Paramaribo

Als je eens de moeite neemt om het letterlijk hogerop te zoeken, dan is Paramaribo veel groener dan het vanaf de straat lijkt.
De koloniale geschiedenis is terug te vinden in de typische bouwstijl van de stad, die in het verleden ook wel de houten stad uit het Caraïbisch gebied werd genoemd. Vanuit de toren van de Petruskathedraal kun je de hoofdstad heel goed overzien. Naast roestige golfplaten waarmee veel daken bedekt zijn, zie je huizen van hout (vandaar die bijnaam). Verschillende van deze houten huizen zijn inmiddels voorgedragen voor de monumentenlijst. Een goed idee, want talloze branden hebben in de loop der tijd al verschillende panden vernietigd. De wil om te behouden is groot, het geldgebrek om plannen uit te kunnen voeren helaas groter. Heel langzaam werkt Paramaribo aan het restaureren van zijn binnenstad.

De stedelingen zijn afkomstig uit verschillende culturen die het stadsbeeld een afwisselende sfeer geven. Als een paal boven water staat dat sommige toeristen vreemd opkijken als ze de grootste moskee van Zuid Amerika en de joodse synagoge gebroederlijk naast elkaar staan in het centrum.

Natuur

De kuststrook is bebost, ten zuiden van de kustvlakte zijn er savannen, die een meer zanderige bodem hebben. Er komen verschillende vegetatie-typen voor op de savanne: bos (vaak met ‘Cola-kreken’, ook wel kleine riviertjes met doorzichtig bruin water), struiksavanne en open savanne met dwergstruiken en gras.

Naast het stuwmeer ligt Brownsberg, een klein bergje in het regenwoud, van 500 meter hoog. Dit gebied is nu een natuurpark, met bovenop de berg een kampement voor beheerders en bezoekers. Over het algemeen is een tropisch regenwoud helemaal niet de
jungle of die groene hel, zoals je die vaak in films ziet. Slechts waar het zonlicht de bodem kan bereiken, een open plek, of langs een rivier: daar heb je wel je hakmes nodig, om je een weg te banen. Zoals overal in de natuur, moet je ook hier goed je ogen de kost geven, en geduld hebben, om te zien wat er te zien is.
In een tropisch regenwoud zijn er vaak drie boomlagen, en in Suriname is het meestal de middelste boomlaag die een gesloten bladerdak vormt, op zo’n 35 meter boven de grond. Maar er zijn heel wat woudreuzen die daar bovenuit steken. Van onderaf gezien zie je eigenlijk niks, alleen een stam die in het bladerdak verdwijnt.

Seizoeninfo

Suriname heeft 4 seizoenen; een kleine regentijd, de echte (grote?) regentijd, de droge en een kurkdroge periode. Begrippen zoals zomer, lente, herfst en winter zoals wij die hier kennen zijn hier niet bepaald mee te vergelijken.

Gem. temperatuur zomer

27 graden.

Gem. temperatuur winter

26 graden.

Recreatie & diversen

De verschillende markten zijn een gezellige mengelmoes van culturen met hun eigen producten die vanuit allerlei landen ter wereld geïmporteerd zijn.