Info over Venezuela

Columbus beschreef Venezuela enthousiast als het aardse paradijs. Wat natuur betreft, zat hij niet ver naast de waarheid.Het land bezit hele mooie zandstranden. Maar als je ook eens wat anders wilt doen dan ben je in een redelijk korte tijd net zo makkelijk bij bergen met eeuwige sneeuw, in ruige gebieden met cactussen, eindeloze savanne of woestijnachtige duinlandschappen. Architectuur uit de tijd van de koloniën kun je vinden aan de oever van de Orinoco, in de dorpen en steden in de Andes en langs de kust. Het centrum van de stad Coro spant wat dat betreft de kroon en staat sinds 1993 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Door de onbegrensde mogelijkheden hoeven toeristen zich in dit land geen seconde te vervelen. Je kunt een beetje zwemmen, wat snorkelen of duiken aan de kust of bij een van de onbewoonde eilandjes in de Caribische Zee, raften of met een kano door de Orinoco-delta varen langs de dorpjes met paalwoningen van de Warao-Indianen. Het volgende moment sta je onder een grandioze waterval midden in het gebied van de Pémon-Indianen. Bergbeklimmers kunnen de rond 5.000 meter hoge toppen van de Andes proberen te bedwingen of de beroemde tafelberg, de Roraima. En voor de windsurfers onder ons, die moeten op Isla Margarita zijn…

Hoofdstad

Caracas

Hoogste punt

0 meter

Laagste punt

-5.002 meter (Pico Bolivar)

Aantal inwoners

22.803.409

Autoletter

VEN

Openingstijden winkels

ma-vr, 8.30-11.30 en 14.00-16.30

Voertaal

Spaans, Indiaanse dialecten

Talen die ook gesproken worden

Engels, Frans, Duits, Portugees

Elektriciteit

110 V.

Tijdverschil

-5 uur (winter) -6 uur (zomer)

Populaire reisaanbieders Venezuela

Reisverhalen over Venezuela

Reisverhaal 26 weekse Zuid-Amerika Expeditie 1999/2000

Reisverhaal 26 weekse Zuid-Amerika Expeditie 1999/2000

Geplaatst op 28 juni, 2021 door Arie Graus

De reis Voor iedereen die nu denkt, waar ga ik heen, wat zal ik doen, volgt hier de primeur. De expeditie, die te volgen was op deze website, is gestart op 4 oktober 1999. De reis is 9 april 2000 beeindigd. Dus wie nu nog niet jaloers is en deze website niet sluit, kan de […]

Communicatie

Internationale landen code

00 58

NL. Ambassade ter plaatse

Edificio San Juan
Pisos 9 Y Ph
Avenida San Juan Bosco
2da Transversal de Altamira
Caracas
Postadres:
Apartado Postal 62286
Caracas 1060-A
Tel: 00-58-2-2633622
Fax: 00-58-2-2630462
E-mail:nlgovcar@internet.ve

Openingstijden:
maandag t/m donderdag van 08.00 tot 16.00
vr van 08.00 tot 13.00

Ambassade Nederland

Nassaulaan 2
2514 JS Den Haag
070-3651256/3651266
070-3656954

Openingstijden:
maandag tot vrijdag 09.00 -13.00 en 14.00 -17:00

Internet site

venezuela online

Cultuur

De bevolking is een smeltkroes van mensen van Afrikaanse, Europese, Indiaanse afkomst en van nieuwkomers uit andere Latijns-Amerikaanse landen.

Het Katholicisme is in dit land de grootste religie en de meeste mensen oefenen naast dit ook hun oorspronkelijke geloof nog uit.
Een bizar kindje van dit soort geloofsbeleving is de sekte die veelom bekend staat als The Cult of María Lionza. Deze sekte is vooral actief in het noordwesten van het land en combineert Africaanse voodoo met Christelijke religie.

Handwerken en kermamiek zijn erg populair in Venezuela, maar de meest bekende cultuuruiting is toch wel muziek. Deze opgewekte deuntjes bestaan uit een mix van Europeese, Afrikaanse en Latino-ritmes.
Theater wordt ook steeds populairder onder de mensen en de literaire scene is hier erg actief, vooral onder de jongere generatie. Andres Eloy Blanco, een Venezolaans dichter-politicus, is één van hun helden.

Religie

Overwegend Rooms-Katholiek.

Feestdagen

Het grootste feest is carnaval, dat valt op de maandag en dinsdag voorafgaande aan Aswoensdag. Carnalval in Venezuela wordt opgesierd met muziek, dans, parades en maskerades, alles in een bonte kleur.

Door het invloedrijke katholieke geloof zijn de feestdagen erg gebonden aan deze christelijke kalender. Naast pasen, kerst en pinksteren worden verspreid over het hele jaar ook heiligendagen gevierd.

Vaste gebruiken en gewoonten

Het toeristenseizoen duurt eigenlijk het hele jaar, dus eigenlijk maakt het niet uit wanneer je gaat.
Maar: hou wel even in de gaten dat Venezolanen tijdens feestdagen op pad gaan om hun familieleden te bezoeken, dus dan kun je gesloten winkels en busloze straten tegen het lijf lopen. Het kan dan ook een probleem zijn om onderdak te vinden dus ben je van plan tijdens de feestdagen te gaan, regel dan alles ruim van tevoren. Als je dit voor elkaar krijgt, dan zul je een kleurrijke en feestelijke periode mee gaan maken!

Eten en drinken

Venezolaanse gerechten (vaak ‘comida criolla’ genoemd) bestaan voornamelijk uit pannenkoekjes, kip, varkens- of rundvlees, soep en stofschotels.

Specialiteiten

Lokale specialiteiten zijn bijvoorbeeld empanadas (soort taco’s gevuld met allerlei vlees, kaas, bonen en soms zelfs haai) en pabellón criollo (Venezuela’s nationale gerecht waarin vlees, rijst, zwarte bonen en kaas is verwerkt).

Gezondheid

In Venezuela kun je met de infectieziekten bilharzia, difterie, tetanus, polio, gele koorts, buiktyfus of Hepatitis A en B en malaria te maken krijgen.
Voor voorlichting, preventie en vaccinatie op maat, kun je contact opnemen met de dichtstbijzijnde GGD, Vaccinatiecentrum, Travel Clinic, of je eigen huisarts.

Grensformaliteiten

Je hebt een visum nodig om Venezuela binnen te mogen. Neem om dit te regelen contact op met hun ambassade, Nassaulaan 2, 2514 JS Den Haag of bel 070 3523851.

Paspoort

Je paspoort moet nog minstens 6 maanden geldig zijn.

Controle

Zorg dat je altijd je papieren bij je hebt.

Infrastructuur

Bussen zijn de meest voorkomende vorm van openbaar vervoer. Er rijden dan ook bussen naar vrijwel elke hoek van het land. En het mooiste van alles is dat het bijna niks kost!
Lokale vervoersbedrijven zijn het meest geodkoop, maar als je hiermee gaat reizen bereidt je dan voor op overvolle bussen!
Misschien is dit een lichtpuntje als je alleen in Caracas wilt verblijven: deze stad heeft een goed en goedkoop metrostelsel.

Heb je geen zin om in de bus te kruipen dan kun je altijd nog een auto of motor huren, maar daar hangt meteen ook een hoger prijskaartje aan vast. Verder maakt iedereen op de weg een beetje zijn eigen regels dus je moet goed opletten als je je op de weg gaat begeven.
Of je nu met bus, taxi of eigen vervoer gaat reizen, je loopt altijd de kans aangehouden te worden door de nationale garde of politie. Je hoeft je niet druk te maken als dit gebeurt, het enige wat je hoeft te doen is mee werken en je papieren laten zien.

Weer en klimaat

Het toeristenseizoen duurt eigenlijk het hele jaar, dus eigenlijk maakt het niet uit wanneer je gaat.
Door de verschillende klimaten in het land zijn de weersomstandigheden overal wel anders te noemen. De noordelijke kustgebieden zijn redelijk droog, maar de kans op regen neemt meer toe hoe verder je richting Llanos en de Guayana hooglanden komt.

Klimaattype

Tropische savanne-, regenwoud- en bergklimaat

Gem. temp. zomer

21 graden

Gem. temp. winter

19 graden

Gem. neerslag in mm.

836 mm.

RegenSeizoen

Januari-maart

Beste periode om land te bezoeken

Januari-december

Omliggende landen

Laatste blogartikelen