Info over Palau

Vlak boven de evenaar in de Pacific liggen duizenden kleine eilandjes in een azuurblauwe zee. De republiek Palau ligt het dichtst bij de Filipijnen en bestaat uit zestien staten. Als je de legende moet geloven is de groep eilanden ontstaan toen een eilandbewoonster een zoon kreeg: Uap. Hij groeide zo snel en kreeg zoveel te eten van de eilandbewoners dat hij op een dag zo groot was als een kokosnootboom. Toen alles opgegeten was, besloten ze dat het zo niet langer kon… hij moest vernietigd worden. Ze staken het huis waar hij lag te slapen in de fik. Uaps gigantische lijf explodeerde en delen ervan vlogen in alle richtingen. Kayangel werd gecreeërd door z’n hoofd, Babelthuap van zijn romp, Pelediu van z’n benen, Angaur van z’n voeten en alle kleine rotseilandjes van zijn vingers en tenen. De mensen gingen op deze eilandjes wonen met de gedachte dat zoals zij Uap gevoed hadden, hij hen nu te eten zou geven.

Op deze eilanden vind je nu tropische wouden, mangrove bossen en savannes. De regio heeft een spectaculaire onderwaterwereld met vissen, anemonen en koralen, maar ook grotere zeedieren zoals schildpadden. Ook op het land leven grote beesten. Kroko’s, hagedissen, apen en ssssslangen.

Populaire reisaanbieders Palau

Reisverhalen over Palau

Sorry, nothing to display.

Communicatie

Telefoneren kan vanuit de PNCC kantoren. Daar kun je ook de telefoonkaarten kopen. Vanuit de meeste hotels kun je ook bellen.

Internationale landen code

680

NL. Ambassade ter plaatse

Bevoegd is de ambassade op de Filipijnen:

9e etage, Kings Court

2129 C Roces Avenue

Makati

Metro Manilla

Ambassade Nederland

Er is geen ambassade in Nederland.

Noodnummer

4881411 (ambulance), 911 (politie).

Internet site

www.palaunet.com

Cultuur

De inwoners van Belau – zo noemen ze hun land zelf – lijken het meest westers te zijn van het grote eilandengebied in de Pacific. Toch spelen tradities nog een grote rol.

De meeste inwoners zijn protestants of rooms-katholiek, maar ook Jehovah’s getuigen zijn vertegenwoordigd. Modekngei is een inheemse religie. Eigenlijk kun je het bijgelovigheid noemen. Ze laten bijvoorbeeld het licht aan om spoken af te weren!

De lente is een drukke tijd op de eilanden. In de laatste week van april of de eerste week van mei wordt de plaatselijke viswedstrijd gehouden. Deze schijnt zo interessant te zijn dat van alle eilanden mensen naar Palau komen.

Feestdagen

1 januari: Nieuwjaarsdag

15 maart: Dag van de jeugd

5 Mei: Dag van de ouderen

1 juni: Dag van de president

9 Juli: Constitution Day

4 september: Dag van de arbeid

1 oktober: Onafhankelijkheidsdag

23 november: Thanksgiving Day

25 december: Kerstmis

Vaste gebruiken en gewoonten

Bij de meeste gebouwen word je geacht je schoenen buiten te laten staan. Neem dus een verfrissende voetspray mee!

Eten en drinken

Het traditionele Palause eten bestaat soms uit vreemde dingen, zoals een lekker stukje krokodil. Duif, vis en krab worden ook veel gegeten. Hiernaast zijn vooral de Japanse en Amerikaanse keuken volop aanwezig.

Fooi

Fooien worden niet verwacht, maar zijn wel welkom.

Gezondheid

Palau heeft twee privé-klinieken en een openbaar ziekenhuis.

Inentingen zijn niet verplicht, maar vaccinaties tegen hepatitis A en tyfus worden aangeraden.

Water

Goed, waterflessen zijn volop aanwezig.

Eten

In de meeste restaurants goed.

Grensformaliteiten

Paspoort

Je hebt een geldig paspoort nodig.

Infrastructuur

Bij het vliegveld staan bussen en taxi’s klaar om je weg te brengen, maar je kunt hier ook een auto huren. Hard kun je niet rijden. Het gaat er net zo traag aan toe als het dagelijks leven. Waarom zou je je ook haasten?! Er gaan geen officiële ferries tussen de eilanden. Je kunt meestal wel met een privé-boot meevaren als je aanbiedt de brandstof te betalen.

Max. snelheid

40 km/u (!!)

Weer en klimaat

De temperatuur ligt in Koror dagelijks rond de 30 graden. Het is er wel lekker vochtig: 80%, want het regent geregeld in Palau. Gelukkig maar, anders zou het toch een beetje te warm zijn. Tyfoons zijn eigenlijk ongebruikelijk voor Palau, maar tussen juni en december kunnen ze wel eens voorkomen. Februari en maart zijn de droogste maanden. Juni, juli en augustus de natste. Vooral in juni kan er een fikse onweersbui langkomen die in 15 minuten flink wat water dropt.

Klimaattype

Tropisch maritiem

Gem. temp. zomer

27 graden

Gem. temp. winter

27 graden

Gem. neerslag in mm.

3.728 mm

RegenSeizoen

Juni tot en met augustus

Omliggende landen

Laatste blogartikelen