Info over Australië

In Australië - met z'n uiterst afwisselende landschappen, aboriginals, cricket en kangoeroes - is onwaarschijnlijk veel te zien én te doen. Van rondtoeren en kamperen in het onmetelijke en woeste binnenland (de outback), tot duiken, surfen en rotsklimmen. Aan de zuidkust ligt bijvoorbeeld de hypermoderne havenstad Sydney, met het beroemde operahouse. Het gigantische continent is half zo groot als Europa, maar heeft nauwelijks meer inwoners dan Nederland. Vooral in de outback van het Northern Territory leven de oorspronkelijke bewoners van Australië, de aboriginals. Hun beschaving is zo'n 6500 jaar oud, waarmee ze het oudste volk ter wereld zijn. Mythologische verhalen (vooral over de schepping van de wereld in 'dreamtime') zijn uitgebeeld in historische rotsschilderingen en staan centraal in verschillende rituelen die nog altijd worden uitgevoerd. Een van de belangrijkste heilige plaatsen van de aboriginals is Uluru oftwel Ayers Rock, de grootste monoliet ter wereld die driftig wordt aanbeden. Sinds de komst van de Europeanen is de aboriginalcultuur sterk teruggedrongen. In de zeventiende eeuw kwamen eerst de Portugezen en daarna de Hollanders (Abel Tasman) naar Australië. Zij zagen echter weinig in het ruige en bloedhete land. Eind achttiende eeuw leidde vervolgens de Britse kapitein James Cook een wetenschappelijke expeditie naar het 'Great South Land'. Over de aboriginals schreef hij: 'All they seemed to want was for us to be gone'. Maar de Britten bleven en stichtten er een strafkolonie. De 'primitieve' aboriginals werden al snel verdreven naar de marge van de samenleving en maken tegenwoordig nog slechts 1 procent van de totale bevolking uit. Sinds 1991 probeert Australië de constitutionele band met het Verenigd Koninkrijk te verbreken, om een republiek te worden met een eigen staatshoofd.

Populaire reisaanbieders Australië

Reisverhalen over Australië

8 Tips voor budget travel in Australië

8 Tips voor budget travel in Australië

Geplaatst op 26 oktober, 2021 door Redactie

Australië is voor velen een droom, maar het is zeker geen goedkoop land. Allereerst ben je doorgaans al €1000 kwijt voor een ticket. Eenmaal op bestemming zijn de prijzen in grote lijnen vergelijkbaar met Nederland, maar gelukkig zijn benzine, groente en fruit goedkoper. Als je echt goedkoop rondreist, kun je deze droombestemming voor zo’n €35 […]

Op vijf wielen door Rusland, Azië en Australië; een reis van 15 maanden door 17 landen op 2 motoren

Op vijf wielen door Rusland, Azië en Australië; een reis van 15 maanden door 17 landen op 2 motoren

Geplaatst op 28 juni, 2021 door Travelsource

Maartje Schneemann en Leon Batta maakten een halve wereldreis op twee motoren, een Yamaha XT500 uit 1985 en een EML motorcross zijspan met XT-blok. Ze reden zo’n 33000 kilometer van Nederland naar Australië via de voormalige Sovjetunie, China en Zuidoost Azië. Hieronder staat een gedeelte van het reisverslag over deze reis. Niet alles kon rijdend op […]

Communicatie

Je komt altijd aan in één van de grote steden. De belangrijkste internationale luchthavens zijn Sydney, Melbourne en Brisbane, gevolgd door Perth, Adelaide, Hobart, Darwin en Cairns.

Om Australië te bereizen in korte tijd kun je het beste binnenlandse vluchten te maken i.v.m. de enorme te overbruggen afstanden. Ook dit is een alledaagse zaak en zorgt meestal niet voor problemen.

Veel mensen vliegen , maar reizen met de bus is zeer goed geregeld om van plaats naar plaats te komen.

Er zijn verschillende maatschappijen, zoals de Greyhound Express, Mc Cafferty’s of the Oz Expierience.

De laatste is echt gericht op jongere backpackers en stopt op alle toeristische plaatsjes.

Greyhound en McCafferty’s zijn relatief goedkoop, worden door iedereen gebruikt en zijn een goede manier om al zittend van het ene paradijs in het andere gereden te worden. Wel moet je (weer) rekening houden met de lange reisafstanden.

Als je iets langer de tijd hebt is het mischien een beter idee een eigen auto te kopen. Deze zijn namelijk vrij goedkoop en geven je de ultieme vrijheid. Je Nederlandse rijbewijs is voldoende. Je rijdt aan de linkerkant van de weg.

Internationale landen code

0061

NL. Ambassade ter plaatse

Royal Netherlands, yarralumla. (0)29-2733111

Ambassade Nederland

Australischë ambassade, Den Haag. 070-3108200

Algemene vervoersinfo

Wegennet, trein- en luchtverbinding zijn goed

Toeristenbureau in Nederland

In bijna elk toeristisch dorp is een VVV

Collect call nr. naar NL

1800551131

Internet site

Cultuur

Het moderne Australië heeft een vrij ‘jonge’ cultuur met veel verschillende invloeden, vooral Europees, Amerikaans en Aziatisch. In de grote steden zijn zowel prachtige Victoriaanse gebouwen te bewonderen als futuristische architectonische hoogstandjes.

De aboriginals, de oorspronkelijke inwoners van Australië, leven met name in ’the Northern Territory’. Hun stokoude cultuur is helaas door de westerse kolonisatie sterk teruggedrongen. Er zijn nog maar ’n paar stammen die volgens traditionele regels leven.

Religie

Kath.(26%), anglicaans(24%) en Uniting Church(8%).

Feestdagen

1 januari: Nieuwjaarsdag

26 januari: Australia Day

maart-april: Pasen

25 april: Anzac Day

juni: Koninginnedag

25 december: Kerstmis

26 december: Boxing Day

Vaste gebruiken en gewoonten

Barbecue is de populairste ‘social event’. Australiërs roosteren, bakken en braden er het hele jaar door vrolijk op los. Hierbij wordt de nodige hoeveelheid bier en wijn gedronken. Zelfs het kleinste gehuchtje heeft wel een ‘drive through bottle shop’, waar je tot ’s avonds laat alcoholische versnaperingen kunt halen.

De ‘aussies’ zijn over het algemeen behoorlijk sportief. Golfsurfen, hockeyen, cricket, Australian football en tennis, you name it. Uitrusten en bijkomen doen ze in een van de vele nationale natuurreservaten.

Eten en drinken

Door de vele culturen zijn de culinaire variaties ongekend. Van Japans tot Grieks, van Mexicaans tot Italiaans. Het aanbod is enorm, vooral in de grote steden. In the outback is het een ander verhaal. Je zult je hier meestal tevreden moeten stellen met wat de pot schaft, maar dit is meestal ook zeer smakelijk.

Specialiteiten

Enkele opvallende Australische specialiteiten zijn maccadamianoten, ‘meatpies’ (‘vleestaarten’), visschotels en natuurlijk kangoeroe- en krokodillenvlees.

Wat drank betreft heeft Australië allerlei soorten bier. Elke streek heeft zijn eigen ‘merk’ en aan jou de eer deze allemaal te testen. Ook als je wijnliefhebber bent zit je goed in Australië. Er zijn talloze streken die zeer goede wijn produceren, en het is altijd leuk en lekker om één van de mooi gesitueerde wijngaarden te bezoeken.

Fooi

Tussen de 10 en 15 procent is normaal.

Gezondheid

Australië heeft een goede gezondheidszorg. Als Nederlander kun je zelfs een ‘medicare card’ aanvragen, die je soms recht geeft op gratis behandelingen. Dit kan vooral handig zijn als je langer in het land wilt verblijven.

De grote ziekenhuizen zijn uiteraard gesitueerd in de steden.

In kleinere plaatsen zijn klinieken gevestigd, met veel kennis over lokale gevaren zoals slangenbeten. In de outback is niets! Hier ben je in geval van nood volledig aangewezen op de komst van ‘flying doctors’, die je zo snel mogelijk vervoeren naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

Voor malaria hoef je in Australië niet te vrezen maar wel voor het ‘river ross virus’, waarbij je onmiddellijk medische hulp moet inschakelen. Verder kent Australië giftige slangen en spinnen. Laat je daarom eerst goed voorlichten en ga niet onvoorbereid op pad! In de steden is hier overigens niets van te merken en ook wanneer je een georganiseerde groepsreis boekt is de kans dat je gebeten word door slang, krokodil of spin erg klein.

In je toilettas

Zonnebrandolie, met een hoge factor!!! En natuurlijk anti-muggenspul en een klamboe.

Water

Zelfs regenwater kun je drinken.

Grensformaliteiten

Een visum is verplicht. Met een geldig Nederlands paspoort kun je voor 41 Euro een toeristenvisum krijgen voor 3 of 6 maanden. Als je jonger bent dan 30 kun je bovendien eenmalig een werkvakantievisum aanvragen waarmee je 1 jaar in Australië kunt blijven en wit kunt werken. Je mag dan echter niet langer dan 3 maanden voor dezelfde baas werken. Informatie hierover kun je inwinnen bij de Australische ambassade in Den Haag of op de website van het Australian Study & Migration Centre

Visum

Ja

Paspoort

Een geldig paspoort

Controle

Standaard grenscontrole

Links

Australian Backpackers Alkmaar
Sinds 1991 kunnen avontuurlijke Nederlandse jongeren (18 t/m 30) een speciaal reis- en werkvisum voor Australie aanvragen. Met dit visum is het toegestaan om maximaal 1 jaar in het verre Australië te wonen, reizen en te werken.

Australian Backpackers regelt sinds het begin het complete programma maar biedt bijvoorbeeld ook losse vliegtickets incl. jongerenkorting!

Australian Backpackers is een echte jongerenorganisatie en heeft in Nederland en Australië een uitstekende reputatie. Als het gaat om reizen en werken in Australië zijn wij eigenlijk de enige met een echt programma speciaal voor backpackers!

Infrastructuur

Je komt altijd aan in één van de grote steden. De belangrijkste internationale luchthavens zijn Sydney, Melbourne en Brisbane, gevolgd door Perth, Adelaide, Hobart, Darwin en Cairns. Om Australië te bereizen in korte tijd kun je het beste binnenlandse vluchten te maken in verband met de enorme afstanden.

Het wegennet in en tussen de grote steden is erg goed en zal geen problemen geven. Bedenk wel, als je zelf achter het stuur kruipt, dat het verkeer links rijdt. Het Nederlands rijbewijs is trouwens geldig in Australië. Je kunt het zo spannend maken als je zelf wilt, want ga je meer de geïsoleerde gebieden in (zuid en noordwest Australië en omgeving Darwin, Ayers Rock en de Nullabor Plain) dan vind je veel onverharde wegen, 4-wheel-drive-tracks en eindeloze tweebaanswegen door de woestijn.

Ook reizen per bus gaat in Australië efficiënt en comfortabel. Er zijn verschillende maatschappijen, zoals de Greyhound Express, McCafferty’s of the Oz Expierience. De laatste is echt gericht op jongere backpackers en stopt in alle toeristische plaatsjes.

Max. snelheid

60 km en op snelwegen 100/120 km per uur

Openbaar vervoer

Goede verbindingen

max toegestane alcohol promillage

0,05 promille. De alcoholcontrole is streng!

Weer en klimaat

Australië kent door zijn immense grootte verschillende klimaattypes, variërend van tropisch en woestijn tot subtropisch en meditterraan. Het tropische weer met natte en droge seizoenen heerst in het verre noorden rond Darwin. De staat Victoria kent zowaar een winterseizoen met ski- en snowboardmogelijkheden. Het midden van het land is overdag behoorlijk heet, terwijl het ’s nachts echt koud kan worden.

Klimaattype

Tropisch, woestijn, subtropisch, mediterraan

Gem. temp. zomer

Tussen de 20 en 35 grade.

Gem. temp. winter

Rond de 10 graden in de niet-tropische gebieden

Zomer / Winter

Als het hier winter is, is het daar zomer

RegenSeizoen

Queensland en Northern Territory: dec./jan

Beste periode om land te bezoeken

Het hele jaar

Omliggende landen

Laatste blogartikelen