Info over Ecuador

Ecuador - het kleinste land van Zuid-Amerika - heeft regenwouden, vulkanen en tropische stranden. Ecuador ligt aan de Grote Oceaan, tussen Colombia en Peru. Het land bestaat uit vier gebieden: de Galápagos Eilanden, de Costa (de kustlijn met suiker-, koffie- en bananenplantages), de Sierra oftewel de hooglanden van de Andes en de Oriënte (de Amazone-jungle). Vooral de Galápagos Eilanden hebben Ecuador tot een bekend vakantieland gemaakt. Je vindt hier de meest uiteenlopende en zeldzame diersoorten: van zeeleeuwen, leguanen en flamingo's tot reuzeschildpadden, pinguïns en dolfijnen. De negentiende eeuwse bioloog Charles Darwin vond hier inspiratie voor het ontwikkelen van zijn wereldberoemde evolutietheorie. De hoofdstad van Ecuador is Quito, gebouwd op de ruïnes van een Inca-hoofdstad. Nog steeds vind je hier een levendige indianencultuur. En niet eens zo ver uit de buurt liggen kleurrijke indianendorpjes tussen besneeuwde bergen. Verder heeft Quito nog diverse bijzondere koloniale Spaanse gebouwen.

Populaire reisaanbieders Ecuador

Reisverhalen over Ecuador

Reisverhaal 26 weekse Zuid-Amerika Expeditie 1999/2000

Reisverhaal 26 weekse Zuid-Amerika Expeditie 1999/2000

Geplaatst op 28 juni, 2021 door Arie Graus

De reis Voor iedereen die nu denkt, waar ga ik heen, wat zal ik doen, volgt hier de primeur. De expeditie, die te volgen was op deze website, is gestart op 4 oktober 1999. De reis is 9 april 2000 beeindigd. Dus wie nu nog niet jaloers is en deze website niet sluit, kan de […]

Communicatie

In Ecuador kun je rechtstreeks naar het buitenland bellen, zonder tussenkomst van een telefoniste. Telegrammen kunnen in grote steden verstuurd worden. Tevens bevinden zich in de hoofdstad Quito een aantal internetcafé’s. Dit is een goedkopere manier van communiceren met de thuisblijvers dan bellen: C@feWeb.par en dit café is te vinden op Amazonas Av. 333 & G.
In Ecuador verschijnen twee Engelstalige kranten; ‘Inside’ en de ‘Q’. Internationale kranten zijn alleen verkrijgbaar bij internationale vliegvelden en een enkele boekwinkel.

Internationale landen code

593

NL. Ambassade ter plaatse

Edificio World Trade Center
12 de Octubre 1942 y Cordero
Piso 1 Quito
Tel.: 00-593-2-229230
E-mail: holgui@attglobal.net

Ambassade Nederland

Koninginnegracht 84
2514 AJ Den Haag
Tel.: 070-3469563 Consulaat: 070-3463753
Geopend: maandag t/m vrijdag van 9.30 tot 18.00 uur.
Lunchpauze tussen 13 en 14 uur.
Website: www.embajadaecuador.nl

Noodnummer

110 (politie) en 112 (brandweer).

Cultuur

In de steden van Ecuador zijn naast prachtige koloniale gebouwen ook veel musea te bezichtigen. Verder staan er schitterende katholieke kerken, versierd met het goud dat de Spaanse kolonisten van de Inca’s hebben geroofd. Vooral Cuenca is een bijzondere cultuurstad.
Zeker zo boeiend is het dorpsleven van de indianen, die je eventueel onder begeleiding kunt bezoeken. Op markten verkopen indianen voedsel en lokaal handwerk, zoals kleurrijke sierraden, manden, keramiek, truien, hoeden en wandkleden.

Religie

Rooms Katholiek (95%).

Feestdagen

1 januari: Nieuwjaarsdag
februari/maart: Carnaval
april: Pasen
1 mei: Dag van de Arbeid
24 mei: Slag van Pichincha
24 juli: Verjaardag van Simón Bolívar
10 augustus: Onafhankelijkheid van Quito
9 oktober: Onafhankelijkheid van Guayaquil
12 oktober: Dag van Columbus
2 november: Allerzielen
6 december: Stichting van Quito
25 december: Kerstmis

Vaste gebruiken en gewoonten

Het wordt niet geaccepteerd om elders met strandkleding rond te lopen dan op het strand. Ook kun je in de stad beter geen al te uitdagende kleding dragen.
Er is bijna geen uitgaansleven, behalve in Quito en Guayaquil, waar goede restaurantjes zijn en andere uitgaansgelegenheden. In kleine dorpjes vindt het sociale leven plaats thuis of in besloten clubs. De bioscoop is het meest populair.

Eten en drinken

De bekendste nationale specialiteit is ‘naingachos’, oftewel pannekoeken met gestampte aardappelen en kaas.
Een bekend lokaal drankje is ‘paico’, gemaakt van verse citroen.
‘Naranjilla’ is een lekker fruitdrankje dat een beetje smaakt naar citrus of perzik. Verder behoort het bier van Ecuador tot de beste van Zuid-Amerika.

Fooi

Het is gebruikelijk om 10 procent fooi te geven.

Gezondheid

Voordat je naar Ecuador reist moet je je laten inenten tegen gele koorts, cholera, polio, tyfus, hepatitus en malaria.
Water moet je vóór gebruik (drinken, tanden poetsen) altijd koken. Water in flessen is verkrijgbaar en aan te raden. Daarnaast moet melk ook gekookt worden, maar je kunt beter melkpoeder gebruiken en dit mengen met water uit flessen. Vermijd producten waarvan je denkt dat ze zijn gemaakt van melk dat niet gekookt is.
Eet alleen gekookte vis en vlees, het liefst heet geserveerd. Varkensvlees, salades en mayonaise hebben een verhoogd risico. Groenten moeten gekookt zijn en fruit moet gepeld worden.
Alleen in de grote steden kun je goede medische hulp krijgen.

In je toilettas

Neem in ieder geval goed muggenspul mee. Daarnaast is het ook aan te raden om een of een ander soort douchegel mee te nemen die een desinfecterende werking heeft. Tevens is het niet overbodig om verband, gaas, desinfectiemiddel, pleisters, middelen tegen diarree, een klamboe en wat pijnstillers mee te nemen.

Grensformaliteiten

Iedereen die langer dan drie maanden (maximaal 6) in Ecuador wil verblijven heeft een visum nodig.
Je paspoort moet minimaal 6 maanden geldig zijn. Tevens is het verplicht om altijd je paspoort bij je te dragen, want er wordt in Ecuador zelf en aan de grenzen veel gecontroleerd.

Visum

Verplicht vanaf 3 maanden verblijf.

Paspoort

Je paspoort moet minimaal 6 maanden geldig zijn.

Controle

Veel: zowel aan de grens als in het land zelf.

Infrastructuur

Er loopt een snelweg van de grens met Colombia naar de grens met Peru. De wegen zijn soms slecht begaanbaar, als gevolg van aardbevingen en overstromingen.
Voor busreizen kun je het beste opstappen bij centrale busstations (’terminal terrestre’), waar je van tevoren al een kaartje kunt kopen. Doe dit op tijd, want in een bus kan het erg druk en oncomfortabel worden. Tevens houdt men zich niet altijd aan de vaste vertrektijden. Er zijn twee busmaatschappijen die regelmatige verbindingen hebben naar buurlanden; Panamericana en Rutas de America. Er wordt in Ecuador én aan de grenzen veel gecontroleerd, zorg dus dat je je paspoort altijd bij de hand hebt. Wanneer je Ecuador per vliegtuig verlaat, moet je altijd een tax betalen van 25 dollar.
Taxi’s zijn in de grotere steden overal verkrijgbaar. Ze zijn goedkoop, maar de prijs moet wel vooraf afgesproken worden. Het reizen tussen steden gebeurd vaak per vliegtuig. Er zijn vliegvelden in Guayaquil, Quito, Cuenca, Manta, Esmeraldas, Agrio en Coca. Ook naar de Galapágos Eilanden gaan dagelijkse vluchten.
Kano’s worden vaak voor vervoer gebruikt naar plaatsen waar geen wegen naar toe lopen, zoals de kust in het noordwesten.
Ecuador heeft ook een aantal treinverbindingen. De treinroute van Guayaquil naar Quito biedt mooie uitzichten, en stijgt tot 3609 meter hoogte.

Weer en klimaat

Het Andesgebergte en de kuststrook zorgen ervoor dat je het klimaat en de temperaturen niet onder één noemer kan brengen. In de Andes is het meestal veel koeler dan aan de kustgebieden. Vooral ’s nachts kan het erg koud worden. Er valt voornamelijk veel regen aan de kust en in het regenwoud. Vooral in dit subtropische gedeelte is het handig om kleding van licht katoen en linnen aan te trekken. In de Andes doe je er verstandig aan om warmere kleding mee te nemen, een warme trui zou niet misstaan.
Er is weinig verschil tussen de zomers en winters in Ecuador. Dit komt doordat de evenaar precies over het land loopt.

Klimaattype

Bergklimaat en een tropisch klimaat.

Omliggende landen

Laatste blogartikelen