Galapagos Eilanden

De Galápagos Eilanden worden wel gezien als ’s werelds grootste natuurlijke schatkist. De unieke diversiteit aan planten en dieren maken dit gebied tot een droombestemming voor natuurliefhebbers. De door woeste winden en zeestromingen bezochte eilanden liggen zo afgelegen, dat er geen belangrijke inheemse vleeseters voorkomen. Hierdoor vertonen de lokale dieren geen angst en kun je ze tot heel dichtbij benaderen.
Toen de negentiende-eeuwse bioloog Charles Darwin op deze eilanden pinguïns tegenkwam, ontwikkelde hij de grondslag voor zijn evolutietheorie. Deze beesten hadden zich namelijk zo goed aangepast aan hun omgeving, dat ze zelfs overleefden in de hitte rond de evenaar.
In het totaal tellen de Galápagos 13 grotere en 6 kleinere eilanden. Sinds 1832 vallen de Galápagos Eilanden onder het bestuur van Ecuador. In 1958 werd het officieel een nationaal park.
Tegenwoordig trekken deze eilanden meer dan 60.000 bezoekers per jaar. Om niet teveel van het natuurlijk evenwicht op de eilanden te verstoren, mag je er alleen komen onder begeleiding van een gids. Tevens zijn niet alle delen toegankelijk voor toeristen.

Natuur

De Galápagos Eilanden zijn ontstaan rondom een aantal angstaanjagende vulkanen. Hierdoor is er een ruig en afwisselend landschap ontstaan. Je kunt wandelen over hagelwitte stranden, klimmen over rotsen, de onderwaterwereld verkennen of door de bossen struinen in de hoop dat ene zeldzame dier te vinden.

Galápagos is het Spaanse woord voor zadel en verwijst naar de grote zadelschildpadden die vroeger in grote getalen over de stranden sukkelden. Tegenwoordig is dit aantal flink gedaald tot 15.000. De bekendste vogel die op deze eilanden broedt, is de blauwpotige Jan-van-Gent.

Seizoeninfo

Tussen januari en april is het heet en regenachtig. Deze periode is niet zo goed om de flora en fauna te bezichtigen, maar juist wel om te gaan snorkelen of duiken. De rest van het jaar is het water namelijk koeler.

Hoogseizoen

Half december t/m januari en juni t/m augustus.

Gem. temperatuur water

20 graden.

Watersport

Op een aantal plaatsen kun je duiken, maar niet alle mooie delen zijn toegankelijk voor toeristen.