Rocky Mountains

De reusachtige Rocky Mountains – geboortegrond van het Wilde Westen – strekken zich uit over de Amerikaanse staten Colorado, Wyoming, Montana en Idoha. In het noorden lopen ze door tot in westelijk Canada. Outdoor-liefhebbers kunnen zich in dit prachtige berglandschap helemaal uitleven met activiteiten als hiking, rafting, kajakken, balonvaren, camperen, fietsen, vissen en klimmen. Verder zijn er natuurlijk talloze mooie wintersportplaatsen, waaronder het wereldberoemde Aspen. Wellicht de grootste publiektrekkers van de Rockies zijn de diverse nationale parken, met absolute toppers als Yellowstone Park in Wyoming en Rocky Mountain in Colorado. Minder druk bezocht maar ook erg betoverend zijn Bob Marshall Wilderness Area in Montana en San Juan National Forest in Colorado. Historische bezienswaardigheden kent deze regio ook, zoals de eeuwenoude verblijfplaatsen van Puebloan-indianen in de rotsen. En verder schilderachtige mijnwerkersstadjes als Telluride, Leadville en Laramie – met leuke restaurants, bars en winkeltjes. Erg grappig is het plaatsje Cody, hometown van Buffalo Bill, met het Buffalo Bill Historical Center en Old Trail Town (historische gebouwen van pioniers).

Natuur

Jeneverbessenstruiken bedekken de lagere gebieden van de Rockies (4000-6000 voet) terwijl grote dennen, espen en wilgen groeien op 6000 tot 9000 voet. Op nog grotere hoogte groeien sparren, kleurrijke bloemen en (boven 11.500 voet) alpenweiden. Ook de dierenwereld van de Rockies verandert per hoogte. In de alpinegebieden leven het hele jaar door kleine knaagdieren, zoals pikas. Grotere zoogdieren, zoals elanden en schapen, laten zich hier alleen ’s zomers zien. Enkele unieke natuurgebieden zijn: Yellowstone Park in Wyoming (met grote bergmeren, canyons en kokende geisers); Rocky Mountain in Colorado; Hell’s Canyon in Idaho (de diepste ravijn van Noord-Amerika) en Grand Teton National Park in Wyoming.

Seizoeninfo

De Rockies zijn het hele jaar door bijzonder mooi. ’s Zomers komen veruit de meeste toeristen, dus dat betekent op veel plaatsen hogere prijzen en grote drukte. Let op dat het weer heel snel kan omslaan. Sneeuw in de zomer is niet uitzonderlijk. Vanaf september tot het voorjaar moet je rekening houden met sneeuwstormen.

Wintersport

De hoge bergtoppen en grote sneeuwzekerheid maken de Rocky Mountains tot een prachtig wintersportgebied. Behalve luxueuze en beroemde ski-resorts als Aspen, Sun Valley, Big Sky, Jackson Hole en Vail, vind je in de Rockies ook talloze kleinere wintersportplaatsjes, die aanmerkelijk goedkoper zijn, rustiger en vaak ook van een uitstekende kwaliteit.

Outdoor

De bossen, woeste natuurgebieden en nationale parken van de Rockies bieden schitterende mogelijkheden voor allerlei outdoor-activiteiten. Er is geen mooiere manier om de bergmeren, bossen, besneeuwde bergtoppen en verlaten alpenweiden te verkennen dan door hiking, oftewel het maken van trektochten. Verder zijn de Rockies een mekka voor mountainbikers. In Crested Butte, Colorado is ooit de mountainbike ontwikkeld. Via het San Juan Hut System kun je meerdaagse mountainbike-routes afleggen. Fiets-vriendelijke steden (in de VS een zeldzaamheid!) zijn bijvoorbeeld Denver, Missoula, Durango en Pueblo. En verder kun je op veel plaatsen prima raften, kajakken, camperen, vissen en klimmen.