Great Barrier Reef

The Great Barrier Reef strekt zich uit over een lengte van 2000 kilometer voor de oostkust van Australië, voornamelijk bij de staat Queensland. In het zuiden bevinden zich bij het rif diverse atollen en eilanden, waarvan sommigen bewoond zijn. In Airlie Beach zijn zeiltochten met overnachtingen op eilanden erg populair. Ook is dit één van de plekken waar je goedkope duikcursussen kunt volgen. Snorkelen behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden. Mensen die liever hun hoofd boven water houden kunnen vanuit diverse plaatsen helikoptervluchten boeken om vanuit de lucht het uitzicht te bewonderen.
Het Great Barrier Reef verandert elk jaar even, meestal rond de derde week van november. Want, als de watertemperatuur en het tij – meestal spring-eb – gunstig zijn, ‘ovuleert’ het koraal massaal. Het rif is als het ware één groot organisme dat zich voortdurend voortplant.
De Australische regering maakt zich tegenwoordig veel zorgen over de aantasting van het rif als gevolg van het oprukkend massatoerisme. De zogenaamde backwash (het vuil dat van het land het water instroomt) is de laatste jaren expolsief toegenomen. Het duurt gemiddeld 300 jaar voordat een stuk koraal na aantasting weer hersteld is.

Seizoeninfo

De Australische zomer van november tot maart is de beste periode om het rif te bezoeken.