy ferry, is een vissers- en houthakkersstadje met 14.000 inwoners en een typisch ‘frontier’ karakter. Het toeristenbureau aan de City Dock (tel.: 907-2256166) organiseert rondleidingen en geeft praktische informatie.

Enkele kilometers ten zuiden van Ketchikan ligt het Saxman Totem Park, met ’s werelds grootste verzameling opgestelde totempalen en een cultureel centrum.

Natuur

Het landschap is divers. De kuststreken hebben weelderige bossen met coniferen, terwijl het ijskoude Interior vol staat met dennebomen, berken en populieren. Verder noordelijk wordt het klimaat subarctisch, met wilgen en sparren, terwijl zich helemaal bovenaan een arctische boomloze toendra bevindt, met gras, mos en allerlei kleine bloempjes.

De fauna van Alaska is ook niet kinderachtig: grizzlyberen, wolven, vossen, lynxen, elanden, zeehonden en walvissen.

Seizoeninfo

Het hoogseizoen is van begin juli tot half augustus. Vooral in de nationale parken is het dan erg druk, zodat je zeker moet reserveren voor transport en accomodatie.

In mei en september is het weer nog steeds mild, terwijl het veel minder druk is en de prijzen lagen liggen.

Eind april, als het nog steeds goed te doen is in Southeast en South-Central, gelden flinke kortingen.

Hoogseizoen

Juli-augustus.

Gem. temperatuur zomer

13 graden (Juneau).

Gem. temperatuur winter

‘-4 graden (Juneau).

Uitgaanstips

De meeste plaatsen hebben voldoende en leuke uitgaansgelegenheden. Restaurants bieden vaak heerlijke lokale visgerechten. De prijzen liggen vrij hoog.

Outdoor

Alaska biedt legio mogelijkheden voor hiking. Daarnaast kun je er prima mountainbiken, kajakken tussen ijsbergen en otters of wildwatervaren op snelle rivieren. De benodigde spullen zijn overal te huur.

Communicatie info

Division of Tourism

PO Box 110801

Juneau

AK 99811

Tel.: 00-1-465-2010

Internet cafe

Kenai

Internet site

www.usatourism.com/ak