Californië

Californië is niet alleen het land van de mooie, gebruinde mensen, maar van natuurreservaten en highways.
Neem bijvoorbeeld Highway 1, die start bij Los Angeles. Je komt met deze weg langs plaatsen zoals Santa Barbara en het Nipomo Dunes Preserve reservaat. Maar het meest indrukwekkende deel van Highway 1 is de kustlijn van Big Sur. Hier vind je baaien met zeeleeuwen, parken met woudreuzen en diersoorten zoals condors en poema’s. Een andere route start bij Carmel – waar Hollywoodacteur Clint Eastwood overigens de burgemeester is – die bekend is onder de naam 17-Mile Drive. Zoals de naam al verraad, is dit een tocht van 17 mijl langs rotskusten, bossen, maar ook golfterreinen en kasten van huizen. Aan het eind van de tour moet je niet denken dat je klaar bent met van de ene verbazing in de andere te vallen, dan zit je er naast want aan het eind van de reis staan de wolkenkrabbers van San Francisco geduldig op je te wachten.

Strand

In Carmel kun je wandelen op het mooie strand (vind je dit geen goede reden om dit plaatsje aan te doen? Clint Eastwood schijnt de burgermeester te zijn van dit toeristische plaatsje).
Het Monterey Bay Aquarium geeft een indrukwekkend beeld van het rijke zeeleven in de baai voor Monterey. De aquaria – waarin meer dan 350.000 vissen – zijn trouwens de grootste van de VS.

Natuur

Het Big Basin Redwoods State Park is het eerste officiële staatspark in Californië (sinds 1902). Het doel van dit park was om de torenhoge, 2000 jaar oude sequoia’s te beschermen. Met een gids kun je een wandeling maken langs de oudste en hoogste die er te vinden zijn.
Verder trekken langs deze kustlijn grote aantallen walvissen, zo ergens tussen december en maart. Kun je nu net geen vrij krijgen in deze persoide, dan nog kun je Californië bezoeken, want de zee ottertjes en – leeuwen zijn het hele jaar door te zien bij Point Lobos State Reserve, 17 Mile Drive en Monterey

Seizoeninfo

Tussen november en maart regent het veel aan de kust. Mei tot begin oktober is daarom de beste periode, hoewel het in de Amerikaanse schoolvakanties erg druk kan zijn.

Outdoor

De Nationale Parken vragen gemiddeld $ 3 tot 5 entree. De meeste parken hebben uitgebreid net met handig gemarkeerde wandelpaden.

Recreatie & diversen

Reizen in Californië is vrij makkelijk. Met een creditcard kun je overal betalen en op het vliegveld huur je in een handomdraai een auto. Een slaapplaats vinden is ook niet al te moeilijk. Motels met schreeuwerige neonreclames zijn haast een typisch verschijnsel uit de Amerikaanse cultuur te noemen. Het ‘motelhoppen’ gaat vlekkeloos, alleen aan gezelligheid en sfeer hebben zo’n beetje alle motels een schrijnend gebrek. Het is vooral functioneel en goedkoop, voor meer moet je echt een hotel boeken.