Info over Suriname

Als je dit leest, sta je op het punt het land te ontdekken waarover anderhalve eeuw geleden de in Antwerpen geboren Pierre Jaques Benoit bij aankomst over Suriname schreef: “… temidden van het talrijke groen zie je de gouden schittering van een citroenboom, terwijl vogels in duizenden kleuren in het rond vliegen … Gebouwen waarvan het gracieuze uiterlijk dat van Europese woningen ervaart, verheffen zich aan de oevers van de rivieren…” Geneuzel? Kan zijn, maar als hij in deze tijd een beschrijving had moeten geven, was het niet veel anders geweest.

Suriname ligt zo’n beetje noordelijk-centraal van Zuid Amerika wordt begrensd door Guyana en Brazilië. Het land is nog steeds erg groen, aangezien 90% uit bos bestaat. De mensen wonen zo ongeveer allemaal aan de kust, waarvan ruim 2/3 in en rondom Paramaribo.

Lange tijd is het land een kolonie van Nederland geweest, een invloed die terug te vinden is in de taal, de architectuur en de namen die je tegenkomt. Naast Nederlanders hebben bijvoorbeeld hier ook Britten, Indonesiërs, Chinezen naartoe gebracht. Dit heeft gezorgd voor een smeltkroes van culturen, die stuk voor stuk hun gebruiken in ere houden.

In 1975 kreeg het land zijn onafhankelijkheidsstatus, maar ondanks dit heeft Suriname nog nauwe banden met Nederland. De voornaamste reden is dat veel Nederlanders van Surinaamse origine
in Nederland wonen, een groep die ongeveer net zo groot is als het aantal inwoners van Suriname zelf.

Hoofdstad

Paramaribo

Oppervlakte

163.265 km2.

Laagste punt

-1.280 meter (Julianadorp, Wilhelminagebergte)

Aantal inwoners

427.980

Autoletter

SME

Voertaal

Nederlands

Talen die ook gesproken worden

Sranantongo, Javaans, Chinees en Engels.

Elektriciteit

110 V. en 220 V.

Tijdverschil

4 uur vroeger.

Populaire reisaanbieders Suriname

Reisverhalen over Suriname

Sorry, nothing to display.

Communicatie

Internationale landen code

00597

NL. Ambassade ter plaatse

Van Roosenveltkade 5
Paramaribo
00 597 477211

Ambassade Nederland

Alexander Gogelweg 2
2517 JH
Den Haag
070- 365 08 44

Internet site

Waterkant – Nieuws over Suriname, Surinamers en Surinaamse zaken

Cultuur

Suriname is een soort eiland (figuurlijk) binnen Zuid-Amerika. De culturele samenstelling van de bevolking vertoont het land meer overeenkomsten met het Caraïbisch gebied, dan met Latijns Amerika. Er wonen ongeveer evenveel mensen van Afrikaanse afkomst (Creolen) als mensen van wie de overgrootouders uit India kwamen (Hindoestanen).
Hierdoor telt Suriname meerdere bevolingsgroepen, zoals Indianen, Bosnegers, Chinezen, Creolen, Europeanen, Indiërs en Javanen. Verder zijn er nog belangrijke minderheden van Javanen, Chinezen, Indianen en Bosnegers. De talen, die in Suriname worden gesproken zijn: Nederlands, Sarnami en Javaans. De meeste inwoners spreken ook Sranan Tongo. Chinees, Engels, Frans en Spaans worden ook gesproken.

De Creolen zijn overwegend stadsbewoners, en de Hindoes voor het merendeel kleine boeren.

Het overgrote deel van de bevolking woont in de kuststrook.
De oorspronklijke bewoners van deze kustgebieden zijn de Indianen. Er wonen twee indianenstammen: de Arowakken en de Caraïben. De eerstgenoemden zijn de oudste bewoners van Suriname. De Bosnegers, of Marrons, zijn de afstammelingen van zwarte slaven, die meer dan twee eeuwen geleden ontsnapten van de plantages.
De verschillende groepen ontsnapte slaven behielden hun Afrikaanse cultuur, en vormden weer stammengemeenschappen. Elk dorp heeft zijn eigen mondelinge geschiedenis, en men kan precies navertellen van welke plantage de voorouders van dat dorp ontsnapten, met veel details en namen en avonturen van hun helden. Ook de blanke bazen zijn nog bij naam bekend. In 1760 werd een vredesverdrag gesloten tussen de Bosnegers en de Hollanders, waarbij de stammen der Marrons autonomie verleend werd binnen Suriname. Die gebeurtenis wordt nog steeds in ere gehouden.
De ‘Lingua Franca’, de taal die in het openbaar voor communicatie tussen deze culturen gebruikt wordt, is het Sranantongo. Het is ontstaan uit een mengeling van voornamelijk (17e eeuws) Engels en Nederlands, plus elementen uit alle andere genoemde culturele groepen.

Religie

Christendom, Islam, Hindoe en Winti-religie.

Feestdagen

– 1 januari
– 1 mei
– 1 juli: Afschaffing van de slavernij (1863)
– 25 november: Onafhankelijkheidsdag (1975)
– 25 december

Vaste gebruiken en gewoonten

De bonen van de Kokrikiboom worden tot sieraden verwerkt. Deze hangen samen met de vruchtbaarheid, die weer centraal staat bij het feest dat gevierd wordt wanneer een kind de volwassenheid bereikt. Muziek brengt mensen in trance, en sommigen gaan letterlijk door het vuur… Een andere festiviteit is de ‘dag van de doden’. Wat dat nu precies is blijft voor buitenstaanders onduidelijk, maar wanneer er iemand sterft, is de begrafenis niet de laatste ceremonie. Het duurt nog minstens een jaar voordat ook de ziel de aarde verlaat, en zo’n gebeurtenis verlangt natuurlijk de nodige rituelen. Die worden uitgevoerd door de verzamelde dorpshoofden (Kabiten).

Eten en drinken

De Surinaamse keuken is een mengeling van Chineese, Indonesische en Nederlandse elementen. Zowel gekookte aardappelen als garnalen kunnen hier gebroederlijk in een gerecht voorkomen.

Specialiteiten

Gerookte vis spoelt lekker weg met een mok Kasiri (vergelijkbaar in populariteit met bier in Nederland), wat uit het giftige sap van de Cassave-knol bereid wordt. Een perfecte combinatie – voor wie er van houdt…

Gezondheid

Malaria is de laatste jaren enorm toegenomen. Verder werd een toename van diarree geconstateerd. Dit is een jaarlijks terugkerende trend die waarschijnlijk samengaat met de regenval.
Het is verplicht om je in te laten enten tegen gele koorts, Hepatitis A, malaria en typhus. Neem voor verdere details contact op met je huisarts.

Water

Drink water uit flessen.

Grensformaliteiten

Paspoort

Neem een geldig paspoort mee.

Infrastructuur

Je kunt in de grote steden een auto huren.

Openbaar vervoer

Er rijden bussen en taxi’s rond.

Weer en klimaat

Suriname is voor het grootste deel bedekt met regenwoud. Het in cultuur gebrachte gebied bevindt zich voornamelijk in het noorden. Het zuiden staat bekend om zijn rijke flora en fauna. In Suriname zijn vele zeldzame dier- en plantensoorten te vinden. Deze kun je onder andere bezichtigen in natuurreservaten en -parken.

Klimaattype

Tropisch regenwoudklimaat.

Gem. temp. zomer

27 graden.

Gem. temp. winter

26 graden.

RegenSeizoen

Vanaf december tot en met april.

Beste periode om land te bezoeken

In december en januari (zgn. kleine regentijd).

Omliggende landen

Laatste blogartikelen