Utah / Park City

“The Greatest Snow on Earth” is voor de skigebieden in Utah waar. Hoewel er elders op de wereld vergelijkbare resorts zijn, vind je nergens in Noord Amerika zo’n dichte concentratie van top gebieden, allemaal rondom één grote stad. Utah kent 14 skigebieden, waarvan er 11 binnen één uur rijden van de hoofdstad Salt Lake City gelegen zijn. Vanaf Salt Lake City Airport duurt een transfer naar Park city ongeveer één tot anderhalve uur. Niet slecht.
Ondertussen liegen de statistieken er niet om: 13 meter sneeuw per jaar. En dat is nog niet alles, hier ligt de echte POWDER, poedersneeuw dat zo licht is dat het niet te vergelijken is met de gebruikelijk veel nattere, zwaardere sneeuw die we van de Alpen kennen. De beelden die we uit die schitterende skifilms worden hier werkelijkheid en het is geen film, het is echt. Sneeuw tot aan je oren is gewoon.

Park City (2003 m) is het meest bekende en tevens ‘enige echte’ wintersportdorp van Utah, en vormt samen met het Park City Mountain, het chique Deer Valley en het onbekende juweel The Canyons de perfecte combinatie voor een wintersportvakantie. De drie gebieden tellen ruim 300 pistes. Je kunt in Park City heel veel doen. Het dorp kent meer dan 80 restaurants, 15 bars en clubs, zo’n 100 shops en veel activiteiten. Niet voor niets zijn de volgende Olympische Winterspelen in 2002 in Utah en vinden de meeste downhill evenementen hier plaats.

The Canyons ligt slechts 5 kilometer van Park City en is gemakkelijk bereikbaar met de shuttlebusjes die regelmatig tussen de skigebieden rijden. The Canyons wordt deze winter weer groter (en beter) maar is op dit moment al één van de beste skigebieden in Noord-Amerika met zo’n 125 afdalingen.

Park City Mountain biedt daarbij circa 100 afdalingen Het ene moment sta je op prachtige witte hellingen en het volgende moment wandel je door de historische Main Street met talrijke winkels en meer dan 100 restaurants.

Deer Valley is de overtreffende trap in luxe, een skigebied gericht op 100% service en een resort waar alles perfect is georganiseerd. Het aantal skiërs is echter per dag beperkt, dus wees er vroeg bij.

Hoogte gebied

2003 m – 3048 m

Aantal liften

51 liften

Km piste

Ze meten de pistes niet in kilometers of mijlen maar geven ons een aantal, namelijk 312.

Snowboardvoorzieningen

Lange tijd was snowboarden in de (meeste) gebieden van Park City verboden. Gelukkig is dit nu veranderd. Park City opende in ’96 de liften voor snowboarders en het is sindsdien niet slechter gegaan met het gebied. Op de Eagle Race Arena worden speciaal voor de Olympische Spelen alle faciliteiten neergezet die nodig zijn voor de snowboard onderdelen. Maar neem niet alleen je freestyle board mee: trek je swallowtail uit de kast!

In Alta (een kleiner gebied in Little Cottonwood Canyon) mag je nog steeds niet op een snowboard gebruik maken van de faciliteiten.

Historische plek

Park City was ooit een mijnwerkersdorp, opgericht in 1869 toen zilver werd ontdekt. Er liggen nu nog duizenden kms ondergrondse tunnels, gatenkaas (!), onopgemerkt door de meeste vrolijke wintersporters. Toen het begin 1900 te duur werd om de laatste restjes zilver uit de grond te krijgen werd Park City een verlaten stad, bijna een ‘ghost town’. Pas in ’63 opende ‘United Park City Mines Company’ de eerste skilift: een oude mijnwerkerstunnel waaraan je aan het einde nog het laatste stukje omhoog gehezen moest worden in een ouderwetse mijnwerkerskooi. Tegenwoordig zijn alle liften boven de grond, maar langs Main Street kun je de oude mijnwerkersgebouwen nog zien staan.

Winterseizoen

Van midden november tot midden april. Lang.

Sneeuwzekerheid

Zeer goed. 13 m sneeuwval per jaar en ook nog sneeuwkanonnen (hier en daar) de zekerheid.

Hoogseizoen

Door nabijheid van Salt Lake city, feestdagen druk

Wintersport

Veel pistes vallen in de categorie moeilijk tot zeer moeilijk en zijn voor beginners minder geschikt (slechts 15% van de pistes worden voor beginners geschikt bevonden). Als je houdt van uitdaging met af en toe eens een goede “black diamond run” (= de moeilijkste categorie in Amerikaanse piste terminologie) dan is het genieten. Op verschillende avonden kun je zelfs tot 21 uur afdalen.

Recreatie & diversen

En als je een dagje iets anders wilt, kun je in Park City aan vele andere activiteiten deelnemen. Je kunt kiezen uit arrensleetochten, schaatsen, bobsleeën, heerlijke bergwandeling maken op snow-shoes, een tocht per snowmobile maken of heliskiën/snowboarden. Lange tijd was snowboarden in de (meeste) gebieden van park City verboden. Gelukkig is dit nu veranderd. Allen in Alta (een kleiner gebied in Little Cottonwood Canyon) m