Info over Nieuw Zeeland

Het land met meer schapen dan inwoners ligt – gescheiden door de Tasman Zee – ten zuidoosten van Australië. Nieuw-Zeeland bestaat uit North Island (Noordereiland) en South Island (Zuidereiland). Hier tussen ligt een zeestraat, genaamd Cook Strait.

De oorspronkelijke inwoners van Nieuw-Zeeland zijn de Maori’s, een zeer trots volk dat dicht bij de natuur leeft. Helaas zijn ook zij door de komst van de westerlingen behoorlijk beperkt in hun levensstijl. ‘Aotearoa’, zoals de Maori’s Nieuw-Zeeland noemen, betekent letterlijk ‘land van de lange witte wolk’.

De Nieuw-Zeelanders zijn zeer vriendelijk. Met zijn mooie natuur en vele outdoor-mogelijkheden is het land een ideale bestemming voor liefhebbers van ‘groen’ en ‘leven’. Het landschap bestaat uit woeste bergen, ijzige gletsjers, ruige rotskusten, prachtige meren, wilde rivieren, werkende vulkanen, tropische regenwouden en witte palmkusten met walvissen en dolfijnen.

Hoofdstad

Wellington

Oppervlakte

267.844 km2

Hoogste punt

3764 meter (Mount Cook)

Laagste punt

0 m

Aantal inwoners

3,6 miljoen

Autoletter

NZ

Openingstijden winkels

Ma. t/m do. 9.00-17.30; za. 10.00-13.00 uur

Voertaal

Engels

Talen die ook gesproken worden

Maori

Elektriciteit

230 V

Tijdverschil

11 uur later

Populaire reisaanbieders Nieuw Zeeland

Reisverhalen over Nieuw Zeeland

Sorry, nothing to display.

Communicatie

De meeste telefooncellen werken met een telefoonkaart, te koop in krantenkiosken.

Postkantoren zijn geopend van 09.00 tot 17.00 uur. Luchtpost naar West-Europa duurt 4 tot 5 dagen.

Faxen kan vanuit de meeste hotels. Ook zijn er veel internetfaciliteiten.

Internationale landen code

64

NL. Ambassade ter plaatse

P.O.Box 840

Cnr. Ballance & Featherston Street

Wellington

Tel.: 00-64-4-4716390

Fax: 00-64-4-4712923

Email: nlgovwel@compuserve.com

Ambassade Nederland

2517 KH Den Haag

Carnegielaan 10

Tel.: 070-3469324

Geopend: ma. t/m vr. 09.00-12.30 en 13:30-17:30 uur.

Noodnummer

111 (politie, brandweer, ambulance).

Toeristenbureau in Nederland

00-49-69-9712110 (Frankfurt a/Main, Duitsland)

Collect call nr. naar NL

000931

Internet site

100% Pure New Zealand

Cultuur

Met overgrote deel van de bevolking bestaat uit (afstammelingen van) Europese emigranten. De meesten zijn van Britse origine, maar daarnaast zijn de Nederlanders (zo’n 35.000) een belangrijke minderheid. De oorspronkelijke bewoners, de Maori’s, vormen tegenwoordig tien procent van de totale bevolking. Hun aantal neemt jaarlijks af.

Nieuw-Zeelanders hebben als bijnaam ‘kiwi’s’ en zijn supervriendelijke mensen met een relaxte levenshouding. Sport is een belangrijk onderdeel van de opvoeding. Populaire sporten zijn bijvoorbeeld voetbal,cricket en rugby.

Er wordt veel buitenshuis gedaan: zeilen, vissen, surfen, kortom alles wat met water te maken heeft. Daarnaast staan Nieuw- Zeelanders ook bekend als thrill-seekers: bungee jumpen, raften en survivallen.

Religie

Christelijk (55%)

Feestdagen

1 januari: Nieuwjaarsdag

6 februari: Waitangi Day

maart/april: Pasen

7 juni: Koninginnedag

25 oktober: Labour Day

25-26 december: Kerstmis en Boxing Day

Eten en drinken

Door het grote aantal immigranten dat zich in Nieuw zeeland gevestigd heeft, is er zeer gevarieerd eten en drinken te verkrijgen.

Echte traditionele maaltijden kun je eten als je bij de Maori’s op bezoek bent. Dit word dan bereid in een soort van ondergrondse oven, een proces dat zo’n 6 à 7 uur duurt.

Specialiteiten

De ‘kumara’ (zoete aardappel), veel visspecialiteiten en lamsvlees. Kiwi’s komen ook uit Nieuw-Zeeland, maar de bijnaam die het volk draagt hebben ze niet aan deze fruitsoort te danken. De naam slaat namelijk op het kleine vogeltje dat in de Nieuw-Zeelandse velden scharrelt. Nieuw-Zeeland heeft heerlijke, met name witte, wijnen en natuurlijk wordt ook hier het nodige bier getapt. Verder zijn er veel specialiteiten te verkrijgen die wij hier ook kennen.

Fooi

Niet echt gebruikeljk.

Gezondheid

Je hebt geen vaccinaties nodig. Ook hoef je je geen zorgen te maken over enge beesten en virussen. De gezondheidszorg is prima, maar zorg ervoor dat je goed verzekerd bent.

Lig niet te lang in de zon, want die brandt hier zeer intens!

In je toilettas

Zonnebrandolie, een hoge factor, anti-muggenspul.

Grensformaliteiten

Als Nederlander heb je geen visum nodig als je 3 maanden of minder in Nieuw-Zeeland wilt verblijven. Wel heb je een doorreis- of retourticket nodig en moet je over minimaal 1000 Nieuw-Zeelandse dollars per maand beschikken.

Visum

Verplicht

Paspoort

Geldig paspoort en doorreis-/retourticket.

Controle

Grenscontrole door de immigratiedienst

Infrastructuur

Nieuw-Zeeland heeft drie grote internationale vliegvelden: Auckland, Wellington en Christchurch.

Binnenlandse vluchten zijn comfortabel, niet duur en bieden een prachtig uitzicht over de vulkanen en bergen. De grootste luchtvaartmaatschappijen zijn Air New Zealand en Ansett New Zealand.

Het busverkeer is efficiënt, uitgebreid en goedkoop. Daarentegen is het spoorwegennet vrij beperkt. De treinen zijn wel modern, comfortabel en soms zelfs goedkoper dan de bus.

Omdat de wegen goed zijn en de afstanden overzichtelijk is de auto in Nieuw-Zeeland een prettig vervoermiddel. Let wel dat het verkeer links rijdt! Behalve auto’s kun je ook motors en campers huren, wat veel toeristen dan ook doen.

Sportieve reizigers kunnen de fiets te nemen en optimaal genieten van het schone, groene, rustige landschap.

Max. snelheid

100 km/u

Geldigheid rijbewijs

Nederlands rijbewijs is geldig

max toegestane alcohol promillage

0,8 promille

Weer en klimaat

Het Noordereiland heeft een subtropisch klimaat, en op het Zuidereiland heerst een maritiem klimaat. Neerslag is er over het hele jaar verspreid. Op het Zuidereiland valt veel neerslag, vooral aan de westkust. Alle depressies die boven de Tasman Zee ontstaan worden immers tegen het gebergte op het South Island aangeblazen en dit zorgt voor zogenaamde ‘stijgingsregens’.

Klimaattype

Subtropisch (N) en maritiem (Z)

Gem. temp. zomer

17 tot 22 graden (N) en 10 tot 20 graden (Z)

Gem. temp. winter

5 tot 10 graden

Gem. neerslag in mm.

80 tot 100 mm per maand

Zomer / Winter

Onze zomer is hun winter

Omliggende landen

Laatste blogartikelen