Info over Micronesië

Micronesië betekent ‘kleine eilanden’. De meer dan 2000 tropische eilandjes liggen ongeveer 5000 kilometer ten zuidwesten van Honolulu in de Grote Oceaan. Ze liggen verspreid in een groot gebied en zijn door vulkanische activiteit ontstaan. Alleen Yap is nog een stukje van het Aziatische continent. Wat hoger gelegen eilanden hebben kliffen en zijn begroeid met tropische bossen. Andere eilanden zijn koraal-atollen met blauwgroene lagunes: mooie plekken om te duiken en vissen.

De Federale Staten van Micronesië heeft vier eilandengroepen: Kosrae, Pohnpei, Truk en Yap. Vanaf de Tweede Wereldoorlog werden ze ‘beschermd’ door de Verenigde Staten, maar in 2000 zijn ze echt onafhankelijk geworden. Hier gaat een hele lange geschiedenis aan vooraf:

Ergens tussen 4000 en 2000 voor Christus kwamen de eerste mensen vanuit de Filipijnen en Indonesië naar Yap gepeddeld. Wat later kwamen ook Melanesiërs naar Kosrae, Yap, Truk en Pohnpei. Zo ontstond de Micronesische cultuur. Ze waren goed in navigeren op zee en vertelden elkaar graag sterke verhalen en legendes. Van deze beschaving is niet veel overgebleven, alleen nog wat inkervingen in stenen zijn over. De rest is vernietigd… bij de invasie van Europeanen. In 1521 kwam de Portugees Ferdinand Magellan, op zijn reis rond de wereld, met zijn zeilschip terecht bij de eilanden van Micronesië. Na die tijd werden ze gebruikt als stop op weg naar Europese koloniën. Britse en Amerikaanse walvisvaarders kwamen begin 19e eeuw. Epidemieën, die door hun komst uitbraken, hebben een groot deel van de bevolking geveld. En dat naast alle mensen die gewoonweg afgemaakt zijn door deze ‘beschaafde’ westerse bezoekers. Protestantse missionarissen waren de volgenden die hun stempel drukten op de Micronesiërs. En nadat het een Spaanse en een Duitse kolonie is geweest, hebben Japanners beslag gelegd op de archipel. Zij maakten er een kopie van hun eigen land van. In de tijd van de twee wereldoorlogen hebben ze veel eilanden gecultiveerd.

In de Tweede Wereldoorlog bezette Japan, na het bombardement op Pearl Harbor, het eiland Guam. Dit gebied, net ten noorden van Micronesië, werd de belangrijkste basis van de Japanse vloot. In februari 1944 volgde een maanden durend gevecht tussen de Japanners en de Verenigde Staten. Echt veel bleef er niet over van de door de Japanners aangelegde infrastructuur.

Alsof het allemaal nog niet genoeg was, hebben de Amerikanen ook nog eens 66 nucleaire bommen getest op de Marshall Eilanden, de buureilanden van Micronesië.

Hoofdstad

Palikir (Pohnpei)

Oppervlakte

701 km2

Hoogste punt

772 m (Nahnalaud of Big Mountain, Pohnpei)

Laagste punt

0 m (zeeniveau)

Aantal inwoners

129.658

Openingstijden winkels

Vanaf 08.00 tot 19.00 uur

Voertaal

Engels

Talen die ook gesproken worden

Micronesisch

Elektriciteit

110 V (Amerikaans stekkermodel)

Tijdverschil

Truk/Yap: 9 uur later, Korae/Pohnpei: 10 uur later

Populaire reisaanbieders Micronesië

Reisverhalen over Micronesië

Sorry, nothing to display.

Communicatie

Alle districten hebben telefoonsystemen. De afgelegen eilanden kunnen bereikt worden met radioverbindingen. Op de kleinere eilanden kun je vragen of je gebruik mag maken van de telefoon van een hotel of winkel.

Internationale landen code

691 FSM.

NL. Ambassade ter plaatse

Bevoegd is de ambassade op de Filipijnen:

2129 C. Races Avenue

Makati

Metro Manilla

Ambassade Nederland

Er is geen ambassade in Nederland.

Cultuur

De familiebanden zijn erg hecht in Micronesië.

Er worden regelmatig traditionele dansen uitgevoerd, maar vooral op Yap staan ze geregeld te schudden en schuifelen. Meestal wordt er op privé-terrein gedanst. Voor de toeristen wordt een optreden verzorgd.

Door alle verwoestingen in het verleden zijn er maar weinig originele gebouwen overgebleven. Ze werden van houten planken gemaakt en hadden daken van palmtakken. Ook in het bouwen van kano’s zijn de Micronesiërs erg goed. Ze worden gemaakt van een uitgeholde broodfruitboom.

Religie

Rooms-katholiek en protestants

Feestdagen

1 januari: Nieuwjaarsdag

eerste week van maart: Dag van Yap

10 mei: FSM Constitution Dag

8 september: Kosrae’s Vrijheidsdag

3 november: FSM Onafhankelijkheidsdag

4e donderdag in november: Thanksgiving

25 december: Kerstmis

Eten en drinken

De sterke Amerikaanse en Japanse invloeden vind je terug in de keuken. Alle grote gerechten uit deze landen staan dan ook op de kaart. Na enig zoekwerk kun je hier en daar van de traditionele Micronesische kookkunst genieten. Broodplant en zeevruchten zijn daar de belangrijkste ingrediënten van. Op Pohnpei serveren ze ‘hond’ bij traditionele feesten. In deze staat drinken ze graag Sakau, een drankje gemaakt van de wortels van peperplanten. Het heeft een verdovende werking… fijn in combinatie met de hitte!

Specialiteiten

Alles wat er uit de zee wordt opgevist. Smaken verschillen, maar toch is tonijn het lekkerst!

Fooi

Niet gebruikelijk

Gezondheid

Geadviseerd wordt om je in te enten tegen hepatitis A en tyfus.

Grensformaliteiten

Visum

Verplicht

Paspoort

Je hebt een geldig paspoort nodig

Infrastructuur

Wegen kun je over het algemeen alleen maar vinden op de iets grotere eilanden, verder zijn er geen wegen van enige betekenis.

Yap is het enige eiland dat een enigszins functionerend openbaar bussysteem heeft. Met een soort schoolbussen kun je twee keer per dag vanuit Colonia naar dorpjes in de omgeving. Truk heeft een goed taxisysteem. Als je van de grotere eilanden iets meer wilt zien, kun je beter een auto huren.

Wil je van het ene naar het andere eiland, dan kun je een bootje huren. Maar is je portomonnee iets beter gevuld, dan kun je naar elk eilandje vliegen waar je landt op een klein veld of in zee.

Geldigheid rijbewijs

Je hebt een internationaal rijbewijs nodig.

Weer en klimaat

Micronesië heeft een klimaat met zo ongeveer de meest stabiele temperaturen van de wereld. Het is er altijd warm en vochtig. Het is een beetje koeler, droger en winderiger tussen december en maart. April en mei zijn de nattere maanden, dus niet echt de tijd om op een camping in het binnenland van Pohnpei te gaan staan. Tyfonen kunnen voorkomen tussen augustus en december.

Klimaattype

Tropisch maritiem

Gem. temp. zomer

27 graden

Gem. temp. winter

27 graden

Gem. neerslag in mm.

4.917 mm

RegenSeizoen

April en mei

Beste periode om land te bezoeken

Buiten het regenseizoen

Omliggende landen

Laatste blogartikelen